Вибори на Чернігівщині 2020: як виглядатиме бюлетень та які правила голосування

 

 

 

 

На Чернігівщині 25 жовтня виборці отримають по чотири бюлетені для голосування. Окрім виборців 208-го округу – там їх буде п’ять. Таку інформацію оприлюднила ЦВК. Чому так і за якими правилами відбуватиметься голосування на виборах 25 жовтня – читайте в нашому матеріалі.

Виборці Чернігівщини 25 жовтня голосуватимуть за чотирма бюлетенями.

– депутатів до обласних рад;

– депутатів до районних рад;

– депутатів до міських (селищних, сільських) рад;

– міського (сільського, селищного) голову.

Виборці 208-го округу, тобто жителі Бахмацького, Борзнянського, Куликівського, Менського, Талалаївського та частини Ічнянського районів отримають до вищезазначених, іще один бюлетень. У зв’язку зі смертю Валерія Давиденка, який був обраний за цим округом і помер 23 травня 2020 року, тут обиратимуть нового народного депутата.

У територіальних громадах з кількістю виборців 10 тисяч і більше (в області 21 така громада) депутатів обиратимуть за пропорційною системою.

Це – громади, утворені навколо райцентрів: Корюківка, Мена, Сновськ, Сосниця, Борзна, Ніжин, Носівка, Бахмач, Бобровиця, Новгород-Сіверський, Семенівка, Короп, Ічня, Прилуки, Варва, Городня, Чернігів, Козелець, Куликівка, Ріпки, а також Сухополов’янська громада Прилуцького району.

Що це означає

Кандидатом у депутати в таких громадах може бути лише член партії. Безпартійних чи самовисуванців у списках не буде.

Виборці будуть голосувати за партію та за кандидата, якого висунула партія, за відкритими списками. Це – списки членів партії, від 5 до 12. Таким чином, виборці можуть обрати не лише партію, а і конкретного її члена.

Як це виглядатиме на бюлетені

Біля назви партії буде два віконця. Перше призначене для позначки «за». Друге – для вписування партійного номера обраного кандидата. Цифру потрібно вписати чітко, згідно з умовними позначками.

Якщо цей кандидат набере достатньо голосів – він підніметься вище по списку.

Разом з тим, за конкретних депутатів голосувати необов’язково – можна просто за партію.

У населених пунктах та громадах, де менше 10 тисяч виборців можуть балотуватися як представники політичних партій, так і самовисуванці. Депутатів до міської, селищної чи сільської ради тут обиратимуть за бюлетенем старого зразка, а до районних та обласних рад – за бюлетенем нового формату.

Міський голова Чернігова, він же – голова Чернігівської ОТГ – єдина посада в області, вибори на яку відбуватимуться у два тури, якщо в першому хтось із кандидатів не набере відразу більше половини всіх голосів.

Найбільше виборців у Чернігові – 213 690 людей. Найменше – у Плисківській громаді– 2329 чоловік.

UA: Чернігів

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь