9 тисяч за поховання: таку суму попросили у чернігівки за поховання на кладовищі померлої від ковід

9 тисяч за поховання матері, яка померла від коронавірусу. Таку суму назвали чернігівці Оксані Зарецькій. Її матір 13 січня поховали на кладовищі «Яцево». Після того, як Оксана відмовилась платити 9 тисяч, їй порахували вчетверо меншу суму за поховання.

Мама чернігівки Оксани Зарецької померла від коронавірусу. У морзі перед похованням тіло жінки дезінфікували.

«Тіло загортають у мішок і потім ще забивають труну. Сказали, що цього достатньо, щоб не було контакту з тілом ні в кого», – розповідає Оксана.

Ховати жінку мали на кладовищі «Яцево». Там сказали, що у них теж проводять певні заходи – треба вдягнути співробітників у спецкостюми. Також вони обробляють всі машини, які возять людей і труну. За все Оксана мала б заплатити більше 9 тисяч гривень. Таких грошей вона не мала, бо витратила їх на дороговартісні ліки для мами.

«Я почала дізнаватися у знайомих, які теж поховали своїх родичів, і в інших людей, у них теж там виходили нечувані гроші. Ми перевірили цю інформацію. Є затверджені ціни на поховання і вони абсолютно відрізняються від оцих».

Зрештою, жінка написала заяву, що не має стільки грошей на поховання і заплатила 2 тисячі гривень лише за копання ями та катафалк.

«Ми пояснювали, що у нас така ситуація, що грошей нема. Ми дуже багато витратили, сподіваючись врятувати людину. Можна запросити своїх людей, які будуть нести труну, можна свій автобус, якщо у вас є можливість винайняти. Ми самі несли труну. І можна було обійтися без усього цього».

Заступниця начальника комунального підприємства «Спецкомбінат» Тамара Карпенко каже, їхні співробітники наражаються на небезпеку, коли ховають людей, що померли з коронавірусом. Гроші, які беруть як плату за додаткові послуги, йдуть їм на доплати.

«На похованні присутні люди, які безпосередньо контактували із хворим, який помер. Вони не надають довідки, що у них не виявлена хвороба. Труна теж є предметом, який контактує із забрудненим об’єктом. Ми не знаємо, де стояла у морзі та труна, як її обробляли, але ми його беремо, несемо і опускаємо. Це теж є ризиком», – пояснила Тамара Карпенко.

За її словами, усі послуги затверджені. Вони керуються офіційними рекомендаціями та постановами. Також у них є внутрішні розпорядження від керівництва, де йдеться, що всі працівники, які беруть участь у похованні, мають бути в засобах індивідуального захисту.

Суспільне намагалося дізнатися, чи можна заразитися коронавірусом під час контакту із труною з померлим. У міському морзі та обласному центрі судово-медичної експертизи на це питання не відповіли, натомість сказали, що вони діють згідно з постановою головного санітарного лікаря №44 і все дезінфікують.

Джерело: suspilne.media

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь