Ніжин “переодягнеться” в автентичний історичний вигляд?

 

 

 

 

Історичне місто без історичного вигляду – це дорога в нікуди. За останні роки Ніжин дещо осучаснився, але разом із тим поступово втратив свою автентичність. Фасади, вивіски, металопластикові вікна багатоповерхівок у центральній частині міста – епоха 21 століття. Та чим це фатально для міста?
Воно перестає бути історично-привабливим. Коли режисери відомого серіалу “Кріпосна” приїхали до Ніжина, аби віднайти локацію для знімання фільму, були спантеличені – з цим проблема. Адже поряд зі старовинною будівлею – сучасний магазинчик, рекламна вивіска, що аж ніяк не відповідає загальному ансамблю. Тож, знімальна група вирушила до іншого населеного пункту. За іншого ж розкладу Ніжин став би більш відомим і туристам точно було б цікаво відвідати вулиці, якими ходила Кріпостна.
Але так далі бути не може – вирішила новообрана влада. Зокрема, 9 грудня на постійній депутатській комісії з земельних питань обговорили створення робочого органу на базі комунального підприємства “Комунальне підприємство Відділ архітектурно-технічного планування та проектування” задля розробки проєктів власними силами.
На цей рахунок висловився радник міського голови Сергій Охонько:
“Ми мільйони коштів витрачаємо на проєктування, котрі йдуть в містобудівні організації інших міст. У результаті такої форми співпраці, маємо проєкти, які залишаються в місті після підписання акту виконаних робіт. Для подальшої ж адаптації знову потрібно витрачати гроші й це лише локальні проєкти по тій чи іншій вулиці.
 Ми ж хочемо зробити концептуальний план –  відновлення історичної частини міста по всім вулицям, що включає в себе фасади споруд,  вигляд тротуарів, лавок. Це буде єдиний проєкт спочатку від річки Остер до вулиці Червона Козача, потім по іншим локаціям міста.
Ключовим є те, що над ним повинні працювати виключно ніжинські фахівці, на базі комунального підприємства, яке ми розвиватимемо. Тож і кошти міста, можна сказати, залишатимуться на місці, і місцеві фахівці, краще розуміючи історію Ніжина, повертатимуть йому автентичний вигляд”.
Думкою на цей рахунок ми також поцікавились і в голови земельної комісії Вячеслава Глотко.
“На мою думку – це правильне рішення. Вулиці, звичайно, повинні мати сучасний вигляд, але відповідати до статусу міста з історію в понад 400 років. Його центр – наша візитівка. У наших місцевих фахівців за архітектурним напрямком є потенціал і його потрібно лише розвивати”, – прокоментував Вячеслав Вячеславович.
Що ж до терміну створення відповідного відділу, в якому працюватимуть проєктанти, Вячеслав Гладко зазначив, що протягом наступного року має бути результат.
Керівник архітектурного КП Олена Костікова та за сумісництвом член земельної комісії зауважила:
“Це гарна ідея створити на базі КП, не обов’язково мого, проєктну групу для реалізації проєктів будівництва як доріг, так і об’єктів в межах Ніжинського ОТГ.
Наразі це на рівні пропозиції, але якщо міська рада ставить таку задачу, впевнена ідея буде реалізована. Для цих цілей у Ніжині попередньо було створено підприємство “НіжинАгрПроєктБуд”, але воно не довго проіснувало. Не маю інформації щодо його ліквідації. Як альтернатива, групу фахівців можна було б створити саме на його базі. Всю нюанси даного питання треба зважити і перш за все – знайти гарних фахівців”.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь