Як не отруїтися під час новорічного застілля

 

 

 

 

ТСН перевірила найпопулярніші три продукти з новорічного меню і з’ясувала, що треба знати, аби не наїстись отрути і не напитися хімії.

Складаючи святкове новорічне меню варто знати, що деякі з продуктів їстівні тільки на вигляд. Деякі з виробників продають у банках з ікрою хімічну отруту, а іноді і не ікру взагалі. А головний інгредієнт олів’є – варена ковбаса – може нашпигувати кишківник голками.

ТСН перевірила найпопулярніші три продукти з новорічного меню і з’ясувала, що треба знати, аби не наїстись отрути і не напитися хімії. Про це йдеться 27 грудня в сюжеті ТСН.Тижня.

Кав’яр з отрутою

Королева столу – червона ікра. Українці нечасто собі її дозволяють, бо недешева. Перед новорічними святами у супермаркетах одна знижка перебиває іншу. Цінники просто шокують. Є ікра за 90 гривень. Полиці заставлені сотнями банок. Але, почитавши етикетки, можна побачити, це банок багато, а виробників усього 4.

ТСН з захисницею споживацьких прав Владиславою Мироновою для експертизи відібрали ті зразки, що не містять уротропіну в складі. Цей давній консервант для ікри, що зазвичай ховається за написом Е 239, уже за півтора місяці прямо в банці перетворюється на формалін – клітинну отруту, що швидко діє.

Перше, що ви повинні знати, що короткий термін зберігання – це ознака безпечності. Це означає, що до кав’яру не додають жодних консервантів.

Гексаметилентетрамін, уротропін, або просто Е 239 вбиває гнилісні бактерії і руйнує білок. Найпопулярніший консервант, що подовжує життя ікрі, і скорочує життя людей. Це кристалічна речовина солодкувата на смак і з запахом тухлої риби. Ця речовина використовується у сухому спирті, вона компонент вибухівки і пластмас.

Головний постачальник уротропінової ікри – Росія. Вона 10 років тому заборонила використання Е 239. А в Україні це досі дозволена в їжу отрута.

“Не такий страшний уротропін, як продукт розпаду формальдегід. Всі розуміють що таке формальдегід, як він уражає очі, печінку, нирки, нервову систему”, – каже голова ГО “Громадський контроль захисту прав споживачів” Владислава Миронова.

Він ще накопичується в тілі, бо дуже повільно виводиться із організму і посилює й без того алергенний ефект ікри, каже дієтологиня.

Наступною оцінкою правильної ікри є зовнішній вигляд. Пильнуйте аби кожна зернинка відділялася одна від одної і вся була одного кольору. Ікра, що має вигляд каші, втрачає користь. Тому звертайте увагу на тару – у прозорій видно, що купуєте, на температурний режим – де вона зберігалась, і, звісно, на ціну.

“Не може ікра коштувати 100 гривень 100 грам. Справжня може коливатись від 300 гривень до 500 за 100 грам”, – каже засновник компанії з фішбукінгу Андрій Дрогобицький.

Олів’є з кістками

Із головного новорічного салату “Олів’є” ТСН вирішила перевірити один інгредієнт – варену ковбасу. На перевірку взяла 6 зразків ковбаси вищого сорту. Цей напис має гарантувати, що в ковбасі крім м’яса нічого іншого не має. У складі так і пишуть.

Але може зустрітися ММО – м’ясо механічної обвалювання. По суті, це перемелені кістки і відходи, що під сильним пресом перетворюються на фарш. Та дрібняться далеко не всі. Експерти називають цю небезпеку – кістяні голки. Гострі і вкрай травматичні для шлунка малесенькі уламки кісток.

Вино ігристе чи іскристе?
Так, якщо ви у якості шампанського купили пляшечку іскристого, знайте – це штучно загазований напій часто навіть не з винограду. Натуральне вино підписується терміном ігристе. Його ТСН взяла на експертизу із написом “брют”. Середній ціновий діапазон – від 90 гривень і вище і обов’язково українське. По 2 однакові пляшки одного виробника, однієї партії. П’ять зразків віддали у лабораторію, інші 5 – сомельє на пробу.

Сомельє Дмитро Сидоренко пояснює, що бульбашки у бокалі мають як намистинки в бусах рівно підійматися одна за одною. Якщо хаотично, то це означає, що технологія була порушена.

Для після смаку і просто смаку важливо шампанське не переохолоджувати. Ідеальна температура зберігання від +7 до +12. Чим холодніше буде шампанське, тим гірше буде смак.

Перепробувавши всі 5 зразків вердикт сомельє такий: усі, окрім одного, вина натуральні. Та коли він почує результати експертизи, буде здивований.

Що викинути з новорічного столу?

Із 4 банок ікри у 3 знайшли уротропін. Про вміст Е 239 у складі й словом не обмовилися. Але це справді ікра, а не пофарбовані кульки желатину.

А всі 6 зразків ковбаси виявилися із кістками, а мали б бути виключно з м’яса. Тож дієтолог радить замінити цей інгредієнт м’ясом справжнім, приміром, індички.

Всі 6 пляшок українського вина ігристого, сухого, яке перевіряли на натуральність, експертизу пройшли. Принаймні технічну. Тобто воно точно з винограду.

Та головне, споживачі мусять пам’ятати, що готуючи новорічне, чи просто щоденне меню, зобов’язані читати етикетки на всіх баночках, пляшечках і ковбасах. Яким би дрібним шрифтом не писав їх виробник. Бо чим прискіпливіше ми у них вдивляємось, тим менше нас дурять і тим довше живемо.

Автор:
Наталія Ярмола

Джерело: tsn.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь