Керівник Муніципальної варти в Ніжині: “Нехай громада оцінює нас за результатами роботи”

 

 

 

 

Нова служба для Ніжина – комунальне підприємство «Муніципальна служба правопорядку “Варта” (далі МВ) вже готова розпочати роботу.  Його керівником  став носівчанин Сергій Куциба, який до цього працював  інспектором у ХОП”Шериф” м. Києва. Сергій Володимирович поділився робочими планами у інтерв’ю сайту “Нежатин”.

-Сергію Володимировичу, МВ має такі ж повноваження, як і поліція? 

-Не зовсім так, МВ є комунальним підприємством. Її завданнями є:

1) забезпечення охорони публічного порядку на території Ніжинської територіальної громади у взаємодії з правоохоронними органами;

2) профілактика правопорушень;

3) інформування правоохоронних органів про вчинені або ті, що готуються, злочини, місця концентрації злочинних угруповань;

4) виконання окремих адміністративних стягнень (оформлення та складання матеріалів щодо притягнення до адміністративної відповідальності);

5) охорона майна, що перебуває у комунальній власності;

6) надання окремих видів правової та соціальної допомоги громадянам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям тощо.

-У чому буде ваша взаємодія з поліцією?

– Для реалізації повноважень у сфері дотримання громадського порядку та безпеки МВ правоохоронні органи спільно організовують взаємодію і надають взаємодопомогу у діяльності, що спрямована на попередження, припинення і розкриття злочинів, адміністративних правопорушень та забезпечення охорони громадського порядку.

Зокрема, можуть проводитись: спільні наради, консультації; обмін інформацією з питань попередження та припинення правопорушень.

-Хто фінансує підприємство?

-МВ належить до комунальної власності Ніжинської територіальної громади. Засновником та власником Підприємства є Ніжинська міська рада. Майно, передане МВ на праві господарського відання, є власністю Ніжинської територіальної громади.

Джерелами формування майна, крім переданого МВ Ніжинською міською радою також можуть бути доходи, одержані від наданих послуг, а також від інших видів господарської діяльності.

-Наразі набір до МВ вже завершено?

-Так, відібрано 6 інспекторів МВ, які відповідають критеріям чесності, порядності, ініціативності, пройшли серйозну перевірку на міцність, не шкодуватимуть зусиль для наведення порядку в рідному місті.

-Якою буде форма працівників?

-Співробітники МВ матимуть форменний одяг, достатньо зручний для тривалого перебування на вулиці. Це також дозволить громадянам за потреби відрізняти працівників МВ.

-Як з Вами зв’язатись ніжинцям, де розміщуватиметься варта?

-Щодо місця, де розміщуватиметься МВ, то наразі тривають консультації з приводу виділення приміщення, де й буде відбуватись прийом громадян та представників юридичних осіб з питань наведення порядку в місті.

-Одне з основних завдань МВ, з Ваших слів, – профілактика правопорушень. Яким чином це буде здійснюватись?

-Щодо профілактики правопорушень та охорони публічного порядку, то, як відомо, ця діяльність є різноплановою, але при узгодженні з завданнями МВ полягає в: утриманні кількості правопорушень на соціально-толерантному рівні; усуненні, нейтралізації та мінімізації дії причин та умов правопорушень; протидії найнебезпечнішим способам задоволення потреб та інтересів, які унеможливлюють задоволення потреб та інтересів інших осіб; захисті прав і свобод громадян від злочинних посягань; сприянні зміцненню у суспільстві атмосфери стабільності та злагодженості;

контролі за існуючим кримінальним протиправним середовищем з метою обмеження його продуцентів; створенні необхідних організаційних умов для існування дієвого взаємозв’язку між загальною організацією боротьби з правопорушеннями та правоохоронною діяльністю; мобілізації усіх позитивних сил суспільства для боротьби з порушеннями закону; сприянні формуванню у суспільстві атмосфери нетерплячості до протиправної поведінки тощо.

По кожному з цих напрямків роботи розробляються конкретні алгоритми дій.

-Як здійснюватимете контроль за благоустроєм, чистотою вулиць, парків Ніжина?

-Проводитимемо рейди та перевірки території, об’єкти населених пунктів громади щодо стану їх благоустрою, додержання суб’єктами господарської діяльності, установами та організаціями незалежно від форм власності законодавства у сфері благоустрою.

В разі виявлення порушень винним будуть вручатись приписи щодо їх усунення. Якщо ж вимоги припису не виконуватимуться, складатимуться акти фіксації виявлених правопорушень та адміністративні протоколи в межах компетенції МВ та в порядку, передбаченому чинним законодавством. складені протоколи направлятимуться на розгляд органам, уповноваженим розглядати справи про адміністративні правопорушення відповідно до положень ст.255 КУпАП.

-Нерідко у Ніжині виникають ситуації з порушення правил паркування автотранспорту та правил благоустрою. Як контролюватимете цю сферу?

-Щодо порушення правил паркування автотранспорту, то Правила благоустрою міста Ніжина забороняють:

– наїзд автомототранспорту на тротуари (крім випадків, передбачених Правилами дорожнього руху), пішохідні доріжки, зелені зони, декоративні огорожі та паркування на них;

– миття, заправку, ремонт транспортних засобів на проїжджій частині вулиць, тротуарах, у житлових мікрорайонах та необладнаних для цього місцях;

– паркування автотранспортного засобу у межах парків, скверів, самовільне паркування поза визначених зон.

МВ має сприяти виконанню рішень Ніжинської міської ради та її виконавчого комітету та є повноважною в питаннях порушення правил паркування автотранспорту. Варто зазначити, що такі порушення є надзвичайно небезпечними, бо можуть сприяти аварійним ситуаціям на окремих ділянках дороги, створювати перешкоди для проїзду авто екстрених служб тощо. Крім цього, я переконаний, що Закон один для всіх, тому МВ стоїть на його захисті незалежно від соціального статусу власників неналежним чином припаркованих автомобілів.

-Останнє запитання: одразу після Вашого призначення, у соціальній мережі ширилася, м’яко кажучи, не зовсім позитивна інформація про Вас. Що можете сказати з цього приводу?

-Люди, які вважають, що якась робота менше заслуговує на повагу, ніж та, яку виконують вони (якщо взагалі працюють, а не сидять цілодобово в соцмережах), у першу чергу принижують самі себе. Тому я не вважаю за потрібне вести з ними дискусії у Фейсбуці. Вважаю, що виправдовуватись мені немає за що.

А для Вашого видання можу сказати, що Муніципальна Варта – проект, який поки лише готується для запуску, працівники проходять навчання, вирішуються організаційні питання тощо.

Є така приказка: дурням незакінчену роботу не показують… Це якраз про тих, кому конче потрібно щось капосне в мережу скинути.

Впевнений, що ніжинська громада оцінюватиме нас по результатам, а ми зробимо все можливе, щоб виправдати високу честь служити  Ніжину.

Спілкувалася Валентина Пильник

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь