10 способів нашкодити імунній системі, навіть не усвідомлюючи цього

 

 

 

 

Давайте поговоримо про найпоширеніші помилки, які ми здійснюємо в повсякденному житті, і тим самим руйнуємо свій імунітет.

1. Зловживання алкоголем

Якщо випити більше 1 келиха в день, це підірве здатність імунної системи боротися з інфекціями і хворобами. Наслідками регулярного або тривалого зловживання алкоголем можуть бути пневмонія, туберкульоз, різні інфекції і аутоіммунітет – стан, коли імунна система атакує клітини власного тіла, не кажучи вже про захворювання печінки і серця.

2. Надлишок цукру

Сахароза пригнічує імунну систему, призводить до збільшення ваги і вимиває з організму дорогоцінні мінерали. Навіть в невеликих кількостях цукор шкідливий для вашого здоров’я. Вживання 100 грамів (8 столових ложок) цукру, еквівалентно приблизно двом банкам газованої води, може знизити здатність білих кров’яних тілець знищувати мікроби на сорок відсотків.

Імунодепресивний ефект цукру починається менш ніж через тридцять хвилин після прийому їжі і може тривати п’ять годин.

Крім того, вживання занадто великої кількості цукру може привести до надмірного збільшення ваги. Жирова тканина виробляє гормони, які викликають запальну реакцію імунної системи. Таке хронічне запалення пов’язане з серцевими захворюваннями, інсультом, болем в суглобах і м’язах, дегенеративними захворюваннями мозку і діабетом.

3. Стрес

Невеликий стрес – це нормально і навіть корисно для організму. Занадто сильний гострий або хронічний стрес завдає тілу великої шкоди. Імунна система не всесильна. З підвищенням рівня гормонів, пов’язаних зі стресом, таких як кортизол (який Psychology Today назвав «Ворогом суспільства № 1»), і зниженням інших гормонів і порушенням їх балансу, імунна система може бути легко зруйнована. Знайдіть способи впоратися зі стресом, і ви зможете не переживати за свій імунітет.

4. Шум

У кожного з нас різна стійкість до шуму. Надмірний шум викликає стрес, і в попередньому пункті ми вже сказали, чим це може загрожувати. Зробіть все можливе, щоб знизити рівень навколишнього шуму і його гучність – хоча б вдома ви повинні якийсь час знаходитися в тиші.

5. Самотність

Всім потрібно іноді побути на самоті, але недостатня соціальна взаємодія може привести до емоційної, а потім і фізичної депресивної реакції. Підтримуйте зв’язок з друзями і заводьте нових. Навіть якщо ви дуже сором’язливі, для всіх знайдуться відповідні варіанти: будь-то книжковий клуб, уроки танців, баскетбол або курс англійської мови.

6. Дефіцит сну

Ваше тіло використовує час, поки ви спите, для повного і ретельного відпочинку. Дефіцит сну має такий же вплив на імунну систему, як стрес. Згідно з дослідженням учених з Великобританії і Нідерландів, недосипання пов’язане з розвитком таких захворювань, як ожиріння, діабет і гіпертонія.

7. Депресія і горе

Хронічна депресія і / або тривала горе впливають на вироблення білих кров’яних тілець, які спеціалізуються на утилізації пошкоджених або інфікованих клітин. Багато досліджень виявили пряму кореляцію між депресією і слабким імунітетом.

Якщо депресія і печаль заважають повсякденній діяльності, зверніться по допомогу – заради здоров’я свого розуму і тіла. Вам не потрібно зберігати все в собі. Довіртеся фахівцю або близькій людині.

8. Придушення емоцій

Дослідження, проведене Національним інститутом здоров’я, показало, що:

“… Надмірне заперечення і придушення своїх емоцій може привести до виникнення пухлин”.

Не стримуйте емоції – вихлюпуйте їх! Звичайно ж, конструктивним чином. Наприклад, поговоріть з другом або психологом, ведіть щоденник, прогуляйтеся по лісі, займіться спортом або йогою, приділяйте час своєму хобі – робіть все, що вам підходить, щоб висловити свої почуття позитивним шляхом.

Після цього ви не тільки відчуєте себе краще, але і зможете краще справлятися зі стресом і з будь-якими проблемами, що виникають, дозволяючи своєму розуму і тілу зцілюватися.

9. Ефект розслаблення

Занадто часто ми хворіємо у відпустці. Хоча це здається сміховинно несправедливим, є фізіологічна причина: після періодів стресу відбувається різка зміна рівня гормонів, що ослабляє імунну систему, і організм стає більш сприйнятливим до хвороб. Спробуйте зайнятися чим-небудь, щоб повернути ваш організм до нормального рівня гормонів, наприклад, іграми в слова, помірними фізичними вправами або шахами.

10. Дефіцит поживних речовин

Імунній системі потрібні певні необхідні вітаміни і мінерали для оптимальної роботи. Елементарний дефіцит вітамінів A, B6, B9 (фолієва кислота), C, D і E або міді, заліза, селену і цинку може сприяти зниженню імунної функції.

Переконайтеся, що ви отримуєте потрібну кількість поживних речовин з їжею. Проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж приймати будь-які добавки, і пам’ятайте, що натуральні продукти повинні становити основну частину вашого раціону.

За матеріалами

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь