30 фактів, в істинності яких ви не сумніваєтеся, – і дарма!

 

 

 

 

Не все, що ми вважаємо істиною, є нею насправді. У фактах, про які ми зараз розповімо, переконані більшість жителів планети, – і дарма!

Божевільні – агресори або жертви?

Популярні фільми переконують нас, що люди з психічними захворюваннями найчастіше небезпечні для оточуючих. Однак, за словами лікарів, схильність до насильства і жорстокість серед божевільних нітрохи не вище, ніж серед нормальних людей. Переважна більшість маніяків були визнані психіатрами осудними. При цьому божевільні набагато частіше стають не злочинцями, а жертвами злочинців або просто жорстоких людей – адже захистити себе вони не можуть.

Чи за справу осудили МакДональдс?

Історія жінки, яка відсудила мільйон у компанії МакДональдс за занадто грячу каву, увійшла в легенду як найабсурдніший судовий позов в історії. Насправді, позов був далеко не настільки абсурдний. Облившись кавою, 81-річна Шейла Лібек отримала опіки III ступеня – а це означає, що температура кави була близька до окропу, тобто, вище 90 градусів. Це дійсно небезпечно: як з’ясувалося в ході процесу, до Шейли серйозні опіки від кави отримали понад 700 осіб, які, однак, не стали звертатися до суду. Кажуть, після закінчення процесу температура гарячих напоїв в МакДональдс дійсно стала нижче.

Не тільки люди усвідомлюють своє місце в світі

Вважається, що тільки люди усвідомлюють себе як окремий об’єкт в світі і здатні рефлексувати над своїми вчинками. Насправді, самосвідомість, крім людей, притаманна ряду вищих ссавців – дельфінам, слонам, шимпанзе.

Коли можна подавати заяву про зникнення людини?

Вважається, що, якщо зникла доросла людина, необхідно почекати, як мінімум, добу, перш ніж подавати заяву про її зникнення. Насправді, таку заяву можна подати в будь-який момент, якщо у вас є підстави вважати, що сталося щось погане. Поліцейські зобов’язані її прийняти, як би вони до неї не ставилися.

Хто такий Франкенштейн?

Франкенштейн – це не монстр, а доктор, який створив монстра. У самого монстра не було імені, його називали просто “чудовисько Франкенштейна” – мабуть, тому ім’я творця так прилипло до нього.

Скільки жили в Середні віки?

Відомо, що в Середньовіччі середня тривалість людського життя становила трохи більше 30 років. З цього часто роблять висновок, що 30-річні в ту пору вважалися старими, а 70-річних мало хто бачив своїми очима. Насправді, це не так. Середня тривалість життя була настільки низькою, перш за все, за рахунок дуже високої дитячої смертності. Ті ж, хто доживав до дорослого віку, жили не набагато менше сучасних людей: вік 60-70 років був цілком поширений серед людей.

Що пам’ятає золота рибка?

“Пам’ять, як у золотої рибки”, – говоримо ми про людей, не здатних нічого утримати в голові довше декількох секунд. Насправді, у золотої рибки дуже непогана пам’ять! Вона здатна запам’ятовувати предмети і події на кілька місяців, впізнавати свого господаря і відрізняти його від інших людей.

Чи потрібно знати свою групу крові?

Вважається, що знання своєї групи крові (або наявність її в паспорті) допоможе, якщо ви потрапите в лікарню після якоїсь надзвичайної ситуації. Насправді, будь-яка лікарня в наш час, при необхідності переливання, попередньо сама робить аналіз крові на групу: адже якщо пацієнт щось переплутає, або попередній аналіз виявиться недостовірним, то при переливанні неправильної групи крові пацієнт помре – і відповідати за це доведеться лікарні.

Чи потрібно змивати зубну пасту?

Ми звикли після чистки зубів полоскати їх водою. Однак якщо ви хочете отримати максимальну користь з вашої зубної пасти, робити цього не варто: досить просто сплюнути надлишок пасти, дозволивши тій, що потрапила на зуби, залишитися на них і проявити свої лікувальні і захисні властивості. І, ще, нічого не їжте півгодини після чистки!

Чи можна садити пташеня в гніздо!

Не треба садити в гніздо пташеня, яке випало з нього вчили нас в дитинстві, інакше батьки, почувши ваш запах, покинуть його. Насправді, допомагати пташенятам можна без побоювання. Батьки пізнають пташенят зовсім не по запаху, і якщо ви в процесі спасіння не зруйнуєте саме гніздо, вони з радістю возз’єднаються зі своїм пташеням.

Від коронавіруса вмирають тільки люди похилого віку?

Правильніше буде сказати, що від коронавірусу рідше помирають молоді люди. А ось для людей середнього віку вірус небезпечний: за статистикою, серед 40-49-річних померлих від коронавируса в 10 разів більше, ніж серед 18-29-річних.

Піраміди побудували раби?

Ні, єгипетські піраміди будували не раби. На будівництві працювали вільнонаймані робітники, які отримували за свою працю цілком гідну платню та соцпакет у вигляді безкоштовного харчування.

Коли Землю перестали вважати плоскою?

Той факт, що Земля кругла, довели ще грецькі вчені в V столітті до н.е. З тих пір освічені люди не вважали нашу планету плоскою. Коли Колумб відправлявся в плавання, в його успіх не вірили не тому, що вважали, ніби він впаде з краю Землі, а тому, що вважали, що він згине в величезному океані.

Скільки мільйонів витратив НАСА на космічну ручку?

Давня легенда говорить, що НАСА витратило не один мільйон доларів на виробництво ручки, здатної писати в космосі, тоді як розумні радянські космонавти з самого початку використовували безкоштовні прості олівці. Насправді, все це лише легенда. НАСА не витратило на космічну ручку ні копійки – розробку провела приватна компанія The Fisher Pen, яка окупила вкладення на постачання письмового приладдя для космосу. До винаходу “космічної ручки” американські астронавти теж користувалися простими олівцями, але для космосу вони були не оптимальні: мікрочастинки графіту, залишаючись в атмосфері корабля, могли потрапити в легені космонавтів або випадково спалахнути (графіт дуже горючий), тому космічне агентство і шукало йому альтернативу.

Чи є у шизофреніка роздвоєння особистості?

Шизофренія і роздвоєння особистості – два абсолютно різних діагнози. Шизофренія – це поломка в процесі мислення і обробки інформації, а роздвоєння особистості спостерігається при так званому диссоціативному розладі іденічності – абсолютно незалежному захворюванні.

Скільки відсотків мозку ми використовуємо?

Вважається, що людина використовує свій мозок лише на 10%. Однак, на думку експертів, мозок використовується на всі 100%, а ось наскільки ефективно ми ним користуємося, здебільшого, залежить від нас.

Чи треба пхати паличку в рот епілептику?

Багато хто вважає за необхідне сунути в рот епілептику під час нападу палицю, ложку або будь-який інший предмет, який опинився під рукою, – щоб той не прикусив язика і не задихнувся. Насправді, так чинити не можна. Епілептик, звичайно, може прикусити язика, але ваша палиця не допоможе йому, а, навпаки, може зламати йому щелепу.

Ми – нащадки мавп?

Неправильно говорити, що людина походить від мавпи. Правильне формулювання – у людини і у сучасних мавп був загальний предок. Ми – дві паралельні гілки еволюції.

Чи вбивали один одного гладіатори?

Гладіатори не так вже й часто вбивали один одного в бою, і зовсім уже й рідко робили це за наказом натовпу або імператора. Гладіатори були цінними бійцями з унікальною складною підготовкою, і розкидатися ними не було ніякого сенсу. Виходити без зброї на арену проти важкоозброєного воїна або зграї левів було долею засуджених злочинців, а не гладіаторів.

Чи штучні зуби у американців?

Американці славляться своїми білосніжними посмішками, які багато хто вважає штучними – в стоматологічному сенсі, тобто, що складаються суцільно з штучних зубів. Насправді, це не так. У американців – одні з кращих зубів на планеті, і виддалені зуби зустрічаються у них рідше, ніж, наприклад, у Великобританії, де стан зубів громадян теж вельми непоганий. Так що у більшості американців посмішки – свої.

Чи можна приспати людину ганчіркою з хлороформом?

У кіно злочинець прикладає тканину, змочену хлороформом до обличчя жертви, – і та відразу втрачає свідомість. Насправді, так не буває. Хлороформу потрібно від 20 до 30 хвилин, щоб приспати дорослу людину, причому спати вона буде, лише поки ганчірка з хлороформом лежить у неї на обличчі. Варто зняти її – і вона тут же почне приходити до тями.

Чи видно Велику Китайську стіну з космосу?

Ні, не видно! Це всього лише велика китайська легенда. У цьому зізнався навіть китайський космонавт Янг Лівей, який з усіх сил намагався побачити з космосу Велику Китайську стіну, але так і не досяг успіху. І правильно, кажуть фахівці НАСА, тому що побачити її можна лише в оптичні прилади.

Чому грип називали “іспанкою”?

Гріпп- “іспанка” в 1918 році почався аж ніяк не в Іспанії. Просто Іспанія була першою країною, якп повідомила всьому світу про масову епідемію, тому назва країни і сплелася з назвою хвороби.

Чи врятує від застуди вітамін С?

Традиція приймати на початку застуди кінські дози вітаміну С пішла від Лайнуса Полінга, Нобелівського лауреата, який стверджує, що цей вітамін – відмінний засіб профілактики застуди та грипу. На жаль, тут вчений виявився неправий: вітамін С допоможе хіба що зовсім трохи, приблизно на день, скоротити тривалість захворювання. Останнім часом відмінним профітактичним засобом вчені називають вітамін Д, але приймати його для профілактики слід тільки в дозах, призначених лікарем.

Чи швидко тупляться одноразові бритви?

Вважається, що кожного тижня або два одноразову бритву треба міняти, оскільки вона встигає затупитися. Насправді, одноразові бритви тупятся дуже повільно. Гостроту вони втрачають, в основному, від іржі і застряглих волосків. Якщо вичищати волоски і просушувати бритву, вона здатна прослужити близько року.

Якого зросту був Наполеон?

Наполеон не був низькорослим. Його зріст становив 1 м 69 см – цілком середній чоловічий ріст для XIX століття. Образом Наполеона-коротуна ми зобов’язані британському карикатуристу Джеймсу Гілду: він намалював так багато карикатур на Наполеона, зображуючи його злісним карликом, що весь світ повірив в його вигадку.

Що буде, якщо проковтнути жуйку?

Якщо проковтнути жуйку, вона не приклеїться ні до шлунку, ні до кишечника, а вийде з організму природним шляхом. Але, незважаючи на це, ковтати її спеціально не варто: як будь-який сторонній предмет, вона не порадує шлунково-кишковий тракт.

Чи небезпечні ГМО?

Генетично модифіковані продукти не здатні нашкодити людському ДНК, оскільки травна система неотримує ніяких повідомлень з сховищ генетичної інформації. Такі продукти просто перетравлюються, і все.

Як Ейнштейн вчився в школі?

Вважається, що Ейнштейн був поганим учнем з математики і навіть був вигнаний з школи як нездатний до навчання. Насправді, Ейнштейн був відмінником у точних науках – з алгебри, тригонометрії та фізики у нього завжди були найвищі бали. Погано встигав він лише з французької мови.

Чи стирає чорнило синя сторона гумки?

Синя сторона гумки призначена для стирання слідів твердих олівців. Сліди кулькової ручки ластиком взагалі не стираються.

Джерело

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь