У чому відмінність звичайної пневмонії від ковідної, та чому її не лікують антибіотиками ?

 

 

 

 

На сьогодні можна лікувати тільки симптоми коронавірусної пневмонії, адже ліків, здатних побороти джерело хвороби – вірус, поки що немає.

Про це у програмі «Прайм-Вечір. Акценти» в ефірі Українського радіо Чернігівської хвилі розказав Іван Тельнов, лікар-пульмонолог Чернігівської обласної лікарні.

З його слів, коронавірусна пневмонія суттєво відрізняється від звичайної.

«По-перше, це навіть не слово «пневмонія». Насправді це є пневмоніт. Це не є бактерійне ураження, як при звичайній, бактеріальній, пневмонії. Це є специфічне ураження легень, коли виникають і мікротромбози в судинному руслі легень, коли виникає пошкодження тієї поверхні, яка є газотранспортною системою в нашому організмі, але немає бактерійного носія, а є реакція гіперзапалення. І ці клітини перешкоджають транспортуванню кисню, і людина відчуває кисневе голодування, задишку», – каже Іван Тельнов.
Також цю хворобу називають «вірусним ураженням легень».

Як сказав Тельнов, проходить така хвороба важче, бо немає як бактерійного носія, на якого можна подіяти антибактеріальним препаратом, так і перевірених препаратів, які можуть впливати саме на вірус.

Тому нині лікують симптоматично – власне сам запальний процес, який досить швидко розвивається. Вплинути ж на сам вірус лікарі поки що не можуть.

Також коронавірусну пневмонію не можна лікувати антибіотиками, каже Тельнов. За його словами, ці медикаменти дійсно є в протоколах лікування COVID-19, але там прописано, коли саме їх можна призначати – у випадку приєднання бактеріальної інфекції – вторинної флори. На вірус антибіотики ніяк не впливають.

«Те, що зараз коїться з призначеннями антибактеріальних препаратів, самопризначеннями пацієнтів, то, на мій погляд, ми отримаємо шалену антибіотикорезистентність за два-три роки. Ми не будемо мати, чим лікувати звичайну бактерійну пневмонію».

За його словами, патологічний процес у легенях може виявлятися навіть у людей з легким перебігом хвороби. Хай навіть і невеликими відсотками ураження. Це не означає, що потрібно одразу лягати в лікарню. При більшості випадків, організм сам справляється з хворобою у такому її прояві.

 

Джерело: svoboda.fm

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь