Який алгоритм нарахування сплати за газ та як визначається вартість послуги

 

 

 

 

Споживач сплачує саме за замовлену потужність, тому що кожна газорозподільна компанія має забезпечити і підтримувати замовлену потужність в системі, незалежно від того, скільки газу споживається.

9784_13911-1_large.jpg (45.77 Kb)

 

Про це портал для споживачів природного газу 104.ua повідомив на сторінці у FACEBOOK.

“У новій ринковій моделі кожен споживач платить не за обсяги споживання, а за користування потужністю. Кодекс газорозподільних систем прямо вказує, що оператор ГРМ «надає клієнту послугу із забезпечення цілодобового доступу до потужності мереж для можливості споживання ним відповідних об’ємів природного газу». Нова тарифна модель плати за розподіл (доставку) газу повністю відповідає європейській практиці”, – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, навіть коли газ не споживається, оператори ГРМ тримають його в системі під певним тиском, щоб він був доступним споживачам будь-якої миті. Саме на ці роботи і спрямовується плата за доставку газу.

Як визначається вартість послуги:

місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності споживача на тариф, встановлений Регулятором.
Іншими словами, розмір плати за доставку газу для кожного споживача розраховується індивідуально – на основі обсягів його фактичного споживання газу у попередньому газовому році. При цьому, якщо у поточному році ви вживаєте заходів з енергозбереження і зменшуєте свій обсяг споживання газу, то в наступному році платитимете за доставку меншої кількості одиниць енергоносія до вашої оселі.

“Таким чином, нова тарифна модель плати за доставку газу містить прозорі умови розрахунків і стимули для споживачів економити та встановлювати енергоефективне обладнання”, – підсумували на порталі.

 

Джерело: businessua.com

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь