Як читають ніжинські жителі ?

Студентами Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя проведено опитування населення Чернігова та Ніжина щодо читання.

У рамках дисциплін спеціальності «журналістика» першокурсники Навчально-наукового інституту філології, перекладу та журналістики Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя провели опитування щодо місця читання у житті мешканців Чернігова та Ніжина. В опитуванні взяло участь 43 особи віком від 12 до 30 років.

Серед опитаних у місті Ніжин 66,7 % жінок та 33,3 % чоловіків.

Жоден з респондентів не відповів, що «не уявляє свого життя без читання», лише 22,2 % люблять читати, 66,7 % інколи читають та 11,1 % не люблять читати зовсім.

Багатьом (72,2 % з опитуваних) зручніше читати книгу в паперовому варіанті, іншим (27,8 %) – в електронному.

Мешканці Ніжина найбільше полюбляють читати фантастику/фентезі (22,2%). І практично не читають класичну літературу. Трилери, містика й жахи привертають увагу 16,7 % опитаних!

На жаль, п’ятдесят відсотків респондентів відповіли, що їм зручніше читати російською мовою, і лише 27,8 відсотків – українською. Незначна частка населення читає літературу  різними мовами в однаковій мірі.

За рік лише 5,6 % респондентів прочитали більше десяти книжок, 44,4 – від 5 до 10 і половина (50%) – від 1 до 5, що доволі сумно. Утім більше половини опитаних (55,6%) хотіли б читати частіше.

Яка ж ситуація склалася в місті Чернігів? Серед опитаних 84 % люблять читати книжки, інші відповіли «ні». Сорок чотири відсотки опитаних читають декілька разів на тиждень, 20 – кожен день і 8 відсотків не читають зовсім. Більшість (60 %) надає перевагу паперовим книжкам, значна частка (36 %) – електронним і невеликий відсоток (4 %) – аудіо-книгам.

Переважна частина опитуваних (68%) відповіли, що читають книги онлайн, купують – 44 %. Більш за все жителі Чернігова полюбляють читати детективи (56%) та любовні романи (52%). Дев’яносто два відсотки з опитуваних надають перевагу зарубіжним авторам, 32 – російським і лише 24 – українським. Більшість (80 %) обирає книгу за сюжетом, інші (52 %) – за жанром.

За місяць лише чотири відсотки чернігівців прочитали більше трьох книжок, 40 – одну і аж 24 – жодної! Більшість відповіли, що хотіли б читати частіше. П’ятдесят шість відсотків респондентів не читають книги через брак часу, а вісім – не виявляють бажання читати зовсім.

Жінки, як виявилося, читають частіше, ніж чоловіки. Чим молодші респонденти – тим частіше вони читають друковані книжки. Частка читачів, які обирають книжки російських авторів чи російською мовою є дещо вищою, порівняно з часткою тих, хто обирає книжки українських авторів/українською мовою.

Слід зазначити, що популярність різних жанрів істотно відрізняється серед різних груп респондентів. Зокрема, серед жінок-читачок найбільш популярним жанром є любовні романи та детективи. Дещо менше жінок читали фантастику та фентезі. Чоловіки ж навпаки полюбляють читати фантастику, бойовики та детективи.

Як бачимо, більшість людей люблять книги і хотіли б читати їх більше. Але, на жаль, відсоток тих, хто не читає і не «товаришує» з книгами, доволі значний. Потрібно створити такі умови, щоб якомога більше осіб залучалось і до читання, і до видавництва книг. Помірні ціни на продукцію, цікавий та якісний матеріал будуть приваблювати потенційних споживачів. Тому, коли як не зараз, владі та суспільству в цілому слід звернути увагу на стан видавничої справи й працевлаштування випускників вишів цієї спеціалізації? Залучаймося!

Джерело: ndu.edu.ua

 

 

Гурова Альона, Дворник Валерія,

студентки першого курсу

спеціальності «журналістика»,

спеціалізації «видавнича справа та редагування»

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь