Що побудують і відреставрують у Ніжині в 2021 році?

 

 

 

 

Час летить, але в Ніжині, чомусь, повільніше, ніж в інших містах. А все тому, що зміни сюди приходять не так швидко як того хотілось би громаді. Можливо, нова влада планує пришвидшити цей процес? Продовжуємо спостерігати, і разом з тим поговоримо про плани на цей рік стосовно будівництва нових об’єктів у місті. Повідомляє vkorin.

«Що побудують і відреставрують у Ніжині в 2021 році?»

Дане питання ми поставили раднику міського голови, депутату міськради Сергію Охоньку.

«Дякую за запитання, я б розділив відповідь на дві складові: перше – що ми плануємо фактично зробити в цьому році , друге – те, що плануємо та проектуємо на наступні роки. На думку нашої команди, на чолі з міським головою Олександром Кодолою, одним з головних чинників розвитку успішної громади є чітке, прозоре та системне планування, адже ми повинні розуміти, а громада – знати, що ми будемо робити в цьому році, що через рік, три чи навіть п’ять років. Це все для того, аби робота була системною і відповідала Стратегії розвитку міста, яку прийняли минулого року.

Реконструкція пішохідної вулиці Гоголя

Це перший проект реконструкції історичної частини міста. В найближчий час ми повинні розробити комплексне рішення від парку Шевченка до річки Остер, яке б включало не тільки реконструкцію дорожнього покриття але й фасади будинків  та історичні інсталяції. Особливу увагу приділяємо системі тротуарів заради  того, щоб ніжинці та туристи мали комфортні піші прогулянки містом, освітленого ліхтарями. Але проаналізувавши проекти, які були розроблені минулого року,  ми прийшли до висновку, що вони вщент не відповідають потребам і запитам істориків, краєзнавців, місцевим архітекторам, а основне не несуть вектор розвитку туризму міста.

Тому запросили вищезгаданих фахівців разом з містобудівною радою внести зміни та запропонувати проектантам внести зміни. Все це потрібно зробити якнайшвидше, адже ми повинні вчасно провести тендери на визначення виконавця і щоб той вже весною  почав відповідні роботи. Виконання робіт обов’язково  має бути якісне і головне,  щоб ми розуміли –  реставрація чи капітальне будівництво повинно робитись раз і на багато десятиліть, відповідаючи запитам  людей не тільки на сьогоднішній день, а й на десятиліття. Основна ідея –  зробити реконструкцію з відтворенням історичних фрагментів вулиці, якою вона була в різні історичні періоди.

Реконструкція вулиці Шевченка

Подібна ситуація і з пішохідною алеєю по вулиці Шевченка. Зараз вносимо зміни в проект, адже теж були нарікання з боку фахівців. З весни починаємо ремонтні роботи першої черги – це пішохідна зона (алея від площі Франка до вулиці Козача).

Ми плануємо в цьому році зробити не тільки її,  а й розпочати другу чергу  –  це асфальтове покриття і тротуари з обох боків вздовж вулиці. Наступні два роки плануємо завершити повністю  реконструкцію алеї Шевченка та ремонту проїжджої частини. Зараз проводимо аналіз мереж підземних комунікацій для того, щоб своєчасно відремонтувати колектори, відремонтувати або замінити підземну інфраструктуру  по каналізації, водовідведенню та теплопостачання, щоб унеможливити в найближчий час ремонти на локаціях, де будуть проведені вище вказані роботи.

Ремонтні роботи:

Розробляється проект реконструкції вулиці Богушевича. Також на ремонт «чекають» вулиці Гребінки і братів Зосимів. По можливості, зробимо в цьому році. Плануємо облаштувати тротуар до десятої школи, по вулиці Широкомагерській. Відбудеться капітальний ремонт декількох доріг, перелік який буде оприлюднено згодом. Маю велику надію на те, що відремонтуємо другу частину асфальтового покриття вулиці Незалежності (від вулиці Синяківська до Корчагіна).

Окрім центральної частини міста біля п’яти доріг буде відремонтовано і на околицях, а також проведений масштабний ремонт «картами» практично всіх існуючих асфальтних доріг.

Окрім того  реалізуємо два проекти по системі “Безпечне місто”.  Відеоспостереження буде встановлене на залізничному вокзалі і по місту. В подальшому плануємо реалізовувати проект по школах та дитсадках.

Парк Шевченка

Зміни чекають і на нього. В планах –  проведення конкурсу на ескіз, візуалізацію передпроектного рішення по тому, яким ми хочемо бачити наш парк відпочинку. В ньому візьмуть участь архітектори та проектанти з усієї України. Вони представлять своє бачення цього парку, а ми, разом з громадськістю, оберемо найкращий варіант, після чого вже виставимо його на “Прозоро”, де визначиться виконавець проекту , його технічна  частина, згідно ескізу.

І до речі, ми плануємо такий механізм застосувати в подальшому для багатьох проектів, які пов’язані з історичною частиною міста або ж реконструкцією  таких важливих об’єктів  як парк, центральні вулиці, алеї, парки, сквери. Зазначу, що в цьому році на його території планується будівництво скейт-парку.

Громадські простори

Також в планах розробити проекти громадських просторів по наших “спальних” мікрорайонах. Хочемо, аби в кожному мікрорайоні був свій невеличкий центр, так званий громадський простір, де б люди мали можливість збиратися, відпочивати і спілкуватися.

Також в наступному місяці буде проведений  тендер на розробку передпроектного бачення авіалогістичного комплексу на базі Ніжинському  аеродрому.

Велика кількість проектів благоустрою повинна відновитись, особливо це стосується центральних вулиць. Адже, ми запланували програму по ремонту фасадів та приведення в належний стан центральних вулиць міста,  для початку. Потім будемо поступово системно «йти» на околиці.  Окрім ремонтів та поточних ремонтів доріг запровадили профілактику доріг.

Це означає, що практично кожного тижня йде вивчення стану доріг (наявність вибоїн), по яким їздять автомобілі та маршрутні автобуси. Ми своєчасно, їх ремонтуємо, не зважаючи на погоду, застосовуючи технологію «холодний асфальт», який не дає можливості розбивати ямки до великих розмірів. Таким чином ми економимо кошти і надаємо можливість комфортно пересуватися водіям містом.

Найближчим часом нарешті закінчуємо проектування нового басейну по вулиці Незалежності та подаємо його на розгляд міністерства молоді та спорту та пропонуємо розглянути його комісіям по ДФРР (Державного фонду регіонального розвитку), щодо фінансування робіт.

Планується в цьому році освітити або відновити освітлення на більш ніж двадцяти вулицях. На даний час близько 70 вулиць в Ніжині ще не освітлені але працюємо в цьому напрямку.

Також в цьому році буде втілено в життя проект по електронному діловодству.

Тобто ми переводимо всі виконавчі  підрозділи місцевого самоврядування на електронний документообіг, що пришвидшить прийняття рішень. Тепер не треба буде носити та передавати документи до соцзакладів,  всі вони синхронізуватимуться в базі даних миттєво. Та людина, яка повинна їх погодити чи підписати, може це зробити будь-де:на робочому місці чи перебуваючи на нараді в іншому місті , з телефону чи планшету – вивчити їх та погодити. Це пришвидшить роботу та зменшить витрати на папір та на канцтовари. Також це зменшить штат працівників виконкому.

Плануємо закінчити реставрацію центральної лікарні та отримати більш ніж на 80 млн грн. обладнання для неї, що покращить надання медпослуг для громади як лікувальних так і діагностичних. Також розглядається можливість відкриття водолікарні на Сельмаші, яку будо закрито. Жваве обговорення йде по створенню єдиного медичного містечка.

Проведений аналіз та визначені підприємства, які розташовані на території Ніжина, а сплачують податки в інші бюджети тож розпочата з ними робота щодо реєстрації податків у наш міський бюджет. Також ведеться робота з підприємствами по перереєстрації, що знаходяться на 700 га, які нарешті Верховною радою передані Ніжинськії ОТГ.
Що стосується  інвесторів, то зараз міським головою Олександром Кодолою ведеться  багато переговорів з потенційними. Ми почали вперше укладати соціальні угоди із підприємствами, які розташовані на території міста Ніжин, що будуть приймати участь у покращенні інфраструктури і благоустрою міста Ніжин.

Працюємо з інвестиційними фондами та програмами “Dobre”,  “Дія”, “Нефко”, а також з організаціями, які надають нам допомогу – виграємо гранти. Досить потужно працює інвестиційний відділ. На даний час розробляється профільними управліннями та відділами стратегії по напрямку культури, освіти, медицини, спорту та туризму.

Також Олександр Кодола розглядає варіанти вирішення проблемних питань теплопостачання та полігону ТПВ. Наша команда вивчає досвід інших міст та нові технології, які зараз ефективно реалізуються. Розглядаємо можливість реалізації подібних на Ніжинщині, але після повного аналізу впливів та ризиків і відкритих обговорень з громадськістю.

Насправді, за останні три місяці було багато проаналізовано, багато вивчено та напрацьовані шляхи для більш ефективної роботи у всіх напрямках життєдіяльності міста. Було напрацьовано дуже багато ідей, проектів, які найближчі рік-два ми плануємо  реалізувати. Ми розуміємо серйозні виклики та  готові брати на себе відповідальність”.

Спілкувався  Євген Ткаченко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь