Запалили свічки та поклали квіти: ніжинці вшанували жертв Голодоморів (Фото)

У п’ятницю, 27 листопада, у Ніжині вшанували пам‘ять жертв Голодомору.
Незважаючи на пандемію, ніжинці зібралися  у цей скорботний  для всіх українців день біля пам’ятного знаку жертв Голодомору та політичних репресій.
Повідомляє “Нежатин
На мітинг-реквієм прийшли представники міської влади, керівники різних установ та організацій, а також всі небайдужі до нашої багатостраждальної історії.

Біля пам’ятника був встановлений столик, де настоятель Свято-Покровського храму Михаіл Якубів поклав хлібинку, запах якої відчувався, навіть, через захисну маску. У своїй промові він сказав, що хліб – це найдорогоцінніше. “Дуже важливо, аби всі покоління поважали кожен шматок хліба, розуміючи, наскільки в ті часи люди відчували його нестачу і мріяли хоча б скуштувати крихту”, – промовив священник.

Священнослужителі різних конфесій міста об’єднались у спільній молитві. Разом із ними присутні помолилися за упокій померлих, принесли квіти, колоски, хліб та запалили лампадки і свічки.
Після покладання квітів та хвилини мовчання, Михаїл Якубів розламав Священну Хлібину та розділив між присутніми.

Довідково:

За даними Асоціації дослідників голодоморів України, в 1932-1933 роках від голоду загинули від 8 до 10 мільйонів українців. Пік Голодомору був навесні 1933 року. В Україні тоді вмирали 17 людей щохвилини, тисяча – щогодини, майже 25 тисяч – щодня. За мінімальними підрахунками фахівців, Голодомор став фатальним для кожного п’ятого сільського мешканця України. Понад третина загиблих – діти.

На заході побувала Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь