Яким чином ґаджети впливають на поставу і стан шкіри людей

 

 

 

 

Понаднормове використання ґаджетів негативно впливає на здоров’я і зовнішність людини.

Суперечка про згубний вплив ґаджетів на стан психічного здоров’я офіційно закрита: у новій Міжнародній класифікації хвороб (МКБ-11) цифрову залежність оголошено психічним розладом. Ми ж пропонуємо розібратися, який вплив смартфони чинять на наш зовнішній вигляд, інформує Ukr.Media.

“Техношия” і брилі

Причина

Гортаючи стрічку Instagram, ми рідко замислюємося про положення нашого тіла. У той час як гіподинамія і тривале перебування з опущеною головою — основні причини деформації обличчя і передчасної появи зморшок на шиї. Скорочуючись вниз, м’язи шиї стають плоскими, провокуючи перенапруження м’язів обличчя. Крім естетичних наслідків виникають біль, затиски, атрофія деяких м’язів живота і навіть деформація інших ділянок тіла. Це обумовлено єдністю м’язово-колагенової сітки в організмі.

Рішення

  1. Перебувати в усвідомленості — відчувати своє тіло і стежити за поставою.
  2. Тримати екран ґаджета на рівні очей.
  3. Обов’язково використовувати у щоденному догляді лімфодренажні креми і сироватки. Пам’ятайте: обличчя закінчується там, де починаються груди.
  4. Пройти курс масажу, записатися до остеопата і на спа-релакс.
  5. Спробувати ревітоніку.

Набряки, сухість і запалення слизової очей

Причина

Використання електронних девайсів передбачає фокус і спрямованість погляду на невелику область екрану. Позбавляючи очі ракурсних рухів, ми ізолюємо одні і перенапружуємо інші м’язи. Так виникають спазми, що перекривають лімфопротоки і перешкоджають циркуляції крові. Це тягне за собою розширення і пошкодження венозних судин. У результаті ми спостерігаємо почервоніння білків очей. Застій лімфи також провокує набряки. Ну а сухість повік обумовлена неприродними паузами у процесі кліпання.

Рішення

  1. Цифрова гігієна — скоротіть кількість годин, проведених біля екрана.
  2. Гімнастика для очей.
  3. Спеціальні зволожуючі краплі, які можуть допомогти за наявності сухості очей.
  4. За рекомендацією лікаря можливе застосування судинозвужувальних засобів.
  5. Зволоження шкіри. До вибору зволожуючого крему для повік варто підійти з особливою обережністю. Тут не варто, як у випадку з шиєю, використовувати засіб для обличчя. Використовуйте спеціальні продукти для очей. Неправильно підібраний засіб спровокує і посилить набряк, оскільки шкіра навколо очей набагато тонша і вже відчуває проблеми із застоєм лімфи. Текстура зволожуючого крему повинна бути дуже легкою. Для більш швидкого і пролонгованого ефекту доповнюйте креми лімфодренажними сироватками та тоніками.

Сухість шкіри обличчя

Причина

Природа передбачила динамічну рівновагу вологи у шкірі. Надходить волога у тому числі і з кровоносних судин. Порушення у циркуляції венозної і артеріальної (збагаченої киснем) крові, викликані м’язовими спазмами, призводять до сухості шкіри. Але це не єдині фактори і причини. Використання ґаджетів впливає на цей процес швидше опосередковано, ніж безпосередньо. Наприклад, сильніше впливає на шкіру недолік фізичної активності і менше перебування на свіжому повітрі. Особливо це актуально сьогодні, у період опалювального сезону, коли повітря у офісі і вдома пересушене.

Рішення

  1. Використовуйте зволожувач повітря.
  2. Наносьте зволожуючі креми і сироватки, у складі яких наявні кераміди, пептиди, гіалуронова кислота і компоненти натурального зволожуючого фактора (NMF). Такі продукти не просто створюють оклюзію, а й запускають фізіологічний процес зволоження, впливаючи на причини сухості шкіри, а не лише борючись з наслідками.

Смартфони і акне

Існує думка, що мобільні телефони провокують виникнення акне. Прихильники цієї думки бачать причину у великій кількості бактерій на поверхні ґаджетів. Однак вчені точно встановили фактори патогенезу акне, до них належать: гіперкератоз, підвищена робота сальних залоз, порушений pH-баланс і трансепідермальний бар’єр — усе це у сукупності сприяє розвитку p.acne бактерій, колонії яких і формують акне. У невеликій кількості ці бактерії наявні на шкірі і є частиною її здорового мікробіома. Мобільні телефони не впливають на жоден з факторів патогенезу акне. При цьому сьогодні багато користувачів знайомі з навушниками hands free, завдяки яким скорочують кількість контактів шкіри обличчя з поверхнею ґаджета.

Чи шкідливе синє світло?

Слід зауважити, що екрани цифрових девайсів випромінюють синє світло, яке використовується у LED-терапії. Це неінвазивний вид впливу нетепловою енергією світловипромінюючого LED-діода у різних кольорах спектра. Синє світло тут виконує функцію антисептичної дії і показане пацієнтам, що страждають на акне. Його дія полягає у збільшенні концентрації оксиду азоту, який сприяє загибелі p acne бактерій.

Але уся користь синього світла для нашого організму зникає після 22:00, оскільки його вплив у цей період повністю порушує гормональний перехід організму на нічний час. Циркадні ритми спотворюються, що порушує вироблення таких “гормонів молодості”, як мелатонін і соматотропін. Результат — “цифрове старішання”, яке характеризується підвищенням чутливості шкіри, втратою тургору і зниженням місцевого імунітету. Радимо з 21:00 переводити смартфон на режим читання з жовтим світлом і повністю виключити вплив екранів комп’ютерів та телевізора! Ніякий фільтр не зменшить їх шкоду перед сном.

Також у науковому співтоваристві є думка, що випромінювання від екранів смартфонів, планшетів і LED-панелей (видиме світло), як і сонячні промені, здатне потрапляти у глибокі шари шкіри. Однак за силою впливу воно значно відрізняється від ультрафіолету, який за годину здатний викликати опік. Видиме синє світло не завдасть істотної шкоди за такий інтервал часу. Лише тривалий контакт з ґаджетом призводить до поступового виснаження антиоксидатних систем шкіри і зниження її захисної функції.

Цікаво, що організм людини володіє унікальним механізмом вилучення користі зі шкоди. Називають це явище гормезисом. Доведено, що помірний стрес (до нього також належить видиме світло/синє випромінювання) сприятливо впливає на первинні клітини, знижує окислювальні процеси і уповільнює старішання. Усе добре у міру!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь