Як відреагували вчені України на відкриття ніжинського професора?

Анатолій Демченко – професор кафедри хімії і фармації Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.
Створенням з’єднань, що мають противірусну дію, Анатолій Михайлович займається з 1980 року. А недавно він винайшов хімічні сполуки, на основі яких можуть бути створені ліки від COVID-19.
– В кінці 80-х ми з професором Олександром Красовським отримали авторське свідоцтво на з’єднання, що має противірусну активність щодо Коксакі В4 (вірусу, який розмножується в шлунку і кишечнику людини і приводить до хвороб, які входять в групу ентеровірусних інфекцій: серозний менінгіт, ангіна, менінгоенцефаліт , міокардит та ін. – Авт.). Разом з моїм колегою, професором Володимиром Суховєєвим, і іншими співавторами ми отримали десятки патентів України на з’єднання, що впливають на цілий ряд небезпечних вірусів (грипу H1N1 і H3N2, Tacartbe, вірусу жовтої лихоманки Yellow Fever, коронаві-русів SABS і MERS). Так що у нас потужне надбання. Коли в січні цього року а з’явилися перші повідомлення з Китаю про новий коронавірус, я предпожіл китайцям випробувати наші з’єднання на активність до нового вірусу. На жаль, моя пропозиція не зацікавила їх. А коли в квітні вірус стрімко поширився в Європі, я також запропонував свою допомогу українському та європейському відділенням ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я. – Авт), відправив більше десятка листів, але і вони залишилися без відповіді.

Нарешті за допомогою колег з інноваційної компанії Atakam Medical мені вдалося зв’язатися з одним із потужних вірусологічних центрів США. Я відправив туди на біологічні дослідження представників десятків класів азотовмісних гетероциклічних сполук. Результат перевершив всі очікування!

коронавірус, ліки, професор, Ніжин, НДУ, Анатолій ДемченкоЕкспериментально було доведено, що деякі з цих сполук в наномолярних (дуже маленьких. – Авт.) концентраціях знищують збудник коронавірусной інфекції – вірус SARS-CoV-2 (з оригіналом протоколу звіту з випробувань можна ознайомитися на сайті Atakamed.com. – Авт .). У той же час ці сполуки виявилися не токсичними до неінфікованою здоровим клітинам. Іншими словами, з’єднання можуть стати основою для свідомості ліків від COVID-19. І коронавірусна інфекція буде не страшніше звичайного нежитю.

– Як відреагували інші вчені на такий прорив?
– Результати досліджень порадували моїх колег, зокрема ректора університету Олександра Самойленка та інфекціоніста з Тернопільщини професора Василя Копчу. До речі, Василь Степанович з 2010 рік а для лікування вірусних пневмоній успішно застосовує дексаметазон. Цей же препарат в травні англійці ввели в світові протоколи лікування важкої форми пневмонії, викликаної C0VID-19. Мої закордонні колеги довго не могли повірити, що в якійсь незрозумілій їм та дуже корумпованій країні змогли – без будь-якого фінансування! – знайти те, над чим б’ються їхні фахівці, використовуючи практично необмежені кошти.
– Що, на Ваш погляд, важливіше-ліки від коронавірусу або все ж вакцина проти цієї хвороби?
– Зараз весь світ зробив ставку на вакцину від вірусу SARS-CoV-2. Але на ефективність вакцини впливає багато факторів (колективний імунітет, індивідуальні фізіологічні та територіальні особливості суспільства). У кожній країні (або навіть конкретному регіоні України) є свої особливості перебігу хвороби, свої симптоми. Це свідчить про пристосування вірусу до тих чи інших умов. Тому вакцина, створена, наприклад, в США, може бути неефективною на території інших країн. До того ж вакцина не лікує, а лише попереджає виникнення захворювання. На який термін – невідомо. І на вироблення імунітету після щеплення потрібно чимало часу. Звичайно потрібно кілька щеплень (так звана ревакцинація).

Крім того, вакцинація в розпал пандемії COVID-19 може супроводжуватися досить небезпечними ускладненнями, аж до летальних. Вважаю, що треба продовжувати подальшу роботу над створенням ліків від COVID-19. Попереду дуже копітка робота великої кількості фахівців різних наукових спеціальностей. Спільними зусиллями ми створимо надійний захист від цієї пандемії. Хочу завершити словами моєї колеги, професора Юлії Федченкової: «Вірус SARS-CoV-2 – це не вирок людству, а тільки молекула РНК, на яку ми вже знайшли управу».

Ольга Іванченко, «Гарт» №48 (3008) від 26 листопада 2020
mynizhyn.com за матеріалами gorod.cn.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь