На думку експерта, постачальники послуг можуть підняти ціни / фото УНІАН Володимир Гонтар

В Україні очікується чергове подорожчання комунальних послуг.

Про це заявив експерт з питань ЖКГ Олег Голубенко в ефірі каналу “Україна 24”.

У платіжках українців з’явиться нова стаття витрат – абонплата за комунальні послуги.

На думку експерта, загальна сума платежів за утримання будинку та прибудинкової території не збільшиться, проте в платіжці окремо виділять різні статті витрат.

“Як показує досвід, введення абонентської плати не зменшить вартість утримання будинку та прибудинкової території, а додасть”, – розповів експерт.

За словами експерта, зміну тарифів одними з перших відчують мешканці будинків, де немає ОСББ.

“Це стосується того випадку, коли є прямі договори на поставку послуги, наприклад, водопостачання або водовідведення, з квартирами, і в утримання будинку та прибудинкової території не закладений тариф на утримання цих мереж всередині будинку. ОСББ, як правило, закладає безпосередньо вартість послуг з утримання мереж у складову тарифу на утримання будинку та прибудинкової території. ЖЕКи, як правило, не закладають”, – пояснив він.

На думку експерта, постачальник послуг під виглядом поділу платежів може збільшити ціну, пояснюючи підвищення тим, що потрібно обслуговувати внутрішні мережі.

Борги за комуналку

  • На кінець грудня 2019 року заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг становила 63,7 млрд грн.
  • На кінець січня 2020 року заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг зросла на 4,7% у порівнянні з груднем 2019 року – до 67 мільярдів гривень.
  • Заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг на кінець лютого 2020 року скоротилася на 0,4% у порівнянні з січнем 2020 року – до 66,7 мільярда гривень.
  • Станом на вересень 2020 року заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг скоротилася на 1,6% у порівнянні з серпнем 2020 року – до 54,4 млрд грн.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.