Науковці виявили кораловий риф висотою у пів кілометра

Науковці виявили кораловий риф заввишки у 500 метрів у північній частині Великого Бар’єрного рифу в Австралії. Це відкриття стало першим подібним за 120 років.

Як пише BBC, цей риф вищий за 103-поверховий хмарочос Емпайр-стейт-білдінг у Нью-Йорку (448 метрів) і 88-поверхові вежі-близнюки Петронас у Куала-Лумпурі, що у Малайзії (375 метрів).

У ході 12-місячної місії дослідники виявили структуру, яка відокремилась від Великого Бар’єрного рифу біля мису Йорк, і провели 3D-картування морського дна в цьому районі. Команда на борту дослідницького судна, що належить Інституту океану Шмідта, використала підводного робота для дослідження рифу.

“Виявлення нового рифу висотою в пів кілометра в прибережному районі Кейп-Йорка добре відомого Великого Бар’єрного рифа показує, наскільки загадковий світ за межами нашого узбережжя. Це потужне поєднання картографічних даних і підводних зображень буде використано для розуміння цього нового рифа і його ролі в неймовірній зоні всесвітньої спадщини Великого Бар’єрного рифу”, — сказав доктор Джіотіка Вірмані.

Кораловий рифІнститут океану Шмідта

Кораловий риф

У Великому Бар’єрному рифі живуть понад 1500 видів риб, 411 видів твердих коралів і десятків інших видів. Риф протяжністю понад 2300 кілометрів був внесений до списку Всесвітньої спадщини в 1981 році за його “величезне наукове і важливе значення”. Однак останніми роками він був істотно пошкоджений змінами клімату, які знищують корали, інших морських мешканців і прискорюють зростання водоростей та інших забрудників.

Що відомо

  • Найбільша екосистема коралових рифів у Великому Бар’єрному рифі в Австралії втратила понад половину своїх коралів з 1995 року через викликане зміною клімату потепління моря.
  • Корали у Великому бар’єрному рифі знебарвилися втретє за 5 років через підвищення температури води в морі впродовж зими.
  • Через підвищення кислотності води та температури води, усі коралові рифи Світого океану можуть зникнути до 2100 року.

Джерело: suspilne.media

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь