Карантин вихідного дня: як влада бореться з бізнесом, а не епідемією

 

 

 

 

У зв’язку з великим зростанням захворюваності на коронавірус, МОЗ України анонсувало введення жорсткого карантину вихідного дня. Відповідно до рекомендацій очільника відомства Максима Степанова, працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, транспорт, автозаправні станції та ветеринарні аптеки. Остаточне рішення за Кабміном. Тим часом представники малого і середнього бізнесу виступають проти такого рішення, а лікарі вважають, що від карантину вихідного дня буде досить умовна ефективність. Детальніше – в матеріалі “Апострофу”.

Що пропонує МОЗ

Під час щоденного брифінгу в понеділок, 9 листопада, міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що в зв’язку зі стрімким зростанням захворюваності на коронавірусну інфекцією в Україні було вирішено посилити карантинні обмеження і ввести жорсткий карантин вихідного дня. Обмеження діятимуть з 00:00 суботи до 00:00 понеділка.

Під час карантину вихідного дня в Україні працюватимуть тільки:

– продуктові магазини;

– аптеки;

– транспорт;

– автозаправні станції;

– ветеринарні аптеки.

“Все інше, зокрема, заклади громадського харчування працюватимуть тільки “на винос”, – заявив Степанов.

Крім того, у вихідні рекомендується закривати ТРЦ і розважальні заклади, а також не проводити масові заходи.

Раніше Степанов заявляв, що карантин вихідного дня в Україні може вступити в силу з 14-15 листопада. Разом з тим, вводити комендантську годину в країні, про що говорилося раніше, не планується, оскільки тоді доведеться ввести надзвичайний стан, чого в МОЗ не рекомендують.

Наскільки це законно

Звичайно ж, всі пам’ятають весняний локдаун в Україні, коли людям навіть забороняли відвідувати парки і виводити дітей на дитячі майданчики. Багато юристів заявляли, що такі заходи влада ввела незаконно, бо вони порушують норми Конституції. У серпні поточного року це підтвердив і Конституційний суд, визнавши неконституційними окремі положення постанови Кабінету міністрів про встановлення карантинних обмежень в Україні. А саме про право на свободу пересування, право залишати територію України, право на мирні зібрання, право на підприємницьку діяльність і право на доступ до медичної допомоги.

Що стосується карантину вихідного дня, то його введення повторює історію з весняними обмеженнями, так як знову порушує норму Конституції про право на підприємницьку діяльність, пояснює в коментарі “Апострофу” адвокат, старший партнер АК “Кравець та партнери” Ростислав Кравець.

“Відносно юридичних аспектів можу сказати, що без відповідного рішення про введення воєнного чи надзвичайного стану, такі обмеження є незаконними, про що також було сказано в рішенні КС. І знову ж таки, виникає питання, а хто відшкодовуватиме збитки? Тобто має бути рішення про звільнення цих ТРЦ, закладів громадського харчування, магазинів, які не входять до переліку, яким дозволено працювати, від податку на землю, наприклад. Насправді це тільки спроби створити вигляд, що влада щось робить”, – говорить він.

Кравець також додав, що в разі введення подібних заходів, бізнес може подавати до суду і захищати свої права. Зокрема, він повідомив, що вже є десятки позовів щодо заборон, які діяли навесні.

“Виявляється адвокатам також заборонено було працювати навесні, і ми подали відповідний позов про відшкодування завданих збитків цими заборонами. На сьогоднішній день вже є десятки подібних позовів. Ми ж зараз повинні говорити про заходи щодо приборкання цього вірусу, а не знову шкодити бізнесу. Пропозиція ввести карантин вихідного дня, на мій погляд, жодним чином не вплине на загальну картину з епідемією в Україні. Що буде з того, що людина не піде в ТРЦ або ресторан у вихідні, а проведе там час в будній день?”, – запитує адвокат.

Чи допоможуть обмеження зупинити пандемію

Опитані “Апострофом” фахівці зійшлися на думці, що карантинні обмеження безумовно потрібні, щоб знизити зростання захворюваності і навантаження на медичну систему.

“Це ті заходи, які дозволять не зупинити пандемію, а розтягнути захворюваність у часі, щоб дати можливість нормально функціонувати медичній системі. Це і є мета карантину”, – говорить інфекціоніст Сергій Крамарєв.

На його думку, закриття або обмеження роботи розважальних зон і закладів, зменшить кількість контактів серед молоді, яка зараз є основним джерелом інфекції для людей з групи ризику. Але карантин вихідного дня, як вважає Крамарєв, абсолютно не допоможе.

“Так, локдаун вводити не варто, але потрібні якісь розумні обмеження. Але карантин вихідного дня – це не вихід із ситуації, а просто імітація бурхливої діяльності”, – сказав він.

Його колега, інфекціоніст Віталій Євтушенко вважає, що крім введення обмежень, люди повинні дотримуватися тих правил, які МОЗ встановило на початку пандемії.

“У нас зараз є правила, які вже б дуже допомогли знизити зростання захворюваності – це дистанція і носіння масок. Але це ж ніхто не контролює, в транспорті натовп народу зі спущеними на підборіддя масками, чхають, кашляють. Потрібно стежити, щоб люди дотримувалися цих заходів”, – зазначив він.

А ось колишній головний санлікар України Святослав Протас переконаний, що від введення цих заходів, буде досить умовна ефективність.

“Ось такий приклад, ви розпалюєте багаття, і як тільки воно починає горіти ви тут же на нього виливає воду, вогонь згасає і більше не горить. Це те, що у нас було навесні, коли вводили карантин і відтермінували початок епідемії. А тепер ситуація, коли багаття розгорілося, утворився жар, і ви виливаєте відро води – прямий вогонь пропадає. Але за три хвилини вугілля розпалюються і знову утворюється вогонь. Тобто, якщо сьогодні 25% населення перехворіло або хворіє, то ці карантинні заходи будуть неефективними, їх значення буде мінімальним. І в масштабах країни буде невідчутним”, – заявляє він.

За його словами, що управляти епідемічним процесом, потрібно працювати в осередках зараження, відстежувати контактних і безсимптомних хворих, і ізолювати їх.

“Але цим ніхто не займається, і займатися не буде. А як показує досвід Китаю, це може перервати ланцюг передачі і зупинити епідемію”, – підсумував Святослав Протас.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь