Ніжинці стали учасниками Рекордного Озеленення України. ФОТО

 

 

 

 

Подією №1 цього року безумовно стало Рекордне озеленення України.

Навіть дощ не став на заваді! Ніжинці сьогодні висаджували дерева не лише в рідному місті, а й у Чернігові та у Вертіївці.

Підготовка до проєкту тривала майже рік і за один день, 17 жовтня, близько 1 000 000 дерев було висаджено у різних куточках України: у великих містах, селищах, і, навіть маленьких селах. Жителі країни дійсно об’єднались, аби легені планети  стали ще більшими і зеленішими. Треба зазначити, що до акції приєднались навіть українці з-за кордону, де кожен у своєму місті посадив саджанець молодого деревця.

Ініціатор проєкту «Озеленення України», генеральний директор національного проєкту «Книга Рекордів України» Ганна Крисюк зазначає, що погіршення стану лісів в Україні сьогодні є однією з найбільших екологічних катастроф. Вирубка лісів значно підвищує ризики повеней та паводків, відповідно, погіршується якість ґрунту та родючість. Крім цього, вирубування карпатських лісів зумовлює зменшення біорізноманіття, знищення ареалів рідкісних видів флори і фауни, загибель цінних природних екосистем та має негативний вплив на клімат усієї України.

«Нам потрібно не допустити такого і робити все можливе, щоб цього уникнути. Проєкт «Озеленення України» зміг об’єднати усіх, хто хоче зробити нашу Україну і планету екологічно чистою та красивою», – коментує Ганна Крисюк.

Учасниками благої справи на користь зеленого й екологічного нашого з вами майбутнього стали й жителі Ніжинщини. Зокрема, із самого ранку до набережної річки Остер, що в центрі Ніжина почались сходитись бажаючі висадити деревця.

Ніжинка Тетяна Гур’єва зазначає: кожної весни у місті проводяться суботники і де не де висаджують дерева, але така масштабна акція об’єднує нас вперше. Я сама еколог і дуже розумію, як важливо для планети садіння дерев. Для наших дітей це величезна користь у майбутньому.

Також бажаючі могли сфотографуватись біля яскравої фотозони на згадку про такий важливий день для всієї країни.

«Це так чудово, відчувати себе частиною масштабного проєкту, і розуміти – ти сьогодні рятуєш планету – ділиться враженнями ніжинець, Роман Железко – і сьогоднішня акція є дуже важливою для міцста Ніжина і для України, бо вона і згуртовує людей і має велике значення для довкілля тп для чистого повітря.

Житель Ніжина Олександр Максимець говорить: саме такий приклад ми маємо показувати нашим дітям і вчити берегти землю і все, що на ній росте, висаджуючи зелені дерева, квіти та кущі. Хотілося б, аби в майбутньому наші нащадки не читали зі сторінок ЗМІ про тотальні вирубки. Приймаючи участь у Всеукраїнському проєкті «Озеленення України» хочеться привернути увагу громадян до гострої екологічної проблеми опустелення Чернігівщини. Тотальної вирубки лісів, лісосмуг та зелених зон у містах. Адже люди мають жити в гармонії з собою і з природою. На перший погляд звичайні дерева, але вони відіграють вирішальну роль у зупиненні глобального потепління. Вважаю що подібні заходи варто проводити частіше та з більшим маштабом. Це буде гарним прикладом для молоді в плані екологічного виховання. Таким чином ми залишимо для прийдешніх поколінь живі невтомні фільтри, які очищують загазоване повітря міста, створюють затінок у літню спеку та ще й дарують чаруючий своїм ароматом і не менш корисний для здоров’я липовий цвіт !

40 саджанців липи було висаджено вздовж набережної, від «театрального мосту» до “університетського”. І координатори проєкту на Чернігівщині кажуть, що це лише початок.

Садити дерева разом з ніжинськими волонтервами приєдналися і поважні гості з Латвії: Ірена Путніна – радник посольства Латвії в Україні, аташе з питань оборони першого рангу – полковник-лейтенант Ерікс Наглис, Айнарс Мэжуліс – аташе з економічних питань.

Координатор проєкту по Чернігівській області Сергій Охонько зазначив: така акція має стати традицією для кожного міста України. Це те, що ми можемо своїми силами зробити для збереження екології, чистішого повітря і озеленення наших мальовничих українських міст. Без політики, бізнесових інтересів і особистісного піару люди вийшли й об’єднались, вклавши кожен свою часточку у цей масштабний проєкт. У подальшому будемо ініціювати подібні заходи і приймаємо будь-які ідеї на рахунок покращення ландшафту, благоустрою і озеленення Ніжинщини.

Цього дня він, заступники губернатора, представники облради, лісгоспів, екологічної інспекції, агропромислових комплексів долучились до проєкту наголовній локації в області  – територію Чернігівського лісгоспу, що в 3 км від м. Славутич.

Представники Ніжинського лісгоспу разом з волонтерами також висаджували дерева у селі Вертіївка, де нові саджанці також поповнили зелену карту району.

Всеукраїнська акція «Озеленення України 1 000 000 дерев за 24 години» стала зафіксована як Рекорд України. Отже, кожен, хто брав у ній участь став рекордсменом.

 «Масова висадка дерев може врятувати планету, – говорить Ганна Крисюк, – Для більшості “екологія” – це щось далеке і незрозуміле, однак щоденними простими діями можна економити багато ресурсів природи, висадкою хоча б одного дерева можна зробити свій внесок у збереження екосистеми планети».

Крім висадки одного мільйона дерев, для досягнення цілей проекту організатори планують провести цілу низку тематичних заходів: цілорічну висадку нових парків та алей, освітні воркшопи у навчальних закладах, загальнодержавну інформаційну кампанію та телемарафони на підтримку озеленення України, видавництво тематичної літератури, спортивно-тематичні активності для дітей та дорослих, розробку інтерактивної карти озеленення України, міжнародний флешмоб “Озеленення України. Озеленення планети!” та інших.

 

До нашої редакції також надіслали фото волонтери і з інших куточків Чернігівщини, які приєдналися до акції

Прилуки

Корюківка

Любеч

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь