Сьогодні – свято Казанської ікони Божої Матері: історія, перекази, традиції свята

 

 

 

 

Казанський образ Божої Матері вважається покровителем дітей та жінок. День Казанської ікони Божої Матері православні відзначають двічі на рік: влітку – 21 липня і восени 4 листопада.

Згідно з переказами, після того, як в 1579 році сталася пожежа, яка знищила більшу частину міста, дев’ятирічна Матрона побачила уві сні Богородицю, яка веліла їй відправитися на попелище і відкопати ікону.

Дівчинка послухалася, і в результаті в місці виявлення ікони був заснований монастир. Першою його черницею стала саме Матрона. Згодом було зроблено кілька копій ікони Казанської Богоматері

Віряни в цей день відправляються в храм молитися. Також 4 листопада хороший день для весілля. Вважається, що весілля, зігране 4 листопада, дасть початок щасливого шлюбу.

Православні вірять, що чудотворний образ охороняє будинок від вогню, хвороб і людей, охочих зла, від злодіїв.

Казанську ікону батьки здавна ставили біля дитячого ліжечка – так Богородиця доглядає за дитиною, захищаючи її. Також з давніх часів Казанською іконою благословляли молодят на довге і щасливе життя.

Що не можна робити 4 листопада

Свято Казанської ікони Божої Матері не входить до 12 найбільших церковних свят, тому працювати не забороняється.

Однак віряни, які шанують цей святий образ, знають, що в цей день все-таки краще піти до церкви, помолитися, а не затівати буденні і важливі справи або прати і прибирати. Вважається навіть, що важка робота в цей день не дає вагомих результатів.

Крім того, в день шанування Казанської Божої Матері не рекомендують сваритися, плакати, сумувати або жалкувати про минуле.

Народні прикмети на 4 листопада 

Якщо зранку дощитиме або туман, то тепло ще протримається. Якщо зранку буде ясно, скоро настануть холоди.

Сухий день на Казанську — буде важкий рік без багатого врожаю.

4 листопада в народі вважали кордоном між осінню та зимою: до Казанської – ще не зима, а після Казанської – вже не осінь. А тому протягом дня дощ може поступово перетворитися у сніг.

 

Джерело: radiotrek.rv.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь