Новий керівник ніжинської поліції: “Злочинність не стоїть на місці, й ми маємо бути на два кроки попереду”

 

 

 

 

Володимир Духно на новій роботі – третій день. 11 грудня начальник Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Володимир Нідзельський представив нового керівника територіального підрозділу. «Входжу в курс справ», – коротко пояснює журналістам nezhatin новий очільник ніжинських полісменів.

Що відразу впадає в око в його кабінеті – табличка з написом «Хабарі не беремо!». «Ваш принцип у роботі?», – запитую, і чую лаконічне: «Так. Ця табличка їздить зі мною всюди, де б я не працював». «Чим ще керуєтесь в роботі?». «Головне для мене – відкритість, людяність та принциповість», – ділиться Володимир Духно.

Народився в 1983 році в селі Смолянка Куликівського району. Закінчив сільську школу, вступив до Академії внутрішніх справ. По закінченню працював в оперативній службі, у службі з боротьби з економічною злочинністю, організованою злочинністю, далі закінчив Магістратуру управління Міністерства внутрішніх справ. Потім – управління захисту економіки. Пройшовши шлях від оперуповноваженого до керівника і має неабиякий досвід роботи у різних сферах діяльності правоохоронних органів.

– Попередній начальник, Микола Омельченко, залишається працювати у Ніжинському відділі поліції?
– Микола Павлович буде керівником Бахмацького відділу поліції.
– Кожен начальник, коли приходить на нову посаду, має свій план роботи. Ви плануєте якісь зміни, чи будете вдосконалювати те, що є?

– Так, плани і позитивний досвід у мене є: вважаю, що потрібно вдосконалювати роботу ніжинських правоохоронців, навчати особовий склад, підвищувати їх кваліфікацію. Адже нічого не стоїть на місці і, як би не було прикро, незаконна діяльність теж. Саме томи ми, правоохоронці, просто зобов’язані бути на кілька кроків попереду.

– З точки зору працівника правоохоронних органів, який рівень злочинності в Ніжині? Де, можливо, не допрацьовує місцева поліція?

– Рівень злочинності і криміногенної обстановки залежить від багатьох факторів, наразі я їх вивчаю і аналізую стосовно Ніжина та району. Без доцільних причин і фактів, що впливають на ті чи інші злочини, я не можу конкретизувати рівень і сказати, чому він такий. Коли все буде нами досліджено, ми оприлюднимо це в графічному вигляді з прив’язкою до певних територій нашого міста.

– Які сильні і слабкі сторони в роботі ніжинських поліцейських, на Ваш погляд?

– Не маю права оцінювати попереднє керівництво. Я починаю свою роботу в Ніжині з чистого аркуша. Саме так і сказав підлеглим: мені все одно, як ви працювали раніше, важливо те, що буде сьогодні й завтра і що про нашу роботу під моїм керівництвом скажуть люди. Тому оцінювати людям. А тоді вже ми зробимо висновки, чи у правильному напрямку йдемо.

– Ви говорили, що відкритий для ніжинців. Якщо, скажімо, людина звернеться до Вас не у ті години прийому, які визначені графіком, Ви вислухаєте?

– Безперечно. Скажу більше: за ці два дні (спілкувалися 12 січня. – Авт.)  у мене на прийомі побувало вже більше 5 чоловік.

– Чи багато наразі нерозкритих справ? Таких, які вводять слідчих у глухий кут?

– Є такі, але вони навіть цікавіші. Я особисто дуже люблю виклики. Чим складніше завдання стоїть переді мною – тим більше задоволення отримуєш від його виконання. Слідчі професійні та мають досвід. Грамотно побудована робота оперативників, налагоджена взаємодія між службами та, головне, громадськістю – і злочин буде розкрито, адже за кожен із них порушник має нести покарання. Будемо над ними посилено працювати.

– У Ніжині часто трапляються випадки вандалізму: то зламають лавку, то розіб’ють урну, то пам’ятник обмалюють… Як плануєте з цим боротися?

– Проаналізувавши такого роду правопорушення, можу сказати, що вони молодшають. Порушники, переважно молодь, часто на дуже низькому рівні отримували батьківське виховання, або були залишені без належного контролю з боку батьків чи опікунів. Також неабиякий вплив на сучасну молодь мають соціальні мережі. Деякі правопорушення вчиняють умисно, щоб похизуватися безкарністю, надуманою крутизною при цьому часто не розуміючи та не усвідомлюючи наслідків таких дій. Іншими словами, працювати є над чим.

– Одна із проблем Ніжина – реклама зі збутом наркотиків. Її неконтрольовано і відкрито поширюють написами на парканах, стінах. Якими будуть Ваші дії у цьому напрямку роботи?

– Це проблема не тільки Ніжина, а загальнодержавного характеру. Злочинність виходить на новий рівень, всіляко старається ввести в оману правоохоронців. Акаунти цих інтернет-магазинів можуть знаходитись буде-де в світі. Відслідкувати вкрай важко, треба багато зусиль і кропітка робота, але щомісяця з року в рік ми закриваємо такі магазини.

– Нерідко у темну пору доби ніжинці бояться ходити вулицями, особливо в районі залізничного вокзалу та схожих місцях… Чи є в місті піші патрулі, коли і як вони патрулюють, які ділянки міста охоплюють?
– Так, піші патрулі є. На залізничному вокзалі піший патруль чергує цілодобово, а у поточному році маємо намір, спільно з міською владою, забезпечити там ще і відео спостереження, встановивши понад двадцять відеокамер. Де найбільш небезпечні місця в Ніжині – самому цікаво. Будемо їх виявляти шляхом аналізу в залежності від того, де концентрується найбільша кількість правопорушень.

– Не секрет, що рівень довіри ніжинців до поліції низький. Багато хто з Ваших попередників хотів її завоювати, але… Як Ви вважаєте, таке ставлення до поліцейських – небезпідставне? Якщо так, то що робитимете Ви, аби змінити ситуацію?

– Щодо недовіри – згоден. Але цю ситуацію треба розглядати під різними кутами… Наведу приклад: під час моєї роботи у відділі економічної безпеки і боротьбі з хабарництвом, у одній із сільських рад мій підрозділ склав протоколи про корупцію на 10 депутатів із 12 ! Звісно, після цього і в цих депутатів, і в їх родичів та друзів ставлення до поліції автоматично стає негативним. Або інша ситуація: всі ми всі знаємо, що без документів водія не можна сідати за кермо. Коли людина, яка вчинила правопорушення отримує за нього покарання через належне реагування поліції – останні автоматично стають для “поганими”. Обурений порушник буде писати пости у соцмережі, скарги, їх продивляться сотні користувачів і складуть хибне уявлення про роботу поліції, ніби ми маємо в чомусь виправдовуватись. Ще може бути ситуація, коли поліції не вдалося встановити хто пошкодив урну для сміття, про яку писали всі місцеві соцмережі, але, у цей же самий час, розкрила ряд крадіжок чи шахрайство, про яке ніхто окрім самих потерпілих та поліцейських і не знав, бо робота поліції не так активно афішується.

– Звісно, усі ті випадки, про які Ви згадали, мають місце, але трапляються й кардинально інші ситуації: з певних причин слідчому нецікава справа, робота затягується, він не хоче цим займатися, аж поки людина не поскаржиться до прокуратури чи не озвучить свою проблему на “гарячій лінії”… От тоді правоохоронець починає працювати.

– Згоден на 100%. На жаль, таке теж трапляється. І на сьогодні моє завдання, як керівника, звести подібні випадки до мінімуму.
Знаєте, я можу спокійно і чесно дивитися людям в очі. За це я вдячний своїм батькам, що навчили жити по совісті. І якщо в житті складеться так, що я буду змушений змінити теперішнє місце роботи, хотілося б приїжджати до Ніжина і чути про свою роботу тільки позитивні відгуки.

– З чим би хотів звернутися до ніжинців головний полісмен Ніжина та району?
– Я закликаю громадян до тісної співпраці. Наша мета – дати кожному відчуття захисту та безпеки. Не через покарання чи залякування, а через профілактику та взаємодію.

– І останнє запитання: не страшно приступати до роботи керівником у незнайомому місті?
– Я перестав боятися 10 років тому, – (сміється, авт.) Раніше все приймав близько до серця, переживав, хто що скаже, а раптом комусь щось не сподобається… А потім зрозумів, що потрібно просто працювати. Чесно і узгоджуючи все зі своєю совістю. Тоді не буде ні страхів, ні сумнівів.

Спілкувалася Валентина Пильник

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь