Різдвяний піст: священник розповів правила та заборони (Відео)

Різдвяний піст уже триває. Він розпочався 28 листопада, саме тому його ще називають Пилипівським. Триватиме він аж до самого Різдва Христового. Він не такий суворий, як, наприклад, піст перед Великоднем, але має велике значення для православних християн. «Це подяка Богу за його ласку, за його ті благодіяння, які він дав нам і цього року. Дав нам можливість дожити до цього дня, до цього моменту. Дав нам можливість прийняти ці дари осінні, які ми зібрали. Маємо що їсти, маємо що пити. Дякуємо Богу за те, що він не покинув нас. Хоч і є виклики, але вони для того, аби ми боролися»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

Піст передбачає й певні обмеження. В цей час не можна їсти молочні та м´ясні продукти, яйця. Особливу увагу священники радять приділити молитві та духовному очищенню. Чернігівці розповіли, чи готові дотримуватись цих правил. «Треба поститися. – А самі поститеся? – Ні, не пощусь».

«Я взагалі не дотримуюся, але вважаю, що треба дотримуватися. Це корисно для здоров´я насамперед».

«Це не тільки відмова від їжі, а ще й гарні позитивні думки. Очищення, душевне очищення».

«Душу свою я стараюсь очистить. Звісно, намагаюся дотримуватися, але не фанатію від цього. Стараюся не їсти м’яса, їсти більше овочів і фруктів, горішків. І стараюся всім усміхатися».

Не перетворювати піст на дієту та ставитись до нього без фанатизму закликають і священники. Він не має сприйматися як тягар. Обмежувати себе у їжі варто з розумом, спираючись на сили власного організму, особливо в умовах пандемії.

«Найперше правило – щоб не зашкодити. Безперечно, якщо ми нічого не будемо міняти, нічого не робитимемо для оздоровлення душі та тіла, то прийде Різдво і ми його відсвяткуємо як ще один день і у нас не буде жодної радості. Тому піст – це та дорога, яку ми повинні пройти і зустріти оцю велику невимовну радість»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму. Різдвяний піст є останнім багатоденним постом року. Загалом він триває 40 днів.

Джерело: cheline.com.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь