У Ніжині закликають всіх і кожного приєднатися до боротьби з ожеледицею

Прибирання снігу та льоду – обов’язок кожного!

Ось і прийшла до Ніжина довгоочікувана зима. Вона принесла з собою чарівний настрій, адже наближаються веселі свята та сподіваємось, що буде багато-багато снігу. Зимовий час — чудова пора! У різні роки зима приходить до нас по-різному. Іноді вона тихо й привітно з’являється одна, а іноді — зі своїми лихими супутниками: морозом, вітром і хуртовиною. Вона може відразу затвердити свою владу або через п’ять днів відлига знову притягне на вулиці бруд і сльоту.
Сніг взимку – безперечно прекрасне та красиве явище, але не на тротуарах, де проходять пішоходи, особливо повз магазини, аптеки, кафе, офіси, банківські установи тощо. Кожного року по всій Україні, коли випадає сніг, практично у кожному населеному пункті, особливо гостро стоїть проблема з його прибиранням. Оскільки у вирішенні проблем зимового прибирання українці звикли покладатись на комунальників та міську владу, то й звинувачують, як завжди, у нерозчищених від снігу вулицях усіх, крім себе. Вважають, що якщо раніше за все відповідала радянська міська влада, то й тепер так має бути. Але змінилось багато чого – тепер власність перестала бути державною, а стала приватною, тому й відповідальність за деякі процеси в місті розділена. Різні території – різні сфери відповідальності.
Ніжин, як і інші міста, поділено на так звані балансові території. Для дворових територій – це керуючі компанії, ОСББ чи приватні установи. Якщо в людини є приватна ділянка чи будівля, то є закріплені за нею межі, і людина повинна прибирати або сама, або укласти відповідний договір з комунальною службою. За кожним підприємством чи власником торгової точки закріплена певна територія. Тож при снігопадах і ожеледиці кожен суб’єкт благоустрою повинен чітко виконувати свої обов’язки.
Законодавчо відповідальність за належне утримання території за яку відповідає власник/орендар врегульовано у Правилах благоустрою, діючих на території міста Ніжин. Там чітко прописані вимоги до всіх відповідальних осіб, які вони повинні виконувати та слідкувати за станом своєї прилеглої території.
Нагадаємо, що згідно діючих Правил благоустрою:
П. 6.3. Власники будинків і споруд, орендарі (юридичні і фізичні особи) повинні забезпечити належне утримання територій в осінньо-зимовий період з метою запобігання травматизму людей у холодний період року – своєчасний відкол бурульок з дахів, балконів та інших виступаючих частин будинків, очищення дахів від снігу (при висоті сніжного покриву більше 10 см), очищення від льоду й снігу ґанків і сходинок входу в будинки і споруди; посипання піском тротуарів та пішохідних доріжок в межах закріпленої території;
П. 12.3. Кіоски, торговельні зупинкові комплекси, павільйони, інші об’єкти роздрібної торгівлі, побутового обслуговування, МАФи, а також простір перед ними і по обидва боки підходи до них повинні очищатись ЩОДЕННО від снігу і ожеледі. Очистка дахів від снігу і видалення наростів на карнизах, дахах і водостічних трубах повинні проводитися систематично силами і засобами власників і орендарів будинків і споруд з обов’язковим додержанням запобіжних заходів з метою уникнення нещасних випадків з пішоходами і пошкоджень повітряних мереж, світильників і зелених насаджень. Скинутий з дахів сніг повинен бути прибраний.
Також чітко визначені межі прибирання території, за яку Ви відповідаєте:
П. 11.5.1. Підприємства, окремо розташовані установи, організації, об’єкти торгівлі (торгові центри, окремо розташовані магазини ), об’єкти побутового обслуговування, гаражі, автостоянки – 25 метрів по периметру (якщо ближче розташована проїжджа частина вулиці – до краю проїжджої частини);
П. 11.5.2. Кіоски, ларьки, торговельні зупинкові комплекси, павільйони, інші об’єкти роздрібної торгівлі, побутового обслуговування, МАФи, трансформаторні підстанції, магазини, офіси установ, організацій, які розміщені в прибудованих приміщеннях до житлових будинків або до інших споруд – 15 метрів у кожний бік (якщо ближче розташована проїжджа частина вулиці, внутрішньо квартальної дороги – до краю проїжджої частини);
У разі невиконання зазначених вимог, передбачена адміністративна відповідальність відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (накладення штрафу від двадцяти до вісімдесятинеоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Шановні керівники підприємств, організацій, установ міста незалежно від форм власності, фізичні особи-підприємці та жителі міста!
Керуючись вимогами ст.ст.6.3 , 12.3 та 12.4 Правил благоустрою міста Ніжина, враховуючи зміну погодних умов – початок снігопадів, просимо вжити вичерпних заходів щодо розчищення прилеглих до ваших об’єктів (домоволодінь) територій від снігу та протиожеледних заходів.
Особливу увагу просимо звернути на місця постійного пересування людей: тротуари, проїзди та пішохідні доріжки, а також сходи та пандуси, які мають бути обладнані в цей період проти слизьким покриттям.
Благоустрій міста – це наша спільна справа. Тому не варто чекати, що хтось прийде та прибере. Настав час не говорити, а діяти!
Дякуємо за повагу та розуміння!
Адміністрація КП “ВУКГ”

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь