Витончене мистецтво: Ніжинець хоче прикрасити місто технікою «Вітражи Тіффані»

 

 

 

 

Місто Історії, Мистецтва, Романтики й Містики – саме так можна описати Ніжин. У свій час тут творили відомі на весь світ митці: балерина Ольга Хохлова, актори Марія Заньковецьdка та  Марк Бернес, письменник Микола Гоголь. Відоме місто й іншими визначними постатями…

Досі, йдучи вулицями міста, якщо перейнятися атмосферою, можна відчути мистецький дух і таємничість. Але, час від часу це відчуття перебиває вигляд сучасних вітражів, побудов та недоречні малі архітектурні форми. А от якби місто «одяглось» у свою розкішну автентичність. Здається, тоді б і люди мали інші настрій, поведінку, свідомість.

Надихнувся ідеєю надати Ніжину нового особливого забарвлення митець Борис Шматок. Художник монументально-декоративного мистецтва, випускник Львівської Національної Академії Мистецтв, анонсує своє бачення галереї сучасного мистецтва в м. Ніжині і вважає цю справу вельми перспективною.

Приклад оформлення ліхтаря

«Наше місто має велику гаму відтінків діяльності, зокрема і творчості. Муніципальна галерея, яку я хочу створити, може мати назву «Контемпорарі арт». Вважаю, що галерея сучасного мистецтва стане каталізатором культурологічних процесів у місті.

Для цього на базі Художнього відділу Краєзнавчого музею хотілося створити цю локацію. Я розмовляв із колегами зі Львова, Харкова, Києва та Одеси, які готові надати підтримку у справі становлення даної галереї.

 

У недалекому майбутньому ми можемо вести культурологічний обмін мистецтва. Це надасть можливість популяризувати культурний контент Ніжина в усіх куточках нашої країни. Я хочу залучити до галерейного процесу різноманітні напрямки в сучасному мистецтві – живопис, графіка, скульптура, digital, садово-паркова скульптура.

Планується презентація кращих проєктів ландшафтного дизайну та на конкурсній основі, їхня реалізація в ландшафтному просторі, інтер’єрі чи екстер’єрі. Є можливість у літній період організовувати симпозіум по мистецтву. Маю намір запрошувати активних, перспективних художників, звідки можна реалізувати твори в усі куточки України», – поділився з редакцією своїм бачення розвитку мистецького напрямку в Ніжині Борис Шматок.

До всього цього художник займається розробленням унікальних виробів оздоблення інтер’єру. В цьому переконались ми особисто, побачивши ліхтар, який він приніс показати нашій редакції, виконаний в техніці «Вітражу Тіффані». До слова, в Україні майстрів такої справи можна перерахувати на пальцях. Роботи нашого земляка прикрашають оселі відомих у світі особистостей та тих, хто по-справжньому цінує кропітку «ручну роботу».

Приклади робіт виконаних в техніці “Вітраж Тіффані”

«Отримую замовлення для оздоблення приватних садиб та інтер’єрів будинку. Це виглядає дуже ошатно. Будь то меблі, двері, шпалери, декор – все виглядає по-особливому і дизайн розробляється під кожного окремо. Використовую якісні матеріали, які розбити чи пошкодити дуже важко. Щобільше, «родзинкою» є фарби, якими розписую мозаїку. Їх готую власноруч, за технологією голландського художника Рембрандта. Використовую в ній лише органічні пігменти, до складу яких входить глина з усіх куточків України та льняна фарба українського виробництва», – розповідає монументаліст.

Процес створення вітражу

Як виявилось, у даному напрямку працює вся родина Бориса. Кожен вкладає в роботу частинку себе. Тож можна сказати, мистецький смак передається з покоління в покоління. Але вдома, ділиться Борис, у нього панує «аскетичний» настрій.

«Вся моя творчість в роботі. Це знаєте, як виготовляти парфуми, але своїм рецепторам потрібно давати нейтральний запах у вигляді зерен кави, аби налаштуватись на інший аромат. Так і вдома я набираюсь натхнення в мінімалізмі, аби для людей створювати справжні шедеври», – коментує Борис.

У чоловіка є своє бачення, як оздобити вулицю Гоголівську – улюблене місце туристів: «Разом із проєктантами, котрі займатимуться реконструкцією історичної частини Ніжина, можна було б спільно попрацювати. Не секрет, що в атмосферу міста занурює саме освітлення. Чудово було б створити авторські ліхтарі з мозаїкою, використовуючи символіку Ніжина, зокрема кольорову гаму нашого прапора та символи Герба. Хтось каже, що це буде «ласий шматочок» для вандалів, але насправді, це можна передбачити, адже мої вироби, в деякій мірі, антивандальні і міцні. Хотілось би, аби й підприємці перейнялись даною ідеєю. Для них також із задоволенням створю елементи декору, вікон або посуду. Ніжинців потрібно привчати до гарного смаку».

 

Борис пропонує створити автентичний Ніжинський сувенір, залучивши до цього процесу Ніжинський Університет ім. Гоголя і Ніжинське училище культури. Це, на його думку, надасть студентству змогу реалізувати свій творчий потенціал.

Дану пропозицію має розглянути міський голова Олександр Кодола та депутати Ніжинської міської ради.

Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь