Сьогодні – ДРУГА річниця вибухів на складах боєприпасів і Ічні

 

 

 

 

У ніч на 9 жовтня 2018 року на території військових складів поблизу Ічні сталася пожежа, через яку почали вибухати снаряди.

З самої Ічні та 30 ближніх сіл відразу евакуювали понад 12,5 тис. людей. Авіапростір поблизу закрили у радіусі 30 км. Припинили рух автомобільного та залізничного транспорту.

У результаті надзвичайної ситуації постраждали 310 будівель, з яких 4 були зруйновані повністю, а 15 стали непридатними для проживання.

Загиблих та постраждалих не було. Для подолання наслідків надзвичайної події уряд виділив 100 млн. грн.

18 грудня 2018 року роботи із розчищення та розмінування території поблизу складів завершили. Розмінуванням займався Зведений піротехнічний загін загальною чисельністю 150 чоловік та 50 одиниць техніки.

Вибухи на арсеналі поблизу Ічні розслідували за статтею «диверсія».

 

 

30 квітня 2020 року з’явився попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування вибухів на складах боєприпасів в Ічні, Калинівці, Балаклії, Сватовому та Кривому Розі у 2014-2018 роках.

 

 

Зазначається, що протягом 2017-2020 років у рамках кримінального провадження проведено понад 600 оглядів приміщень, транспортних засобів, місця події та безпосередньо території арсеналу. Допитано понад 1,5 тис. свідків і потерпілих. Достовірність отриманих показань прямих свідків і очевидців події перевірено із застосуванням поліграфа і подальшим проведенням судово-психологічних експертиз. Для встановлення причин вибухів і завданих збитків призначено близько 500 судових експертиз.

 

 

«Уже отримані висновки експертних досліджень військового майна, техніки та озброєння; висновки пожежно-технічної, вибухотехнічної, судово-хімічної, військової експертиз; а також матеріали відео – звукозапису, фототехнічних, товарознавчі та судово-психологічних експертиз. Проведення інших експертиз триває», – йдеться в повідомленні.

 

 

Також наголошується, що під час розслідування, серед основних версій, було визначено причетність до скоєння злочину військових посадових осіб, з метою приховування фактів недостачі; недбале ставлення військових посадових осіб до виконання службових обов’язків; настання пожежі (вибухи) боєприпасів через самозаймання або інші природні чинники, а також вчинення диверсії з можливим використанням безпілотного літального апарату та інші.

 

 

Розслідування кримінального провадження й досі триває.

Джерело: Високий Вал

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь