Місцеві вибори, які пройдуть 25 жовтня в Україні, цього разу відбудуться за новою і незвичною схемою. Уперше українці обиратимуть своїх представників на місцях за «відкритими списками». Опустимо політичні й технологічні моменти цього нововведення, які справедливо викликають нарікання і обурення в багатьох учасників виборів. Зосередимось на тому, як розібратися в бюлетенях і проставити всі «галочки» правильно.

Більшість виборців отримають на дільницях чотири бюлетені, щоб обрати:

Бюлетень для голосування за голову міської, селищної, сільської ради матиме традиційний і знайомий вигляд. Там будуть прізвища кандидатів і навпроти обраного треба буде поставити позначку. Такий самий вигляд матиме бюлетень для голосування за депутатів будь-якої ради, якщо у вашому населеному пункті зареєстровано менш ніж 10 тисяч виборців. Там теж будуть лише прізвища.

До облради, райради й рад населених пунктів, де понад 10 тисяч виборців, бюлетені будуть з «відкритими списками». Це нові й незвичні для нас бюлетені, тож з ними треба бути максимально уважними й обережними.

У лівій частині бюлетеня теж усе традиційно – там список партій, серед яких треба вибрати ваших фаворитів. Перший ряд клітинок – це ті, у одну з яких треба поставити плюсик чи галочку.

Це основна позначка. Якщо її проставлено, то ваш бюлетень уже дійсний і його можна сміливо кидати до урни. Але для «просунутих» виборців тепер є й другий крок – обрати конкретного кандидата, який вам подобається найбільше. Для цього треба глянути на праву частину бюлетеня.

Навпроти кожної партії, як бачите, у ньому проставлені прізвища кандидатів. У нашому прикладі їх по вісім, але на практиці цих прізвищ може виявитися від 5 до 12. Якщо ви хочете, окрім партії, підтримати ще й конкретного кандидата – його номер треба вписати в клітинку, сусідню з тією, де ваш плюсик чи галочка.

У цій клітинці є трафарети – точнісінько такі, що були на радянських і ранніх пострадянських конвертах. Річ у тому, що цифри в них наводяться за чіткими правилами і будь-який відступ від норми не допускається.

Правило №1. Поки що чітких роз’яснень від ЦВК щодо написання цифр немає, а це значить, що писати їх треба так і тільки так. Тоді членам виборчої комісії не буде до чого придертися.

Правило №2. Якщо ваш кандидат у списку справа йде, наприклад, другим номером, це значить, що вписувати його в клітинку треба як 02. У жодному разі не 2. Якщо ви напишете просто 2 – це буде підставою для визнання вашого бюлетеня недійсним.

Правило №3. Ви можете підтримати кандидата лише тієї партії, яку ви обрали. Якщо ви поставили плюсик навпроти партії під номером 4, але підтримали кандидата з партії під номером 3 – бюлетень недійсний.

Важливо: ви маєте право на помилку. Якщо ви помилилися і внесли щось не так – не кидайте бюлетень до урни. Звертайтеся з письмовою заявою до члена комісії, який видав вам бюлетень, і він буде зобов’язаний замінити його на новий. Але це можливо тільки один раз. Якщо помилитесь знову – усе, «поїзд пішов».

Якщо через стан здоров’я ви не можете самостійно заповнити бюлетень, слід звернутися до виборчої комісії. Тоді вам оберуть людину, яка присутня на дільниці (але не член комісії чи спостерігач) і яка зможе зайти з вами до кабінки для голосування та заповнити бюлетень за вашими вказівками.

Нагадаємо: у більшості виборців буде чотири бюлетені, але в різних містах і регіонах їх може виявитися від двох до п’яти. Конкретні партії можуть висувати своїх кандидатів до однієї ради, але не висувати до іншої. Тому в різних бюлетенях ваші партії-обранці будуть під різними номерами, тож треба звертати на це увагу.

У принципі, це все. Як бачите, насправді нічого складного. Будьте уважними, адже ви голосуєте за майбутнє.

Правильного вам вибору!