Ігнорувальників маскового режиму продовжують штрафувати в Ніжині

 

 

 

 

Протягом минулого тижня поліцейські продовжили виявляти порушення встановлених КМУ заборон та обмежень пов’язаних з карантином. Не рахуючи вихідних, протягом п’яти робочих днів складено 11 протоколів за ст. 44-3 КУпАП. В основному – за перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу (п.п. 2 п.10 Постанови КМУ №641), або за ігнорування вимоги, щодо використання засобів індивідуального захисту.

Про це на щотижневій нараді при міському голові повідомила начальниця сектору моніторингу Ніжинського відділу поліції Інна Музиченко, інформує НЕЖАТИН.

Також вона зазначила, що два тижні тому анонсовані зміни до законодавства, щодо введення окремої відповідальності громадян за порушення правил носіння захисної маски таки набрали чинності. Вже добре відому нам статтю 44-3 КУпАП доповнено частиною другою, яка передбачає відповідальність за «Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно». Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу. Мовою цифр це від 170 до 255 грн.

“Якщо із поняттям «громадський транспорт» все зрозуміло, то багато питань викликає формулювання «громадські будинки, споруди». Визначення слід шукати у Державних будівельних нормах (ДБН В.2.2-9-99), згідно яких громадські будівлі – споруди, призначені для розміщення установ та підприємств соціального, побутового, культурного та іншого призначення. Якщо досліджувати питання ще глибше – звертаємось до Державного класифікатора будівель та споруд (ДК018-2000) та дивимось розділ «Нежитлові будівлі».

Одним словом, за перебування у приміщеннях будь-яких торговельних будівель (універмаги, магазини, криті ринки, СТО, їдальні, кафе та ін..), будівель вокзалів, автовокзалів, будівель підприємств установ та організацій, музеїв, бібліотек, навчальних закладів, закладів медицини, закладів правоохоронної системи, будівель органів місцевого самоврядування та ін.. (наведений перелік не вичерпний!), а також у громадському транспорті без вдягнутих респіраторів чи захисних масок, що закривають ніс і рот – карається законом!

Як я вже говорила, справи про дане адміністративне правопорушення може розглядати, у тому числі, поліцейський одразу після виявлення. На місці виноситься постанова та визначається розмір штрафу у межах санкції статті. Звертаю Вашу увагу на те, що стаття не передбачає попередження, хоча на практиці ми завжди даємо громадянинові час та можливість порушення припинити та вдягнути маску чи респіратор. До відповідальності будуть притягуватися особи, які СВІДОМО ігнорують вимогу закону”, – прокоментувала речниця поліції.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь