Факти про гігантську греблю, яка уповільнила обертання Землі

 

 

 

 

Китай не перестає дивувати своїми масштабними проектами. Гребля «Три ущелини» в даний час є найпотужнішою гідроелектростанцією в світі і за сумісництвом найпотужнішим спорудою, коли-небудь створеною людиною. На жаль, разом з колосальною виробленням електроенергії дамба принесла Китаю чимало серйозних проблем.

1. Гігантська споруда

Існує помилкова думка, що греблю «Три ущелини» видно з космосу, проте її розміри вражають уяву. Виготовлена з 65 млн. Тонн сталі і бетону дамба розгорнулася на 2,3 кілометра в довжину і 185 метрів у висоту. Ця маса еквівалентна 6,5 тисячам Ейфелевих веж.

2. Греблю хотіли побудувати ще на початку 20 століття

Один з найбільш шанованих китайських політичних діячів Сунь Ятсен спочатку пропонував ідею будівництва дамби «Три ущелини» ще в 1919 році. Скинувши китайську династію Маньчжу в 1922 році, Сунь Ятсен розгорнув масштабну революцію, яка привела до того, що Китай став республікою. У книзі під назвою «План розвитку промисловості» Ятсен запропонував ідею будівництва греблі, яка не тільки допоможе контролювати затоплення річки Янцзи, а й зможе забезпечити мільйони людей електроенергією.

3. Забруднення води

Одним з найбільших скандалів, пов’язаних з «Трьома ущелинами»? стала величина збитку, нанесеного греблею навколишньому середовищу. За оцінками експертів, 70% прісної води в Китаї забруднено, і дамба тільки погіршила нинішній стан. ГЕС спорудили поверх гірських покладів і сміття, не кажучи вже про те, що мільйони літрів неочищених стічних вод щорічно осідають в річці Янцзи.

4. Міграція населення

Після початку будівництва дамби 1,3 мільйона людей були змушені переїхати в інші міста. В даний час китайський уряд продовжує процес переселення і очікується, що в найближчі роки з цього регіону будуть вивезені ще сотні тисяч людей. Масштабна міграція місцевих жителів обійшлася Китаю в кілька мільярдів доларів.

5. Контроль повеней

Сезонна повінь річки Янцзи була головною проблемою жителів прибережних міст і поселень, що страждали від стихійних лих на протязі століть. «Три ущелини» допомагає контролювати повноводість річки. У свою чергу, якщо греблю все ж прорве, під загрозою затоплення може опинитися близько 360 млн.людей.

6. Обсяг енергії, що генерується

Гідроелектростанція «Три ущелини» виробляє в одинадцять разів більше енергії, ніж масивна гребля Гувера. 32 гігантських генератора щорічно виробляють 22,5 ГВт електроенергії. Ця кількість настільки велика, що ГЕС, фактично, може забезпечити електрикою більшу частину жителів Китаю, а це п’ята частина населення планети.

7. Екологічні наслідки

У регіоні, що оточує греблю, мешкають 6400 видів рослин, 3400 їх видів комах, 300 видів риб і більше 500 видів наземних хребетних тварин. ГЕС торкнулося не тільки флору і фауну, а й навколишнє середовище, в якій вона мешкає. Ерозія водосховища спровокувала зсуви, які утруднили один з найбільших в світі рибних промислів в Східно-Китайському морі. Таким чином «Три ущелини» створила загрозу для всієї екосистеми регіону.

8. Гребля уповiльнила обертання Землі

Але найдивніше, що гребля вплинула на швидкість обертання нашої планети. Під час максимального припливу штучне водосховище, утворене греблею, вміщує в себе 39 млрд. Тонн води. Настільки величезна маса привела до зміни інерції обертання Землі, через що доба на нашій планеті стала довше на 0,06 мікросекунди.

Джерело 

Читайте також:

У Дніпрі спіймали товстолобика з людський зріст.

Вчені з’ясували точний період, коли в Антарктиді були тропічні ліси

Джерело: okiua.blogspot.com

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь