Як зрозуміти, що стрес осідає у вашому організмі — найбільш вразливі частини тіла

Мова тіла може багато про що розповісти.

Перемогти стрес дуже непросто. І це ще м’яко сказано. Стрес може проявлятися по-різному, але визначити його, використовуючи лише силу розуму, не завжди легко. Насправді, за словами психолога, доктора Гейл Паркет, ви фізично зберігаєте стрес у своєму тілі, часом навіть не усвідомлюючи цього, інформує Ukr.Media.

“Ми дуже чітко відчуваємо стрес і наявність психологічних травм”, — каже спеціаліст.

Іншими словами, вам може здатися, що ніякого стресу немає і що у вас все добре, але мова вашого тіла буде говорити зворотне.

Отже, де саме ви тримаєте свій стрес і як його позбутися? На думку Паркер, є кілька основних частин тіла, яким слід приділити більш пильну увагу.

6 частин тіла, в яких люди накопичують стрес

Психолог зазначає, що найчастіше стрес “осідає” в плечах. Дуже просто втиснути голову в плечі по самі вуха, навіть не помічаючи цього. Ймовірно, читаючи цю статтю, ви відчуваєте напругу в цій області.

“Людина з постійно піднятими плечима навіть не усвідомлює того, що піднімає їх. Вона просто звикла “це робити”. Але щоб “відклеїти” плечі від вух потрібна зміна у свідомості. Інші “стресові” частини тіла”, — каже Паркер.

  • Голова: чи доводилося Вам страждати від мігрені, викликаної стресом?
  • Шия: ваша шия і так знаходиться в постійній напрузі (зрештою, саме на ній тримається ваша голова!), особливо якщо ви цілий день перебуваєте в зігнутому стані. Як і у випадку з плечима, це одна з головних частин тіла, які ви напружуєте підсвідомо.
  • Спина: Паркер називає її реально проблемною зоною, оскільки стрес може безпосередньо впливати на вашу поставу. Якщо у вас болять м’язи спини, то це явно вказує на напругу, яка зберігається в них.
  • Живіт: викликані стресом болі в животі — зовсім не вигадка. Пам’ятайте: живіт і мозок тісно взаємопов’язані.
  • Серце: Паркер зазначає, що якщо вам, наприклад, розбили серце, то це дійсно боляче. І біль фізично відчувається в грудях. Насправді емоційний біль нічим не відрізняється від фізичного, оскільки обидва вони проходять по одних і тих же нейронних шляхах.

Як позбутися від напруги

Отже, ви накопичуєте у своєму тілі стрес. Але що далі? Паркер каже, що першим кроком має стати визначення місця, в якому ця напруга влаштувалася.

“Я прошу людей вказати на карті тіла місця, в яких вони відчувають легкість, а також місця, де відчувається напруга”, — пояснює вона.

Після чого доктор пропонує заглянути всередину себе: закрити очі, зосередитися на диханні і на тому, де у вашому тілі міг зачаїтися стрес. Просто зосередьтеся, нічого не роблячи.

Визначивши частини тіла, що вимагають підвищеної уваги, Паркер радить наповнити їх усвідомленістю.

Ось як це можна зробити: “Уявіть, що в цьому величезному світі ви можете відчувати все, що захочете. І замість того, щоб гадати, що це буде, Дозвольте відповіді самій виникнути у вас в голові. Отримавши відповідь всередині себе, уявіть, що ви можете вдихнути це почуття. А коли ви видихаєте, видихніть його і нехай воно оточує вас”.

За словами Паркер, після таких дихальних вправ приходить свого роду полегшення. Не відразу, а протягом 20 хвилин, коли розум заспокоїться, тіло розслабиться і звільниться від стресу. Таке полегшення проявляється у всіх по-різному — гнів, сміх, сльози. А ще наш розум може раптово створити видимість великої завантаженості.

Почуття може бути неприємним, але Паркер рекомендує ставитися до нього так, немов саме в цьому і полягає справжнє зцілення. Ми думаємо, що ось-ось позбудемося стресу і відчуємо себе добре. Що ж, так і буде, але не відразу. Навчіться терпіти.

Отже, чи легко позбутися від наслідків стресу?

Насправді все не так просто, як здається. Щоб навчитися визначати, в якій частині тіла знаходиться стрес, потрібна практика. Психолог каже, що тут не обійтися без глибокого рівня усвідомленості. Ви повинні відчувати своє тіло і помічати сигнали, які воно вам подає.

З огляду на сказане, щоб позбутися від стресу в тілі, доведеться провести певну внутрішню роботу, і це цілком нормально!

Продовжуйте стежити за своїм тілом і диханням, і незабаром ви зможете в точності визначити, що опинилися в стані стресу, навіть якщо не відчуваєте в даний конкретний момент ніякої тривожності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь