Актуально: чернігівські лікарі радять, що робити при перших ознаках отруєння грибами

Біль у животі, нудота, блювання, пронос, слабкість, головокружіння. Це симптоми отруєння грибами, що досить поширене восени. Іноді може проявлятись пожовтіння білка очей і шкіри. Лікарі кажуть, що цей вид інтоксикації дуже схожий на звичайне харчове отруєння. Однак може мати тяжкі наслідки. У разі потрапляння в організм великої кількості отруйних грибів людина може загинути.

«Якщо це легке отруєння, то симптоматика може пройти за тиждень. Якщо тяжке, то люди стаціонарно лікуються. Надалі це все може перерости в хронічні захворювання ШКТ. Страждає печінка, можуть бути гепатити, гастрити. І людина відчуватиме проблеми з ШКТ потім усе життя»,- Світлана Редька, завідувач відділення ЗПСМ.

У випадку отруєння грибами медики радять одразу звертатися до свого сімейного лікаря. Саме він визначить стан пацієнта і необхідність госпіталізації.

Якщо стан не важкий, то лікування відбуватиметься вдома.

«Вживання достатньої кількості рідини, промивання шлунка. Приймаються ентеросорбенти, тобто препарати, що сорбують ці токсини. Це може бути смекта, ентеросгель. Пити більше рідини, мінеральні води»,- Світлана Редька, завідувач відділення ЗПСМ.

Лікар радить уникати вживання грибів невідомого походження. Збирати тільки відомі види.

«Якщо не знаєте, що то за гриби, то краще їх не беріть. На стихійних ринках також не треба їх купувати. Це такий важкий продукт, тому до 12 років не рекомендовано їх вживати»,- Світлана Редька, завідувач відділення ЗПСМ. Обережними з грибами треба бути тим, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту, та людям похилого віку. Також треба перевіряти консервацію, адже в ній можуть розвиватися бактерії ботулізму. За таких отруєнь спостерігається порушення дихання та подвоєння в очах.

 

Журналіст Ольга Лазун, оператор Дмитро Дриганов

Фото з мережі

Джерело: cheline.com.ua
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь