Чи зробили ніжинську лікарню “ковідною” ?

 

 

 

 

Через «ковід» заборонені планові операції (які і пацієнт, і лікар планують). Тож чим займаються у час карантину хірурги? Мабуть, відпочивають. На риболовлю ходять чи серіали дома дивляться.

— Ні, роботи у них вистачає, — заперечує 70-річний Микола Пуха, пацієнт хірургічного відділення Ніжинської міської лікарні імені Галицького. Родом з Носівки, але давно живе в Ніжині. — Мені відрізали ногу вище коліна. Сьогодні (18 листопада) третій день, як операцію зробили. Діабетична гангрена.
— Так боліло, що не можна було відкладати?
— Хвороба заставила. Цукровий діабет. Спочатку не відчуваєш підошви. Десь рана получилась — і гангрена, ампутація. Що ж. Вчитимуся на милицях ходити. І про протез думаю. Сім’я підтримує. Дружина переживає, хай їй Бог здоров’я дає. Хай лікарям здоровиться, бо від них багато залежить.
— У нас 30 ліжок, майже всі заповнені, — говорить Олег Бойко, завідувач хірургічного відділення №1 Ніжинської міської лікарні, кандидат медичних наук. — Довго не тримаємо. Два-три дні, і людина виписується додому. Якщо не працюватимемо, то від наших хвороб людей буде більше мерти, ніж від «ковіда».

Думали зробити з нашої лікарні «ковідну». Але депутати міської ради проголосували проти. Куди ж людям діватися з інсультами, інфарктами, гострою хірургічною патологією? У нас одна лікарня на місто (у Ніжині є районна, вона працює на район). Виходить, є «ковідні» хворі, а інших немає? Закрити наше відділення — це проблему коронавірусу не вирішить. Це буде колапс з іншими хворобами.

Схожа ситуація й в інших лікарнях: хірурги не гуляють.
— Зараз у відділенні пацієнти, яким потрібна екстрена або невідкладна допомога, — говорить Валерій Василинчук, завідувач хірургічного відділення Чернігівської центральній районної лікарні, кандидат медичних наук, заслужений лікар України. — Багато ниркових колік. Камінь виходить. Як дома лікуватися? Таких хворих кладемо.

Панкреатити (запалення підшлункової), кровотечі, гострий холецистит (запалення жовчних протоків) — теж кладемо. Апендицит — показана екстрена операція. Жовтяниця, бо камінь у жовчовивідних протоках, теж показана операція. Якщо не оперувати, людина помре. Або ж виразка шлунка і стеноз субкомпенсований. По-простому, заріс шлунок. Це не гарячка, що давай екстрено оперуй. Але тягти довго не можна. Бо помре голодною смертю хворий. Якщо ж хронічний апендицит — таке рідко, але буває, це ускладнення гострого апендициту, — не потрібно терміново хапати. Можна протягнути два-три місяці. Якщо нема абсцесу (нагноєння), розсмоктується, буває.

gorod.cn.ua, Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №48 (1802), 26 листопада 2020 року

Фото з архіву

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь