Ні ангіографа, ні кардіохірургів: як у Ніжині лікують серцево-судинні захворювання

 

 

 

 

Ніжинська міська лікарня, як і всі медичні заклади, підпорядковується медичній реформі. І, згідно з її другим етапом, який вступив у дію з 1 квітня 2020 року, у наданні послуг пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями виникли певні питання… Повідомляє Нежатин.

Справа в тому, що НЦМЛ є відділення кардіології, де можуть надати певний перелік медичних послуг, але якщо ситуація серйозна – хворого везуть до Чернігова.

“Є різні паталогії, – пояснює генеральний директор НЦМЛ О. Костирко. – Якщо це загостення ішемічної хвороби серця, то допомогу ми надамо. А якщо гострий інфаркт міокарда, який у 80% вимагає хірургічного лікування, то в Ніжині немає ні відповідного обладнання, ні спеціалістів”.

“Раніше ми надавали таку допомогу, – говорить генеральний директор. – Крім окремих випадків, коли показане стенування чи шунтування: тоді направляли пацієнта до Чернігівської обласної лікарні, або до кардіологічного диспансеру, чи до 2-ї міської лікарні”.

Нині ж, за словами О. Костирка, змінився протокол надання допомоги і лікарня вже не може лікувати таких хворих.

По-перше, в закладі немає ангіографа (ангіографія – це метод рентгенологічного дослідження судин (артерій, вен), що дозволяє визначити місце звуження або закупорки судини, місце і міру патологічного розширення судин (аневризма), наявність внутрішньої кровотечі, міру поширення пухлинного процесу і інші хвороби, які виявити іншим шляхом не вдається). А по-друге, у Ніжинській міськлікарні відсутні такі фахівці, як кардіохірурги.

“Зараз вважається злочином, якщо хворих везуть до лікарні, яка не має відповідних спеціалістів, – зазначив гендиректор. – Сподіваємось, що з часом у цій сфері таки щось зміниться…”.

А поки у НЦМЛ ситуація така: ліжка кардіологічного профілю є, але вони не розраховані на надання екстреної медичної допомоги. У палатах кардіології можна лише підлікувати хронічні серцево-судинні захворювання, щоб не було загострення.

Тобто виходить так: якщо у людини інфаркт і їй викликають “швидку”, то хворого мчать з Ніжина чи Ніжинського району аж до Чернігова! Боротьба за життя йде не на хвилини, а на секунди!

“Диспетчер, до якого надходить виклик на 103, знаходиться в Чернігові, – розповідає О. Костирко.- Працівники швидкої роблять хворому кардіограму, оперативно надсилають її до центру диспетчерської служби, там її розшифровують. І якщо ми можемо надати допомогу, то пацієнта везуть до Ніжинської міськлікарні, якщо ні – то обирають ту лікарню, яка розташована в радіусі обслуговування.

Тобто, невідкладну допомогу Ніжинська міськлікарня надасть лише в межах тих пакетів, які заключили”.

Валентина Пильник

Фото ілюстроване

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь