Отримати субсидію стало простіше

З 1 січня в Україні дещо змінився порядок отримання субсидій та пільг.

По-перше, змінили орган, до якого потрібно звертатися. До того ж сам порядок отримання субсидій дещо спрощено: зняті деякі «бар’єри», які заважали претендувати на допомогу від держави. Відтак громадян, що мають право на субсидію, побільшало.

Адміністративні послуги соціального характеру, насамперед призначення субсидій і різноманітних державних допомог, є одними з найбільш затребуваних серед громадян. Тим паче, у нелегкий час карантинів і локдаунів. У грудні 2020 року Уряд прийняв ряд змін до Положення про призначення житлових субсидій, щоб може розширити коло осіб, які матимуть змогу претендувати на них.

Тепер житлова субсидія може призначатися на загальних підставах особам, які набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема шляхом успадкування, та особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Надано можливість оформлювати субсидію домогосподарствам, у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україна не уклала договорів про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тепер їм не потрібно надавати жодних довідок про доходи.

Відтепер соціальний норматив (окрім встановлених органами місцевого самоврядування тарифів на послуги з централізованого опалення або на послуги з постачання теплової енергії) для населення, в межах яких держава надає громадянам пільги або субсидії на оплату послуги з постачання теплової енергії (для потреб централізованого або автономного опалення) становить 0,0383 Гкал на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період – незалежно від того, обладнані житлові будинки вузлами комерційного або розподільного обліку чи ні.

Крім того, скасовано застосування граничного місячного соціального нормативу, в межах яких держава надає громадянам пільги або субсидії на оплату комунальних послуг для дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування.

Також передбачена можливість призначення на загальних підставах житлових субсидій малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям, а також особам, яким надається допомога по частковому безробіттю на період «коронавірусного» карантину, без вимоги сплати ЄСВ у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи при призначенні цих видів державної допомоги.

При цьому при обчисленні розміру житлових субсидій, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям враховуватимуть до середньомісячного сукупного доходу зазначених осіб, а також осіб, які отримують щомісячну компенсаційну виплату, призначену непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, фактично отриманих такими особами доходів.

Крім того, відтепер до середньомісячного сукупного доходу осіб, яким надаються державні допомоги, розмір призначеної їм житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу враховуватися не буде.

Кому не можна

Як і раніше, на компенсацію від держави не мають права боржники з житлово-комунальних послуг, а також ті громадяни, які упродовж року придбали земельну ділянку, автомобіль чи інше майно вартістю понад 50 тисяч гривень, а також ті, хто має у власності автомобіль, не старший за 5 років.

Дещо збільшили норматив житлової площі: тепер не мають права на субсидію ті, хто проживає в квартирі площею понад 130 квадратів чи приватному будинку понад 230 квадратів (раніше – 120 і 200 квадратів відповідно).

Куди звертатися?

З 1 січня прийом документів на соціальні допомоги, житлові субсидії та пільги прийматимуть ЦНАПи та органи територіальних громад за місцем проживання. Районні ж органи соцзахисту з першого січня 2021 року не мають права приймати документи на призначення пільг та соціальних виплат у населення. Проте є виняток – такий пакет документів ще можна надіслати поштою до 31 березня до управління соцзахисту. Проте вже з 31 березня 2021 року заяви з необхідними документами на призначення соціальних допомог, житлових субсидій та пільг приймаються виключно уповноваженими особами територіальної громади чи ЦНАПу з формуванням електронної справи та надсилаються в електронній формі органам соцзахисту населення.

Наразі ОТГ самі мають вирішити, як у них здійснюватиметься соціальний захист: чи це будуть свої соціальні установи, чи вони укладуть договір із соціальними службами, у тому числі спираючись на угоду про взаємодію.

«Усі наші 57 ОТГ повинні визначити відповідних фахівців, які будуть займатися прийомом документів, формуванням справ і передачею їх в управління для проведення нарахувань відповідних сум, – говорить директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін. – Зараз відбувається переформатування у зв’язку з реформою децентралізації, зменшенням кількості районів – тобто тут також є свої технічні питання. Але насамперед не можна забувати про людей, які працюють».

Для «старих» отримувачів – автоматично

По суті, ці нововведення поки що стосуються лише тих, хто планує оформлювати субсидію чи якусь іншу пільгу від держави вперше. Адже ті люди, що вже отримують соціальні пільги, продовжать їх отримувати і надалі. Для них переоформлення відбудеться автоматично.

Марія Пучинець, «Чернігівщина» №2 (820) від 14 січня 2021

Джерело: gorod.cn.ua

Фото з мережі
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь