20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Рак молочної залози (РМЗ) займає 1-ше місце у загальній структурі злоякісних пухлин серед жінок. Захворюваність коливається від 50-60 на 100 тис. жіночого населення. В структурі онкологічної захворюваності в Україні РМЗ займає перше місце. Щорічно в Україні реєструється понад 16 тис. нових випадків РМЗ, з них 24,5 % складають жінки репродуктивного віку. Щороку помирає понад 7,8 тис. жінок, з них понад 20 % — в репродуктивному віці. Рівень захворюваності на РМЗ за останні 30 років зріс в 2,5 рази, щорічний приріст при цьому приблизно 7 %.

Про розвиток хфороби розповідає лікар-онколог КНП «НЦМЛ ім. М. Галицького» Гавядінов  Олександр

ФАКТОРИ РИЗИКУ

Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, однак у одних ризик виникнення пухлини низький, у інших — високий. До групи високого ризику належать насамперед особи з поєднанням певних генетичних та фенотипічних факторів, перш за все — це особливості стилю життя. Деякі з факторів, які підвищують ризик захворювання на рак молочної залози, наступні:

-вік (понад 40 років);

-спадкова і сімейна схильність (жінки, у яких матері або сестри хворіли на рак молочної залози, мають значно більше шансів захворіти на ту ж хворобу);

-пізня менопауза;

-ранній початок менструацій (до 12 років);

-народження першої дитини у віці понад 30 років;

-переривання вагітності;

-у жінок, які ніколи не народжували;

-фіброзно-кістозна мастопатія та інші проліферативні захворювання молочних залоз;

-ожиріння (понад 40% нормальної ваги);

-цукровий діабет, гіпертонічна хвороба;

-систематичне паління та вживання алкоголю.

КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ ТА СИМПТОМИ

Існують три основні клінічні форми РМЗ: вузлова форма, дифузна форма та хвороба Педжета. У більшості випадків ранній РМЗ розвивається безсимптомно. Для того, щоб виявити клінічні симптоми раку, самим жінкам дуже важливо слідкувати за змінами зовнішнього вигляду, чутливості, форми та структури своїх молочних залоз. Особливо необхідно звертати увагу на такі зміни:

  1. Поява нових ущільнень. Існують також шкірні симптоми вузлового РМЗ: над ущільненням при натисканні з’являється зморшкуватість шкіри, площадка чи воронкоподібне втягнення (симптом втягнення шкіри у формі пупка), бугристість, чи поява нових зморшок.
  2. Болючість соска, потовщений сосок, патологічні виділення із соска, втягнення соска, симптом “ракетки” (еліпсоподібна ареолярна область).
  3. Збільшення залози, поява пухлини у аксилярній ділянці, а також деформація залози.
  4. Одним із симптомів раку може бути також усихання сосків. Особливо небезпено виділення із сосків крові.
  5. Болі у залозі (рідко є симптомом РМЗ).

 

ДІАГНОСТИКА

 

Діагностика РМЗ зазвичай починається з того моменту, коли сама жінка у процесі самообстеження, чи лікар при клінічному обстеженні молочних залоз виявляють вогнищеве ущільнення. Клінічне обстеження молочних залоз – дуже важлива частина оцінки стану молочних залоз.

 

Мамографія є одним із провідних методів первинної діагностики РМЗ, який дозволяє діагностувати пухлини розмірами від 5-10 мм. Вірогідність методу складає 75-95%, його застосування при клінічній діагностиці РМЗ дозволяє виявити пухлини 1-ої стадії в 50-70% випадків.

 

Ультразвуковий метод дослідження показаний для виявлення доброякісних утворень діаметром понад 1 см. При цьому УЗД належить вирішальна роль в діагностиці кіст, де точність методу досягає 98-100%.

 

За 9 місяців 2020року по місту Ніжину виявлено 19 жінок, захворівших на рак молочної залози :

І-ІІ ст – 13 жінок

ІІІ ст- 4 жінки

ІV ст- 2 жінки

Занедбаність склала 31,6%, що є досить високим показником, який інформує про те що не всі жінки приділяють достатньо уваги своєму здоров`ю своєчасно звертаються до лікаря.

У жіночого населення міста Ніжина є всі можливості для своєчасного виявлення патології грудей: сучасний мамограф, УЗ-апарати, досвідченні лікарі, лаболаторні методи.

ШАНОВНІ ЖІНКИ! БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ`Я

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь