Свято Віри, Надії і Любові – це велике свято для всіх православних християн. Цей день також відомий як день іменин Віри, Надії, Любові та Софії. Відзначають цей день 30 вересня за новим стилем.

Історія свята Віра, Надія, Любов

За легендою, на початку 2 століття в Римі жила самотня жінка Софія з трьома дочками, названими на честь головних християнських чеснот. Софія була ревною християнкою і виховувала дочок у християнській вірі. У ті часи християни піддавалися гонінням з боку язичників.

Чутки про праведну жінку дійшли до римського імператора Авіана, який був великим противником християнства. Імператор захотів особисто побачитися з матір’ю та її доньками. При зустрічі він наказав їм відректися від Бога, але всі вони відмовилися це зробити. Тоді Авіан наказав схопити Віру, Надію і Любов і жорстоко катувати їх на очах у матері. Після смерті дочок Софія оплакувала їх два дні, а потім померла тихою смертю і відійшла до Бога.

Віра, Надія, Любов і Софія були зараховані до лику святих за їх віддану віру в Бога і непохитність переконань навіть перед смертю. На момент смерті Вірі було 12 років, Надії 10, а Любові 9.

Традиції свята. Що можна і що не можна на Віру, Надію, Любов

У цей день господині будинку з самого ранку голосно плакали в пам’ять про святих. Вважається, що цей плач на весь рік захистить сім’ю від хвороб і негараздів.

Жінок з іменами Віра, Надія, Любов і Софія вітали з іменинами. День ангела відзначали дуже пишно, з танцями і частуваннями. Оскільки такі імена були дуже популярні, це свято відзначали всім селом.

На Віру, Надію і Любов жінкам не рекомендується виконувати роботу по дому. У цей день відкладіть на потім прибирання, прання, роботу в городі і саду і приготування їжі. Також в це свято не можна відзначати весілля, заручини і вінчання. А ось сватання в цей день пройде вдало. У свято Віри, Надії, Любові не можна сваритися, ображатися і лаятися.

30 вересня заведено відвідувати церкву і залишити там дві свічки, а третю запалити вдома. У церкві моляться чотирьом святим і просять у них заступництва для жінок в сім’ї і здоров’ї, успішного зачаття дитини. Заміжні жінки моляться про сімейне щастя і добробут дітей.

До Дня Віри, Надії і Любові господині заздалегідь пекли великий коровай, в центр якого ставили запалену свічку. На ранок коровай подавався на стіл, де його потрібно було з’їсти до останньої крихти.

Віра, Надія, Любов – прикмети погоди

Якщо в небі літають зграї журавлів, то на Покров (14 жовтня) буде холодно і зима буде ранньою.

Грім в цей день – до теплої осені та пізньої зими.

Дощовий день – весна буде ранньою.

Привітання, листівки, вірші, картинки на Віру, Надію, Любов

Привітання з днем Віри, Надії, Любові / фото krainau.com

Бажаю миру і світлої долі,

Запалу, енергії, сили доволі,

Творчого вогника, сили й наснаги,

Щедрості серця, людської поваги!

На довгих стежках вашої ниви

Будьте завжди здорові й щасливі!

З днем Віри, Надії, Любові!

***

Вітаючи тебе сьогодні,

Сказати хочу знов і знов,

Нехай завжди живуть з тобою

Надія, Віра і Любов!

Хай добрий янгол із небес

Боронить і не розчарує,

І дивних тисячі чудес

В житті твоїм тобі дарує!

 

Джерело: unian.ua
Фото з мережі