Який вплив на зуби має мінеральна вода

Мінеральна вода вважається корисною для організму, а як щодо зубів?

Ще 30 років тому ніхто й не міг подумати, що вода з водопроводу незабаром стане непридатною для пиття. Бутильована питна вода, системи зворотного осмосу і кулери тоді здавалися чимось з області фантастики. Мінеральна вода вважається корисною для організму, але як вона впливає на зуби? Ми поставили всі хвилюючі питання лікарю-стоматологу Володимиру Шипкову, інформує Ukr.Media.

Чим мінеральна вода відрізняється від інших видів води?

Насамперед, складом. У звичайній питній воді вміст неорганічних добавок (мікроелементів, солей металів) міститься до 1 г на 1 л. Артезіанські води, зазвичай, містять неорганічні добавки в більшій кількості, але, на відміну від мінеральних, не мають профілактичної дії на організм, тому вживаються без обмежень. Ще є дистильована і газована вода. Перша не містить домішок, друга штучно насичена вуглекислим газом.

У мінеральних водах кількість мікроелементів значно більша, ніж 1 г на 1 л. Мінералка буває лікувальною (мінералізація перевищує 10 г/дм3), лікувально-питною (з мінералізацією від 1 г до 10 г/дм3) і питною (вміст неорганічних речовин не перевищує 1 г/дм3). Лікувальні води п’ють курсами, за показаннями лікаря. Лікувально-столові води можуть пити всі, але тільки обмежений час. Столові води мають найнижчу мінералізацію, тому не мають вираженої дії на роботу внутрішніх органів. Їх можна пити щодня.

Чи може мінералка шкодити зубам?

Тільки газована. Емаль зуба і дентин (тверда тканина зуба, складова його основної частини) повністю складаються з твердих неорганічних речовин. Тих самих, які містяться в мінеральній воді. Але крім цього, газована вода містить вуглекислий газ у високій концентрації. Мінеральну воду з газом за рівнем кислотності можна порівняти з яблучним соком, оцтом і вином. Її pH (рівень кислотності) дорівнює 3,0, адже у перерахованих вище рідин він варіюється в межах 3,4-3,6.

Якщо регулярно пити газовану мінералку, чутливість зубів зросте, а емаль ослабне і втратить зовнішню привабливість. Уникнути негативних наслідків вживання мінералки з газом можна декількома способами:

  • пити через соломинку, щоб мінімізувати контакт із зубами;
  • полоскати рот відразу після того, як випили воду;
  • відкривати пляшку заздалегідь, щоб вуглекислота вивітрилася (але тоді пропадає сенс газованої води і можна відразу купувати звичайну).

Яка вода найкраща для здоров’я зубів?

Мінеральна вода без газу кімнатної температури корисна і для зубів, і для всього організму в цілому. Але необхідно пам’ятати, що лікувально-столові та лікувальні води слід пити тільки за призначенням лікаря. Якісні артезіанські води можуть стати хорошою альтернативою мінералці. А ось бутильована вода, що пройшла очищення шляхом зворотного осмосу, не приносить зубам користі. Ретельна фільтрація позбавляє воду не лише шкідливих домішок, але і корисних.

В американській стоматологічній асоціації радять по можливості вибирати воду з фтором.

Які напої шкодять зубам?

У першу чергу, це напої, у складі яких є кислоти, цукор і вуглекислий газ. Різні газованої води (з цукром і «дієтичні»), фруктові та ягідні соки. Темні напої — кола, міцний чай, кава, — містять в’їдливі фарбувальні пігменти, які можуть бруднити емаль. Тому їх споживання краще мінімізувати.

Якщо ви поки не збираєтеся відмовлятися від усіх цих напоїв, пийте їх через соломинку, а опісля відразу полощіть рот чистою водою. Зберегти здоров’я і красу зубів допоможе регулярна професійна гігієна у стоматолога.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь