Чому сидячий спосіб життя підвищує ризик раку

 

 

 

 

На роботу? – Транспорт. В магазин? – Якнайближчий. На роботі закінчились канцтовари? – Стажер збігає. Цікаво, для чого ми впродовж дня економимо енергію й уникаємо зайвих рухів, якщо увечері все одно почуваємося стомленими і сідаємо перед ТБ?

Справа в тому, що інформаційна ера суспільства найбільше цінує інтелект, а не силу. Це спричинило появу так званих «офісних планктонів» і хвороби 21 століття із замислуватою назвою «гіподинамія», або «хвороба цивілізації».

Нещодавно вчені постановили, що брак фізичної активності сприяє розвитку онкологічних захворювань. Найбільше страждає серцево-судинна система, опорно-руховий апарат, стравохід, нирки. Не кажучи вже про ожиріння, варикоз, перерозподіл маси тіла (збільшуються сідниці та бедра), деякі «незручні хвороби»… Навіть при відвідуванні тренажерних залів і фітнес центрів, людина після 25-ти років за 1 годину роботи за комп’ютером скорочує своє життя на 21,8 хвилин.

Порушення кровообігу зменшує здатність організму до розчеплення жирів, через що стає важче втрачати вагу. Оскільки, знижується сила скорочення м’язів, деякі з них атрофуються, і ви вже не можете бути таким активним, як раніше. Звідси і швидка стомлюваність, в’ялість, відчуття постійної невиспаності.

Але ж не кидати роботу в улюбленій компанії заради перспективи бути здоровішим… Звісно ні! «Живи Активно» радить, як уникнути проблем, пов’язаних із сидячим способом життя без таких радикальних методів!

Якщо у вас сидяча робота, робіть розминку кожні дві години (і не обов’язково показувати колегам фітнес-програму – у якості розминки може бути звичайна ходьба).

Візьміть за звичку гуляти на свіжому повітрі. Навіть якщо вдома купа справ, після закінчення робочого дня пройдіть одну зупинку пішки, або подалі припарковуйте авто. А дуже лінивим пора заводити собаку! «Шановні пасажири, поступайтеся місцем людям похилого віку, пасажирам з дітьми та вагітним жінкам». Диктор у транспорті правий! У вертикальному положенні (вдвічі!) зменшується навантаження на хребет, тому намагайтеся їхати стоячи.

Не впускай можливості пробігтися по ескалатору, піднятися сходами, тощо. Також це допоможе підтягнути ноги.Якщо часто болить шия, печуть очі – перевірте, на якому рівні знаходиться монітор комп’ютора. Він повинен знаходитися прямо перед вами – не нижче і не вище.

Обери рухливий спосіб відпочинку, який буде допомагати тренуватися фізично і відпочивати морально. А які з них підійдуть саме вам, шукайте у нашій рубриці «Рухайся».

Підготувала Ася Дан спеціально для “ЖивиАктивно

Джерело: zhyvyaktyvno.org

Фото з мережі
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь