Історичну будівлю в центрі Ніжина «осучаснюють»: чи допустимо?

 

 

 

 

На електронну пошту нашого видання надійшли світлини та звернення від громадянина Ніжина. Стосувалось воно занепокоєння зміни фасаду історичною будівлі в центрі Ніжина, по вулиці Батюка.
«Ось як піклується нинішня влада Ніжина про збереження історичних пам’ятників – старовинних будинків. А ще говорять «на всіх кутках» про туризм!
Чиновникам – у даному випадку невідомчій охороні – все сходить з рук!!!
Вони захотіли – й змінюють красивий будинок 19 століття, як хочуть.
Почали з боків, скоро доберуться до фасаду на вулиці Батюка», – йдеться у повідомленні.


На фото дійсно наміри змінити фасад у процесі. Аби дізнатись думку влади на цей рахунок, звернулись у міську раду.
За інформацією управління культури і туризму НМР: статусу історичної пам’ятки дана будівля не має (за своїм змістом будівля історична, 19 ст. Готель “Глорія”). Зовнішнє обличчя вул. Батюка формують фасади історичних будівель, але не всі з них мають статус пам’ятки. Вплинути на власників, або орендарів можна лише через сформовану громадську думку та “добру волю та розуміння” власника.

В управлінні поліції охорони в Чернігівській області журналістам нашого видання повідомили:
“Ремонтні роботи фасадної частини приміщення Ніжинського МВ УПО Чернігівської області по вул. Батюка, 5 в м. Ніжині проводяться з метою збереження цілісності та недопущення аварійного
стану будівлі. Вказана діяльність проводиться на підставі вимог діючого законодавства, за
умови погодження проектного рішення органами містобудування”.

Нагадаємо, що подібний випадок вже був у Ніжині.

У 2019 році підприємці змінили частину фасаду однієї із найстаріших споруд Ніжина за адресою вул. Московська, 6-в (напроти центрального входу в комунальний ринок). В частині споруди знаходиться історична пам’ятка міста Аптека Михайла Лігди (1777 року). Нові орендарі фронтальну частину споруди обклали вагонкою, якою хотіли осучаснити будівлю. Та зовсім скоро власники споруди дослухалися до зауважень відділу містобудування та архітектури Ніжинської міської ради та взялися відновлювати первинний вигляд пам’ятки історії місцевого значення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь