Інсульт: інтерв’ю з Андрієм Куціяновим – завідувачем неврологічного відділення

29 жовтня — Всесвітній день боротьби з інсультом

В усьому світі проблему інсультів вирішують комплексно, адже лікування пацієнтів — лише частина далекоглядного плану дій у цьому напрямку.

До Всесвітнього дня боротьби з інсультом сайт «Нежатин» підготував  інтерв’ю з Андрієм Куціяновим – завідувачем неврологічного відділення КНП “Ніжинська ЦМЛ” ім. М. Галицького

Хочемо зазначити, що домовитися про інтерв’ю з ним було не так вже й просто. «Чому»?  – запитаєте ви. Лікар постійно відкладав розмову, каже: ой, давайте завтра, бо цілий день розписаний! Наступного дня ситуація була такою ж, і невропатолог говорив: у мене сьогодні стільки хворих з інсультом!…давайте пізніше.

Втім, розмова наша все ж таки відбулася і він розповів про те, скільки людей в Ніжині хворіють на інсульти та  як часто звертаються за профілактикою, а також дав декілька порад, задля попередження даної хвороби.

Детальніше – у матеріалі

Скажіть, яка статистика захворювання на інсульти в Ніжині – ?

За минулий рік – 284 чоловік було з таким діагнозом, з них 56 людей померло. Цьогоріч статистика буде значно більшою, бо з 1 квітня 2020 наша лікарня підписала договір з Національною службою здоров’я України для лікування хворих на інсульт. Ми – базова лікарня, яка обслуговує тепер не лише Ніжин, а й Ніжинський район, Носівку, Борзну, Бахмач. Причому – базове лікування для пацієнтів з інсультом безкоштовне – тобто держава оплачує діагностику і медикаментозну терапію. Якщо точніше – базове лікування інсульту – це діагностика (КТ), медикаментозна терапія, тобто ліки яки прописані в протоколі лікування інсульту і в ходять в національний перелік лікарських засобів, які лікарня закуповує для безкоштовного лікування хворих. А от ліки, які не входять в національний перелік лікарських засобів, лікарня закупити не може.

В середньому у нас до 40 пацієнтів у місяць. Якщо хворих людей на інсульт більше – ми подаємо звіт до Національної служби здоров’я України і нам покривають ці витрати. Тому і людям стало дещо легше лікувати дане захворювання.

Як Ви вважаєте, на що потрібно спрямувати зусилля, аби подолати проблему інсультів?

Це дуже складне питання. Профілактика – перш за все. Це контроль артеріального тиску і прийом препаратів, які знижують тиск у людей з гіпертонічною хворобою, також прийом ліків, які знижують рівень холестерину в крові, крім того – контроль рівня глюкози. Все це потрібно робити під наглядом сімейного лікаря і не допускати накопичені, запущені хвороби, які можуть викликати таке серйозне захворювання, як інсульт.

Чи звертаються ніжинці до Вас з профілактичними цілями даного захворювання – ? і які є можливості профілактики – ?

Звертаються загалом із гіпертонічними хворобами, або ті люди, які вже перенесли інсульт. Раз у півроку вони проходять у стаціонарі медикаментозну терапію  – це вторинна профілактика. Первинна профілактика – це перші прояви гіпертонічної хвороби, на яку важливо реагувати і контролювати артеріальний тиск, і, як я вже й говорив, важливий контроль цукру і холестерину в крові.

А які шанси у пацієнтів після інсульту повернутися до активного життя?

Дуже важливо на ранніх стадіях звертатися до лікаря. Чим раніше почати лікування, тим швидше людина може вилікуватися і повернеться до активного життя.

Коли починається інсульт, дуже важливо в перші чотири години ввести тромболітичні препарати, це дає доволі гарні результати лікування даного захворювання. На жаль, з цього приводу у людей дуже низька свідомість і вони чекають, «що само відпустить», але це ризиковане очікування. Чим раніше надати медичну допомогу при інсульті, тим швидший вихід із захворювання.

Перші прояви інсульту – це порушення мови, свідомості, порушення координації, онімілі з одного боку тіла пальці рук і ніг. При таких проявах потрібно негайно звернутися до лікаря або викликати швидку! У нас домовленість із бригадами швидкої допомоги, які зразу телефонують і попереджають, що до лікарні будуть доставляти хворих з ознаками інсульту і ми вже у відділенні готуємо першу допомогу, яку потрібно надавати терміново.

Ось нещодавно у мене був виклик додому: пацієнту 54 роки з явними ознаками інсульту і мені прийшлося вмовляти і пояснювати, що треба лікування в стаціонарі, але чоловік довго вагався. Якби медична допомога була надана негайно, було б набагато легше лікувати інсульт, а тепер нам значно складніше вивести хворого із важкого стану. Адже тут – важливо час! Як говорять досвідчені лікарі: час – це мозок.

Які поради Ви можете дати людям, у я ких існує схильність до даної хвороби?

В першу чергу – це здоровий спосіб життя та необхідність своєчасного звертання до лікаря. Здоровий спосіб життя – це відмова від тютюнопаління, вживання спиртних напоїв, раціональне харчування, боротьба з зайвою вагою.
А також – контроль і корекція артеріального тиску, цукру та рівня холестерину. І не слід забувати, що досить часто інсульт виникає у хворих з гіпертонією, порушеннями серцевого ритму та цукровим діабетом.

Людям потрібно пояснювати, що ліки від гіпертонії та діабету приймають не курсами  а постійно. Все це – під наглядом сімейного лікаря.

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь