Обличчя Ніжина можливо змінити, не вкладаючи мільйони?

 

 

 

 

Вигляд міста і враження про нього формується з дрібниць. У Ніжині ж певні питання благоустрою не вирішуються вже протягом багатьох років, ніби до них нікому немає справи. Люди обходять одні й ті ж калюжі, об’їжджають одні й ті ж вибоїни, витоптують стежки в обхід зруйнованого тротуару і «милуються» з вікон автобусів на захаращені ділянки вздовж центральних вулиць міста.

Новообрана влада вирішила покласти цьому край. Першим кроком стала виїзна комунальна нарада за участі міського голови Олександра Кодоли, його заступника Федіра Вовченко та радника Сергія Охонька. 

Першою локацією, яка знаходиться в плачевному стані, була кінцева зупинка «Заводська», що у мікрорайоні «Гуньки». Вся в графіті й закинута сміттям. У міського голови одразу виникло питання – як довго триває така ситуація і хто за це відповідає?

На зустрічі була присутня підприємець магазину, що знаходиться поряд. Вона пояснила, що це справа не одного дня і молодь систематично залишає свої мітки фарбою на стінах зупинки. Постійно зафарбовувати – не по фінансах. Та керівництво міста все ж наполягло, що проблемну зупинку треба привести до ладу. Це має відбутись у співпраці перевізника, котрий обслуговує маршрут «39» та власника магазину.

Далі по маршруту – захаращена територія біля колишнього «Будинку залізничника». За попередньою інформацією, тут вже давно вимкнули постачання світла і тепла. Є наміри міськради взяти будівлю на баланс і або здавати ї в оренду, поповнюючи щомісячно бюджет міста, або продати з відкритого аукціону за «кругленьку» суму.

Слідом – занедбана територія біля «Афганського ринку». Люди, змирившись, продовжують місити багнюку, йдучи по своїм справам, на базар, чи на зупинку. Олександр Кодола зауважив, що необхідно звернутись до утримувачів території, аби вона була приведена до ладу, адже це досить людна частина міста, тут постійно рух, а нема ні тротуару, ні асфальту».

Не могла не привернути увагу очільника міста та його колег «вражаюча картина», що простягається від зупинки «Молодіжна» до зупинки «Об’їжджа». Паркан, що огороджує приватну територію, місцями обвалився і вже ніяк не приховує розвалини і хащі позаду себе. Це вже питання не до влади. Тож архітектурному відділу було дане доручення звернутись до власника, аби він найближчим часом огородив територію новим парканом.

Міській голова, проїжджаючи містом, звертав увагу присутніх комунальників на стан тротуарів і тимчасових споруд, зазначивши: «Питання тротуарів настільки ж важливе, як і стан доріг. І тут вже треба об’єднувати зусилля влади і підприємців, а також жителів приватного сектору, і ремонтувати асфальтне покриття. Обдумати також потрібно і наявність графіті, які паплюжать вигляд міста. Треба вивчити практику інших міст».

Наступною “під приціл” потрапила центральна вулиця Батюка. За останній рік ця ділянка міста зазнала найбільше змін: відремонтоване дорожнє покриття, зроблений тротуар. Разом із тим, з тандему сучасної і культурної вулиці міста вибиваються деякі приватні будинки і огорожі. Архітектурний відділ знову ж має провести розмову з власниками і досягти компромісу у вирішенні питання.

Звичайно, зупинив погляд і зовнішній вигляд РАЦСу. Будівля, де люди чи не щодня узаконюють свої шлюби, виглядає не найкращим чином. А вагонка з даху навіть в деяких місцях обвалилась. Це аж ніяк не можна залишати без уваги – на такій думці зійшлися чиновники. Те ж можна сказати і про сіру, багатоповерхову будівлю, що поряд. Належить вона «Укрпошті». Приміщення орендують різні підприємці. Але різнобій вивісок викликає не найкращі враження для зорового сприйняття.

Міський голова Олександр Кодола зазначив, що в інших містах, де існує муніципальна варта, такі речі не залишаються без уваги і швидко вирішуються. Якщо її представники помічають самовільні вивіски, що псують загальний вигляд споруд, одразу ж йде відповідна реакція і підприємці розуміють відповідальність. Певні дії потрібно випрацювати і в Ніжині.

Кінцевою локацією міста стала зупинка «Космонавтів». Якраз нещодавно пройшов дощ і чудово було видно «озера» на поверхні дороги. Така людна частина міста, де зупиняються на простій автобуси, а загальний вигляд лякає… Відсутній також і туалет для водіїв. На думку новообраної влади – це не допустимо, і знову ж, є завдання обдумати вирішення проблеми.

Який же результат виїзної комунальної комісії?

Олександр Кодола наголосив, що дана нарада дала можливість ознайомитись із частиною проблемних ділянок міста. Визначено, які з них можна вирішити своїми силами, а де потрібно задіювати приватних власників. Наше завдання – спільними зусиллями навести порядок. 

«Розуміємо, що ми не зробимо це за день і, навіть, за місяць, але цю роботу треба розпочинати. Як ми вияснили, допоки цим ніхто і не займався. Тому за рік реально в наших силах змінити обличчя міста, не вкладаючи мільйонні ресурси. Просто потрібно попрацювати за всіма напрямками, і в кожного з нас вже є чіткі завдання», – прокоментував очільник міста.

До його слів приєднався й Сергій Охонько, зазначивши, що такі виїзні наради потрібно проводити систематично: починаючи з центральних вулиць міста і поступово переходячи на окраїни. Адже люди кожного дня спостерігають за існуючими проблемами і повинні бачити, як їх вирішення зрушило з місця.

«За кожною проблемною локацією потрібно закріпити відповідального з присутніх керівників управлінь або комунальних підприємств. Систематизувати інформацію і поставити на щотижневий контроль. Дати термін на роботу – місяць. За цей час має відбутись зустріч із власниками, обговорити алгоритм дій, після чого маємо оцінити результат зробленого, не відкладаючи у «далеку шухляду», – резюмував радник міського голови.

Тож Олександр Кодола та його команда вже приступила до деталізації вирішення нагальних проблем міста.

Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь