Топ головних змін із 1 грудня в Україні

 

 

 

 

Новий місяць – і знову кілька нововведень для українців

В останньому місяці року наша країна все ще перебуватиме на карантині і не виключено, що він стане жорсткішим, чим трохи зіпсує новорічний настрій українців. До того ж не виключено, що цифри у платіжках знову поповзуть вгору – і чому таке завжди відбувається взимку?

Далі розповідаємо про найголовніші зміни, які гарантовано торкнуться нас вже за кілька днів. Також не забудемо і про ймовірні “карантинні” нововведення, які гіпотетично можуть відбутися в Україні та призвести до великих змін.

Збільшення прожиткового мінімуму

З 1 грудня цього року в Україні зростає прожитковий мінімум – це давно передбачено державним бюджетом. Це означає, що паралельно зростуть і низка прив’язаних до нього виплат: заробітні плати або тарифні оклади, а також пенсії і різні види державної допомоги.

У грудні прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць зросте на 71 грн – з 2118 грн до 2189 грн.

Відповідно до цього, для основних соціальних і демографічних груп населення новий прожитковий мінімум складе: на дітей віком до 6 років — 1921 грн, дітей віком від 6 до 18 років — 2395 грн, працездатних осіб — 2270 грн, осіб, які втратили працездатність, — 1769 грн.

Ріст зарплат для бюджетників

Працівники бюджетної сфери зароблятимуть трохи більше саме завдяки росту прожиткового мінімуму. Мінімальний тарифний оклад в принципі не може бути меншим, ніж прожитковий мінімум для працездатної особи. Тому перша тарифна ставка не може бути нижчою за прожитковий мінімум.

Зараз її розмір складає 2225 грн. А вже з 1 грудня оклади зростуть таким чином (не враховуючи надбавок за стаж, інтенсивність праці та премії):

  • 11 тарифна ставка – зросте з 4383 грн до 4472 грн;
  • 15 тарифна ставка — зросте з 5740 грн до 5857 грн;
  • 24 тарифна ставка — зросте з 9701 грн до 9897 грн.

Пенсії і соцвиплати

Йдемо далі – пенсія та соціальна допомога в Україні також має пряме відношення до розміру прожиткового мінімуму. З 1 грудня їх перерахують автоматично і прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте на 57 грн — з 1712 грн до 1769 грн.

Фото з відкритих джерел

Також будуть збільшені такі державні виплати:

  • мінімальні розміри пенсії за віком (за наявності страхового стажу 20 років у жінок, 25 років у чоловіків – для пенсій, призначених до 01.10.2011 та 30 років у жінок, 35 років у чоловіків – для пенсій, призначених після 01.10.2011);
  • мінімальні розміри пенсій з інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника;
  • мінімальні розміри пенсійних виплат шахтарям, інвалідам війни, учасникам бойових дій, людям з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • розміри надбавок та підвищень, які залежать від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність:
  • пенсії за особливі заслуги згідно із законом України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”;
  • підвищення, передбачені законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту” та “Про жертв нацистських переслідувань”;
  • щомісячна державна адресна допомога людям з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків ЧАЕС та на догляд інвалідам війни та учасникам бойових дій.

Цікаво, що зростуть не лише невеликі пенсії, а й ті, які називають найбільшими в Україні. Приміром, максимальна пенсія, що становила 17120 грн, також зросте на 570 грн і складе 17690 грн.

Новини за темою: Українцям підвищать пенсійний вік і вимоги щодо стажу: Коли і кого торкнеться

“Зимове” підвищення цін на ЖКП

Традиційно вартість газу в Україні зростає після старту опалювального сезону перед найхолоднішим періодом – на початку зими.

Довго було невідомо, на скільки конкретно зросте ціна блакитного палива у наступному місяці, але в тому, що це відбудеться, майже ніхто не сумнівався. Однак, його не буде. Принаймні, для споживачів, котрих обслуговує НАК Нафтогаз. Днями компанія заявила, що ціни на газ для населення у грудні залишаться на рівні листопада.

Але тішитися зарано, в Міненерго анонсували підвищення тарифів на електроенергію.

 Укрпошта без вихідних

Ще з 1 листопада 250 відділень Укрпошти по всій Україні перейшли на 7-денний робочий графік. Це пов’язано з так званим періодом високого сезону перед новорічними святами, коли зростає кількість відправлень.

Ілюстроване фотоФото з відкритих джерел

А вже з 1 грудня на такий графік перейдуть ще 50 відділень з найбільшою завантаженістю здебільшого в обласних центрах.

Новини за темою: Вихідні у грудні 2020-го: Скільки днів будуть відпочивати українці

Із е-паспортом у банк

Із початком грудня українці також зможуть проводити касові операції у відділеннях банків за допомогою електронних документів у додатку “Дія”. У НБУ запевняють, що цього буде достатньо для ідентифікації клієнта.

“При здійсненні касових операцій для ідентифікації та верифікації клієнта або його представника банки зможуть використовувати цифровий паспорт (внутрішній, – ред.) або закордонний цифровий паспорт”, – зазначили в фінустанові.

Відповідне нововведення Нацбанк анонсував серед інших, що покликані спростити проведення касових операцій банками під час обслуговування клієнтів.

Ухвалення держбюджету-2021

На початку листопада голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив, що до 1 грудня монобільшість має завершити роботу над державним бюджетом України на наступний рік.

“Ми зробимо все від нас залежне, щоб він був ухвалений до 1 грудня, і я думаю, що ми встигнемо це зробити, хоча ви бачите, що різні у нас є ситуації, у державі вона розвивається по-різному”, – зазначив тоді Гетманцев.

Данило ГетманцевФото з відкритих джерел

Минуло два тижні, і чиновник повідомляє, що парламент не вкладається у встановлений термін ухвалити держбюджет-2021.

“На жаль, ми, вочевидь, не вкладаємося у встановлений Бюджетним кодексом строк. На жаль, і ми повинні вибачитися перед людьми, що ми не дотримуємося цього строку. Строк у нас, ви знаєте, до 1 грудня ми повинні у цілому ухвалити”, – зазначив депутат.

Сподіваємося, що Верховна Рада все ж зможе ухвалити головний кошторис країни протягом грудня, тобто до кінця року.

До речі, детальніше про видатки та доходи, орієнтовно заплановані у держбюджеті на 2021 рік, можна дізнатися у нашому матеріалі за цим посиланням.

Повний локдаун чи ні?

Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація, буцімто в Україні з початку грудня можуть посилити карантин. І посилити настільки, що країна знову зануриться у повний локудаун, як це було в середині березня цього року. Серед обмежень, які озвучувалися як можливі, йшлося і про закриття розважальних закладів та заборону масових зібрань, і про новорічні свята фактично без народних вуличних святкувань. При цьому рух громадського транспорту обіцяли залишити без змін.

В Україні закладам громадського харчування заборонили працювати на вихіднихФото з відкритих джерел

Згідно з проєктом, оприлюдненим у низці ЗМІ, з 1 грудня по 14 січня в Україні можуть запровадити такі карантинні заборони:

  • відвідування ялинки на центральній площі міста дозволено, але з обмеженням за часом;
  • різдвяні новорічні концерти (заборонені з 1 по 12 грудня, дозволені під відкритим небом з 16 по 29 грудня, знову заборонені з 30 грудня по 14 січня);
  • різдвяні ярмарки дозволені тільки під відкритим небом, без столиків для їжі;
  • новорічні катки допускаються тільки на вулиці;
  • лижні і зимові місця відпочинку можуть працювати без закладів харчування і новорічних вечірок;
  • ялинки в школах і садках дозволені без відвідувачів;
  • спортивні заходи заборонені;
  • релігійні заходи заборонені;
  • кінотеатри, театри і музеї припиняють роботу;
  • проведення дискотек, робота нічних клубів, місць громадського харчування (кафе, ресторани, бари, буфети) – закриті з 1 по 15 грудня, дозволена 50% заповнюваність з 16 по 29 грудня без корпоративних вечірок, знову закриті з 30 грудня по 14 січня. У період закриття їжа купується навинос.
  • готелі, санаторії, курорти – закриті;
  • діяльність ТРЦ – закриття з 1 по 15 грудня, з 30 грудня по 14 січня; дозволена робота з 16 по 29 грудня тільки з метою відвідування магазинів, фудкорти і розважальні зони закриті;
  • магазини та супермаркети непродовольчих товарів закриті з 30 грудня по 14 січня;
  • салони краси та перукарні закриті з 30 грудня по 14 січня;
  • навчальні заклади всіх рівнів закриті з 30 грудня по 14 січня.

Разом з тим заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що говорити про введення “новорічного локдауну” поки зарано, бо спершу потрібно зафіксувати результати “карантину вихідного дня”.

Втім, згодом прем’єр-міністр Денис Шмигаль підтвердив, що уряд дійсно такий варіант розглядає.

Початок роботи нових мерів українських міст

У семи містах, де проходив другий тур виборів мера, прізвища нових міських голів уже відомі. А до 27 листопада стануть відомі переможці повторного голосування ще в одинадцяти містах України. Таким чином, у грудні новообрані очільники українських міст нарешті зможуть запрацювати, так би мовити, на повну.

Замість бонусу

Також у прийдешньому місяці було анонсовано зустріч у “нормандському форматі” лідерів України, Німеччини, Франції та Росії, а також проведення обміну утримуваними особами між Киевом та російською стороною. За словами речника української делегації в Тристоронній контактній групі Олексія Арестовича, планується все до 24 грудня поточного року.

“Глава української делегації Леонід Макарович (Кравчук, – ред.) запропонував провести такий обмін до Різдва – 24 грудня. Запропонував всіх на всіх, але як варіант хоча б ось цих близько 100 на відповідну кількість з російської сторони, яку ще належить уточнити. Приурочити це можна до проведення наступної зустрічі в “нормандському форматі”, – розповів він.

Джерело: Зік

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь