Слово священика: Неділя перед Богоявленням

Сімнадцяте січня цього року є неділею, що церквою іменується неділею перед Богоявленням, бо у вівторок 19-го січня ми будемо святкувати Святе Богоявлення і Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Тому Євангеліє, яке припадає на сьогоднішній день, є слова апостола Марка (1 глава, 1-8 стихі), де апостол говорить про початок Євангелія Ісуса Христа, Сина Божого. Цей початок, як пише святий Марк, ознаменувалося проповіддю Іоана Предтечі. Євангелист називає його Голосом вопіющого в пустелі. Предтеча говорить про те, що треба приготувати путь Господеві, і зробити прямими стезі Йому. Апостол говорить, що Іоан Предтеча хрестив в проповідував хрещення на покаяння: «Кожна долина нехай наповниться і всяка гора і пагорб зрівняються, і хай стане криве прямим, і вибоїсті дороги – рівними» (Лк.3:5). Саме з таким змістом була проповідь Іоана Хрестителя. Але чому? Тому що через гріхопадіння людина віддалила себе від Бога і зблизилась з дияволом, що породило смерть як духовну, так і тілесну. Всі намагання людини перемогти себе, перемогти смерть і наслідок гріха – смерть, закінчувались невдачею, бо самій людині це не під силу. Але де неможливо людині, можливо Богу. Тому Сам Бог іде на пошуки заблукалої вівці – людини. Вже не людина йде шукати Бога, а Бог сходить до людської немочі і прямує на зустріч людині. Тому Іоан Хреститель так говорить, що ми повинні приготувати путь Господу, тобто приготуватися до Його пришестя. Щоб цей путь Господній був без перешкод, всяка гора і пагорб повинні зрівнятися, а долина наповнитися, тобто людина повинна покаятися у власних гріховних вчинках, словах, думках, намірах. Тільки тоді криве стане прямим, а вибоїста дорога – рівною і по цій дорозі до нас прийде Господь, щоб нас спасти від смерті, від гріха, від загибелі.

Як відбувається покаяння? Покаяння відбувається внутрішнім переосмисленням свого життя, що виявляється у звершенні добрих справ. Грецьке слово «метаноя» – покаяння, означає зміну ума. Тобто людина своїм умом повинна подивитися на себе під кутом 180 градусів і побачити себе, якою вона є насправді, а не такою, якою вона себе уявляє. І, побачивши себе справжньою, просити Бога про помилування. Це і є покаяння, яке спасає людину, і єднає з Богом.

 

Протоієрей Сергій Чутченко.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь