“Картопля – то святе”: скільки можна заробити на “огородному бізнесі” – ?

Перша половина осені – підсумок для «боїв» за картоплю. Селяни нарешті збирають головний продукт, який плекали від середини весни, вкладаючи в землю працю, гроші та душу. А що ж на виході? ЧЕline вирішив приблизно порахувати, в яку копійку обходиться обробіток картопляних соток і що жителі села отримують у підсумку.

Так от, наводимо середні вартості технологічних процедур з обробітку картопляних плантацій на Чернігівщині.

Вираховуємо вартість «вкладеного» на 10 соток

Внесення гною (без цього природного добрива розраховувати навіть на середній врожай не доводиться) – 100 гривень за вивезений причеп. На 10 соток потрібно приблизно три причепи, тобто 300 гривень, і це не враховуємо, що гній зі свого ж господарства і його ще треба самому ж розкидати по городу.

Оранка – 30 гривень сотка. Усього 300 грн на 10 соток.

Посадка – 15 гривень сотка. Усього – 150 грн.

Просаповування – 15 гривень сотка. Усього – 150 грн.

Обгортування – 15 гривень сотка. Усього – 150 грн.

Оброблення від колорадського жука своїми силами, проте вартість отрути становитиме щонайменше 120 гривень на два оброблення.

«Збити» бур’ян перед викопуванням – 15 гривень сотка. Усього – 150 гривень.

Викопування картоплі – 30 гривень за сотку. Всього – 300 гривень.

Це основні види робіт, за які треба платити. Ми не врахували, що картоплю треба затягнути та витягнути зі сховища, привезти з городу, посапувати кілька разів, окрім механічного просапування, збирання картоплі після того, як її викопали, тощо.

Отже, що стосується фінансових витрат, то вартість «утримання» 10 соток становить приблизно 1620 гривень.

Тепер порахуємо «вихлоп». Середня врожайність на присадибних ділянках – 17 тонн із гектара, тобто з 10 соток 1,7 тонни різної картоплі – і малої, і великої. Якщо розділити, то великої картоплі зазвичай виходить більше половини. Наприклад, тонна. Решта це дрібна – для худоби і середня – знову на посадку.

Наразі картоплю по селах купують по 4-5 гривень за кілограм, але це велика картопля. Так, весною буде значно дорожче, але до весни врожай треба ще зберегти та потягати добряче до сховища та зі сховища.

Тож виходить, що в середньому з 10 соток, за умови нормального врожаю, можна отримати 4500 гривень плюс картопля худобі, плюс картопля на посадку. Віднімаємо витрати і виходить десь 2 900 гривень.

Тобто приблизно 725 гривень за місяць, адже доглядаємо бульбу десь чотири місяці на рік.

До прикладу, наводимо вартість обробітку в картопляних фермах. За словами Дмитра Зінченко, директора одного з агрогосподарств, що займається картоплею, оранка на великих площах коштує 600-800 гривень, обгартування 400-450 гривень, збирання картопляним комбайном – 7000 гривень за гектар.  У великих масштабах хоч вартість обробітку порівняно дешевша, однак додаються частіші оброблення картоплі від хвороб і шкідників. Але й врожайність отримуємо зовсім іншу. За нормального підходу вона стартує від 30 тонн із гектара і більше.

Джерело: cheline.com.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь