Сьогодні, 6 січня – Святий вечір (Навечір’я Різдва Христового)

 

 

 

 

Коли на небі з’являється перша зірка, родина збирається за святковим столом, адже 6 січня Україна і весь православний світ, який живе за Юліанським календарем, відзначають Святвечір (Святий Вечір), Багату кутю, Коляду. Цього дня завершується Пилипів, або Різдвяний піст.

Святвечір – заключний день Різдвяного посту. Традиційно в цей день в їжу можна було вживати лише кутю, через це Святий Вечір, тобто вечір напередодні Різдва ще називали Багатою Кутею.

У Різдвяний святвечір до «вечірньої зорі» нічого не їдять і не сідають за стіл. Перша зірка є символом, який сповістив колись волхвам про народження Спасителя.

Кажуть, що в різдвяну ніч треба обов’язково вдягти щось новеньке, а якщо такого немає, то хоча б один предмет білого кольору. Крім того, відомо, що одразу після Різдва наступають Святки, коли вже можна вбиратися у всякі карнавальні костюми.

Коли стемніє, прийнято усією сім’єю сідати за стіл, на який за традицією ставлять 12 пісних страв за кількістю апостолів: кутя, борщ з грибами, вареники з капустою або картоплею, уха, голубці, маринований оселедець, мариновані гриби, заливна риба, тушкована капуста, квасоля , компот і пісні солодощі: пиріжки, пончики, коржики.

Традиційно святвечір починається молитвою за здоров’я тих, хто живий, і за упокій тих, хто помер. Її виголошує хазяїн дому.

Кутя – обов’язкова страва на різдвяному столі. Згідно з традиційним рецептом в кутю кладуть мак, пшоно, волоські горіхи, родзинки і мед. Багато господині експериментують і додають в кутю ще деякі інгредієнти

У Святвечір до хати приносять дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він символізує урожай, добробут, дух предків і є оберегом роду. Традиція ставити на Святу вечерю дідух також тягнеться з часів язичництва.

Під час святкової вечері за столом не можна сперечатися, лаятися і лихословити.

Прикмети та повір’я на Святвечір

  • Якщо рясно всіяне зорями, то в цьому році варто очікувати багатого врожаю.
  • У навечір’я Різдва Христового прийнято запалювати в будинку свічки або розтоплювати камін, щоб залучити в будинок добробут і удачу.
  • До святкової вечері не можна надягати старий одяг темного кольору, інакше рік пройде в сльозах і труднощах.
  •  За святковим столом повинно бути присутнім парна кількість людей. Якщо вона непарна, то господині ставлять одну зайву тарілку.
  • У Святвечір необхідно вийти на вулицю і подивитися в небо. Якщо побачити падаючу зірку і загадати бажання, то воно обов’язково здійсниться.

Джерело: pon.org.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь