Вулиці Гоголя повернуть її історичне обличчя: останні штрихи перед початком реставрації

 

 

 

 

Перлина нашого міста – вулиця Гоголівська – одна з найстаріших у Ніжині. Століттями вона вбирала в себе багатогранну історію нашого міста. Її неповторну атмосферу можна відчути і зараз. Було б чудово відтворити цю пішохідну вулицю, повернувши їй її оригінальне обличчя 18-19 ст, яким милувався Гоголь…

Роботи в цьому напрямку почалися у грудні минулого року. І ось міська влада, історики Ніжина, мистецтвознавці, працівники архітектурного відділу за 2 місяці кропіткої роботивийшли на фінальні узгодження з проектантами.

Минулого тижня відбулося підсумкове засідання, на якому присутні обговорили отстанні штрихи перед втіленням цього грандіозного задуму в життя. На засіданні були присутні представники проектної організації, яка розробляла проект у минулому році –Л. Воробйов та його син А. Воробйов, секретар міськради Ю. Хоменко, депутат Ніжинради, радник міського голови С. Охонько, начальник УЖКГ та Б А. Кушніренко, краєзнавець Р. Желєзко.

Як розповів журналістам сайту “Нежатин Сергій Охонько, всі учасники процесу прийшли до спільної думки: має відбутися саме реставрація вулиці Гоголя. Усі елементи: і дорожнє покриття, й будівлі, й ландшафти – в усьому потрібно зберегти історичний фон 19 ст.

Перша стадія цього проекту включає в себе ремонт дорожнього покриттяна Гоголівської, – зазначив Сергій Миколайович. – На вулиці будуть відображені фрагменти різних сторічь, відтворення дубових колод біля скверу Лисянського, як це було у 18 ст, відновлено бруківку, встановлено асоціативно-туристичний ряд.

Друга стадія проекту базується на ремонті фасадів та інсталяції (відновлення історичних частин вулиці), створення історичної атмосфери з монтуванням різних сюжетів.

Також, щоб погодити всі деталі й завершити формування плану, потрібно провести аналіз стану комунікуцій, які знаходяться під цією вулицею, за потреби провести їх ремонт для подальшої роботи.
Крім того, необхідно зібрати підприємців, які є власниками і орендарями лавок і магазинів по цій вулиці, провести з ними нараду стосовно фасадів, вивісок та узгодженої взаємоспівпраці під час ремонту вулиці”.

До розмови долучився краєзнавець Р. Желєзко, який детальніше розповів про заплановані роботи по вулиці Гоголя:

“Реставрація історичної вулиці Ніжина – це не так просто. У ці роботи не входить покласти нову плитку чи новий асфальт, заново пофарбувати стіни, ні, ми маємо зробити їх максимально такими, якими були у історичному минулому.

Стосовно дорожнього покриття: воно є базовою складовою проекту. Передбачається, що на дорожньому покритті Гоголівської може відобразитись еволюція вулиці, всі її історичні зміни: спочатку там були дубові колоди, які лежали впоперек і кріпилися великими цвяхами (кінець 18-середина 19 ст). Але деревяне покриття функціонує 5-7 років, і потім їх замінили на грубий камінь дикої породи. В процесі експлуатації його було відшліфовано як взяттям пішоходів (на ньому були металеві набойки), так і металевими ободами коліс. І от коли буде піднято асфальт, зроблено зріз на 30-40 см, ми побачимо відшліфований камінь.
Так, як Гоголівська є пішохідною вулицею, це єдина вулиця Ніжина, де рух повністю заборонено, то ця специфіка збережеться і майбутньому. Навіть більше: було прийнято рішення, що тротуари буде стерто. Рівень тротуарів і дорожнього покриття буде один, тобто суцільна пішохідна смуга, яка стане набагато ширшою.

Стосовно каштанів, які роками ростуть на Гоголівській… Питання заміни їх новими повноцінними деревами, по 4-5 метрів у висоту, ще обговорюється. Древній дуб біля церкви Іоанна Богослова, незважаючи на те, що він перекриє вулицю, однозначно залишаємо.

Прийнято рішення відтворити Київську браму, яка була в давнину на початку вулиці, збоку площі Івана Франка, в районі сучасного міськвиконкому. На жаль, немає креслень, тому плануємо побудувати новотвір, який би гармонійно поєднувався з базовою історичною забудовою 19 ст. Пропонується поєднання дерева і камню.

В районі скверу Лисянського планується відтворити кілька метрів дубових колод – таке дорожнє покриття було у 18 ст, саме його описували в своїх творах М. Гоголь та інші славні випускники гімназії.

Вздовж торгових рядів Благовіщенського монастиря, між вул. С. Яворського і Небесної Сотні, планується відтворити бруківку 19 ст. Але не вздовж всієї дороги, а по її центру. Розмір залежатиме від того, скільки каменю буде піднято під час реставраційних робіт на всій протяжності вулиці, від площі до базару.
Відносно загального фону та кольору архітектури – деталі ще потрібно обговорити, але вже погоджено, що торгові ряди Благовіщенського монастиря мають бути білими, як це було у 19 ст. Ми не говоримо про вибілені крейдою будівлі, ні, маємо на увазі сучасні матеріали, але основу – білий колір – має бути збережено. За зразок беремо кав’ярню “Gogol Point”, на сьогоднішній день вона єдина на Гоголівській в білому кольорі.
Реставрації також підлягає огорожа скверу Гоголя, вона буде абсолютно нова. У самому сквері та вздовж всієї Гоголівської плануємо встановити ліхтарі під 19 ст.

У чітко визначених місцях вздовж вулиці – встановити лавки для сидіння”.

Цікава ідея Р. Желєзка – встановлення асоціативно-туристичного ряду: вздовж вулиці в дорожнє покриття буде вмонтовано металеві таблички з різними зображеннями, кожне асоціюватиметься з певною історичною памяткою, яка знаходиться поряд. Скажімо, музей рідкісної книги – книжка, сквер Лисянського – якір.
“Плануємо 10-12 таких табличок, – говорить Р. Желєзко. – Це й туристично-привабливо, і спонукатиме дізнатися більше про зображене.

Крім того, буде встановлено стенди з прозорого пластику із загальною назвою “Ніжин – втрачена історія”. Їх встановимо там, де вже немає важливих будівель 19 ст, але ми знаємо, де вони були, тому встановимо стенди з її зображенням, а в стенд вмонтуємо QR-код.
По Гоголівській буде 5 таких об’єктів: церква Петра і Павла, Соборний майдан, будівля Ніжинського магістрату, будівля полкової канцелярії та будівля дворянського зібрання”.

Роботи по цьому надважливому для Ніжина об’єкту – реконструкції вулиці Гоголя -планують розпочати вже влітку цього року. Тож, ніжинці, чекаємо на приємні зміни?

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь