Роботодавці повинні надавати працівникам перерви у роботі за комп’ютером і оплачувати їх — Держпраці

 

 

 

 

Для інженерыв-програмістів та операторів електронно-обчислюваних машин передбачені перерви в роботі.

Роботодавець повинен за рахунок тривалості робочої зміни організувати внутрішні регламентовані перерви для відпочинку відповідно до Державних санітарних правил і норм роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСанПІН 3.3.2.007-98, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 10.12.1998 р. № 7 (далі – ДСанПІН 3.3.2.007-98). Про це нагадали в Управлінні Держпраці у Рівненській області.

За характером роботи з відеотерміналами електронно-обчислювальних машин (далі – ЕОМ) та персональних електронно-обчислювальних машин (далі – ПЕОМ) працюють три професійні групи професій:

– розробники програм (інженери-програмісти);

– оператори електронно-обчислюваних машин;

– оператори комп’ютерного набору.

ДСанПІН 3.3.2.007-98 вимагає такі внутрішньозмінні режими праці та відпочинку при роботі з ЕОМ при 8-годинній денній робочій зміні в залежності від характеру праці:

– для розробників програм із застосуванням ЕОМ, слід призначати регламентовану перерву для відпочинку тривалістю 15 хвилин через кожну годину роботи, за ВДТ;

– для операторів із застосуванням ЕОМ, слід призначати регламентовані перерви для відпочинку тривалістю 15 хвилин через кожні дві години роботи;

– для операторів комп’ютерного набору слід призначати регламентовані перерви для відпочинку тривалістю 10 хвилин після кожної години роботи за ВДТ.

При 12-годинній робочій зміні регламентовані перерви встановлюються в перші 8 годин роботи аналогічно перервам при 8-годинній робочій зміні, а протягом останніх 4-х годин роботи, незалежно від характеру трудової діяльності, через кожну годину тривалістю 15 хвилин.

Тому, встановлені за вимогами ДСанПІН 3.3.2.007-98 внутрішньозмінні режими праці та відпочинку при роботі з ЕОМ повинні входити в тривалість робочої зміни.

Також читайте статтю “Працюєте за комп’ютером – маєте право на додаткову відпустку” у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь