7 речей, які не повинна робити мама на очах у дитини

 

 

 

 

Для маленької дитини мама – це найголовніша і найважливіша людина. Мама не може помилятися, вона завжди захистить і розповість, як зробити краще. Саме мамину усмішку і її очі ми бачимо, коли приходимо в цей світ, тому для малюків мама – це практично божество.

Діти хочуть наслідувати батьків, тому ці 7 речей мамам не варто робити при дитині:

1. Говорити про правила і потім їх порушувати

Вам доводилося бачити таку картинку? Мама тягне за руку дитину через проїжджу частину, хоча в декількох метрах є пішохідний перехід, а малюк впирається і кричить: «Мама, ти ж говорила, так робити не можна!» А мама у відповідь: «Нічого страшного, я дуже втомилася, та й машин немає».

Ось так і виходить, що правила як би є, але їх не обов’язко виконувати. Дотримуватися дисципліни складно, а ось йти на компроміс з совістю – це приємно. Тому варто хоча б раз дозволити на сніданок солодощі, поспати ніч в батьківському ліжку, то потім переконати в зворотному дитину буде вже неможливо.

2. Кричати на тата, родичів, підлеглих

Мама каже дитині: «Не ображай Петю, грайте з ним дружно», але тут же по телефону кричить на тата за те, що він забув купити ліки. Дитина проводить паралель: мама любить тата, але лається на нього, значить, сварки – це нормальна форма спілкування.

Діти, можливо, і не зроблять такі висновки, це відбувається на рівні підсвідомості. Дитина просто копіює поведінку і розуміє, що їй комфортно бути такою.

3. Обговорювати при дитині вихователя, рідню або свою подругу

Розпускаючи плітки про знайомих, варто переконатися, що дитина не підслуховує. Вона може захоплено грати поруч, але випадково вихопити з маминої телефонної розмови фразу на кшталт: «Аліна зовсім дурна, зраджує чоловікові, ще й не збирається це припиняти».

Мама про сказане забуде, а малюк при зустрічі з Аліною та її чоловіком цілком може ляпнути: «Це ця Аліна – дурепа?».

4. Впадати в депресію і апатію

Дитина відкрита світу і жадібно вбирає все. Їй хочеться відчувати, дізнаватися, дивитися, чути. Вона хоче ділити свою радість з мамою, але вона закрита. Спочатку діти не зрозуміють, чому мама не радіє життю і бачить негатив, а потім і самі почнуть шукати «підступ».

5. Обманювати на кожному кроці

Мамі набридло в черговий раз пояснювати, що цукерки їсти шкідливо, тому, щоб не слухати істерики дитини, вона каже, що вони закінчилися. Брехня рано чи пізно розкривається, а дитина розуміє, що її обманювали. Після такого складніше довіряти, і дитина сама починає брехати.

6. Дозволяти іншим себе ображати і принижувати

Найпростіший приклад – насильство в сім’ї, коли мама терпить образливі слова від тата, побої і лише говорить малюкові: «Все в порядку, все налагодиться». При цьому вона нічого не змінює, щоб припинити таку ситуацію. Дитина намагається захистити маму, але відчуває безпорадність і образу за близьку людину. Ці почуття будуть з ним у міру дорослішання і в дорослому житті.

7. Сперечатися з батьком з приводу покарання дитини

Тато карає, а мамі шкода малюка, і вона його прощає: випускає з кута, дозволяє погуляти, дає дивитися мультики. Хто покарав, той і повинен скасовувати санкції, інакше потім доведеться дивуватися тому, що для дитини батьки – не авторитет.

Діти – це наше «криве дзеркало», яке відображає всі недоліки і вади. Хтось з батьків раз побачивши, як дитина пародіює дорослого, перегляне свою поведінку, а хтось посміється і забуде. Не будьте другими. Завжди починайте з себе. Адже діти не чують вас, вони на вас дивляться і беруть приклад.

За матеріалами

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь