Про шляхи збільшення бюджету Ніжина та вирішення проблемних питань нашого міста розповів Олександр Кодола

 

 

 

 

Актуальні питання життєдіяльності Ніжина хвилюють кожного небайдужого жителя нашого міста. Їх вирішенням та робочими планами на найближчий час із журналістами сайту nezhatin поділився міський голова Олександр Кодола.

– Не завжди ніжинці задоволені якістю пасажирських перевезень по місту. Чи плануються роботи з покращення надання цих послуг?

– Наша команда працює в цьому напрямку. Вивчаємо досвід інших міст і наразі обговорюємо варіант створення в Ніжині комунального підприємства. Втім, на жаль, на сьогоднішній день у нашого міста немає можливості закупівлі пасажирських автобусів. Паралельно розглядаємо варіанти отримання на ці потреби грантових коштів, а також можливість взяти транспорт, чи навіть електроавтобуси в кредит або лізинг. Словом, опрацьовуємо різні варіанти, підраховуємо, що буде найбільш вигідно для Ніжина в економічному плані.

Не залишаємо поза увагою й варіант залучення до Ніжина перевізників з інших міст для конкуренції та щоб на прозорих відкритих конкурсних умовах перевізник, який запропонує кращу якість і дешевшу ціну, отримав би можливість здійснювати такі послуги. Тому робота в цьому напрямку триває.

– Як відомо, Ніжин – місто спортсменів. Наші спортсмени показують високі результати у абсолютно різних напрямках. Що нового плануєте зробити в галузі спорту Ніжина?

– Пишаюся тим, що в нашому місті народилися і живуть переможці в різних напрямках спорту, чемпіони Європи і світу. Прикро, але держава десятиріччями не звертала уваги на спорт. Втім, за останні роки, коли я ще працював народним депутатом, ми з однодумцями суттєво оновили спортивну інфраструктуру міста: збудували 2 сучасних міні-стадіони зі штучним покриттям, придбали сучасний олімпійський ринг, відновили єдиний у Ніжині басейн на базі НВК «Престиж» №16, який не працював 20 років, встановили 58 спортивних та дитячих майданчиків, а на території авіаційного загону по вулиці Космонавтів встановили спортивне містечко, яке відкрите для мешканців всього Ніжина. Таким чином, уже чимало зроблено для спорту, та ми не збираємось зупинятись. Будемо розвивати спортивну інфраструктуру, щоб ніжинські спортсмени могли тренуватися в кращих умовах, досягали ще більш якісних особистих результатів і прославляли Ніжин не тільки на території України, а і за її кордоном.

-Коли в Ніжині розпочне роботу муніципальна варта?

– Рішення про його створення комунального підприємства «Муніципальна служба правопорядку – ВАРТА» було підтримано на останній сесії, наразі йде процес реєстрації та запуску і відбувається набір фахівців. Найближчим часом підприємство працюватиме на повну потужність. Підкреслю, що по Ніжину для цього підприємства роботи вистачає. Це стосується і самовільно встановлених МАФів, кіосків, гаражів, незаконної реклами – вивісок, банерів тощо. На роботу цього підприємства я особисто покладаю великі надії.

– Із року в рік проблема безпритульних тварин в Ніжині залишається однією з тих, яку найбільш обговорюють. Навіть в центрі міста можна побачити агресивні зграї собак. Ваше бачення, чи можна її вирішити, і як? Побудувати притулок – це буде виходом із ситуації?

– У Ніжині близько 2 тисяч безпритульних собак і більше 3 тисяч котів. З цим однозначно треба наводити лад. Найближчим часом плануємо провести зустріч за участю депутатів міської ради та ніжинських волонтерів, де обговоримо можливі шляхи вирішення цієї проблеми. Притулок – один із варіантів, але не найкращий, адже потрібні значні кошти як на його будівництво, так і на обслуговування. Тому, як мінімум, варто ретельно напрацювати програму поводження з безпритульними тваринами, сюди входить і їх стерилізація і, звісно, гуманне поводження з ними. Сподіваюся, на цій зустрічі буде ухвалено план дій і покрокову карту подальших дій.

– Як будете працювати над збільшенням бюджету Ніжина?

– Це один із пріоритетних напрямків роботи нашої команди. Увесь час бюджет Ніжина був дефіцитним і, разом з тим, є багато потреб, де необхідні ресурси і бюджетні кошти. Але щоб витрачати, треба спочатку заробити. Тому зараз ми працюємо над залученням приватних інвесторів, в тому числі, міжнародних, проводимо переговори з власниками серйозного бізнесу в Україні (маю на увазі Епіцентр, який з’явиться в нашому місті). Також це сучасні брендовані автозаправні станції: 13,5 відсотків акцизу пального надходитиме до міського бюджету, і це суттєва сума; це і залучення різних підприємств і підприємців, які б відкрили бізнес у нашому місті.

27 січня відбудеться візит посла Латвії в Україні Юріса Пойканса, я знайомий з ним ще з часів роботи у Верховній Раді України, коли очолював групу міжнародних зв’язків України з Латвією. Під час візиту обговоримо співпрацю на рівні економічних інтересів Ніжина з Латвійською Республікою. Запрошуватимемо латвійських бізнесменів і розглядатимемо можливість створення спільних латвійсько-українських підприємств, які б працювали саме в Ніжині. Зазначу, що такий інтерес до нашого міста є. Працюємо над створенням транспортного хабу на території Ніжинського аеродрому. Це суттєвий потенціал для розвитку нашого міста. Тому йде робота по всім напрямкам. Не можу не зазначити, що ми вивчили більше 200 підприємств, які працюють у Ніжині, але зареєстровані за межами міста і, відповідно, туди і сплачують податки. Проводимо з ними роботу, щоб податки надходили до бюджету Ніжина максимально, тоді можливості для розвитку Ніжина збільшаться.

– Можливо, у Вас є робочі плани стосовно Ніжина, якими Ви ен і з ким не ділилися, але маєте наміри втілити їх у життя вже цього року?

– Планів багато, з ними будемо ділитися в робочому порядку, або вже в процесі їх реалізації. Наголошу, що мета моя, як міського голови, і нашої команди загалом – перетворити Ніжин на успішне, динамічне та комфортне місто, щоб кожен із нас пишався, що живе в цьому славному, древньому місті!

Творимо майбутнє Ніжина разом!

Спілкувалася Валентина Пильник

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь