За жагу до наживи отримав сім років

 

 

 

 

Ніжинський міськрайонний суд виніс вирок 44-річному Сергію П’ятниці — сім років ув’язнення з конфіскацією належного йому майна та позбавленням права займати посади, пов’язані зі здійсненням організаційно-розпорядних та адміністративно-господарських обов’язків в органах державної влади протягом трьох років. Також суд позбавив П’ятницю 6 рангу держслужбовця категорії «Б» і зобов’язав сплатити державі 17 тисяч 588 гривень за проведення експертиз по справі. І все це юридичною мовою за вимагання неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище (частина 3 стапі 368 Кримінального кодексу).

А становище П’ятниця дійсно мав відповідальне і посаду круту. Був заступником начальника Головного територіального управління юстиції в області, начальником управління державної виконавчої служби. А тепер він безробітний. До вступу вироку у законну силу знаходиться під заставою у 105 тисяч гривень. Вини П’ятниця не визнав.

Початок історії — кінець травня 2018 року. Тоді до Прилуцького відділу державної виконавчої служби від ДСНС надійшла заява про відкриття виконавчого провадження, а саме про стягнення за рішенням суду з ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» заборгованості 9,5 мільйона гривень.

Автоматична система розподілила справу на виконавця. У вироку сказано, що це колишня підлегла П’ятниці, яка займала посаду заступника начальника Прилуцького відділу держвиконавчої служби. За виконану роботу виконавцю законом передбачена винагорода, що становить два відсотки від суми стягнення.

Дізнавшись, хто буде виконувати провадження, П’ятниця подзвонив виконавиці і призначив зустріч 15 червня 2018 року у Прилуках неподалік міськради.

«П’ятниця, спонуканий жагою до наживи, будучи прямим керівником, використовуючи своє службове становище під час особистої зустрічі біля Прилуцької міської ради, розуміючи, що виконавець знаходиться у службовій залежності від нього, поставив перед нею вимогу. Якщо вона хоче отримати передбачені законодавством кошти, то повинна віддати йому 50 відсотків від отриманої винагороди. При цьому П’ятниця висловив погрозу, що у разі відмови від його умов, ним будуть вжиті заходи щодо передачі виконавчого провадження до іншого відділу, і надав їй час для роздумів», — цитата з вироку.

Не дочекавшись відповіді, П’ятниця підписав та направив до Прилуцького міськрайонного відділу державної виконавчої служби постанову про перевірку даного провадження.

Виконавець зрозуміла, що П’ятниця так вчинив аби налякати її або знайти підставу для прийняття рішення про передачу провадження іншому відділу. Відправила копії матеріалів на перевірку. А сама звернулась до СБУ. Після чого їх розмови з П’ятницею фіксували правоохоронці.

Тим часом сума боргу була змінена касаційною інстанцією. З фірми ПК «Пожмашина» було стягнуто 4 мільйони 609 тисяч 988 присуджених гривень. Виконавець підписала постанову про закриття провадження у зв’язку з повним виконанням. Після чого через кілька днів до Прилук з Чернігова приїхало начальство з управління юстиції, в тому числі і П’ятниця, і поцікавився провадженням. Виконавець написала заяву про виплату винагороди на ім’я начальника управління юстиції в області на суму 92 тисячі 199 гривень 76 копійок. Проте, погодити виплату мав ще і П’ятниця. Все було погоджено. Після сплати податків лишилося 74 тисячі 220 гривень.

«24 вересня 2018 року о 20.25 П’ятниця, продовжуючи злочинну діяльність, направлену на одержання неправомірної вигоди, перебуваючи у Прилуцькому районі, зателефонував їй з мобільного тодішнього начальника Ріпкинського районного відділу ДПС і призначив зустріч», — цитата з вироку.

«Коли зустрілися, висловив вимогу віддати 35 тисяч гривень».

27 вересня гроші прийшли на карту виконавиці. П’ятниця по вайберу призначив жінці час і місце зустрічі: 29 вересня о 6.00 неподалік Ніжина, як їхати з боку Вертіївки. «Дотримуючись злочинного плану, П’ятниця на «Тойота РАВ-4» приїхав до визначено місця біля цегляного логотипу з написом «Ніжин». За його вказівкою жінка сіла на заднє сидіння. Він ще запросив її на каву. Та проїхавши з ним 100 метрів у бік Вертїївки, вона вийшла зі словами: «Тут всё, як ми і домовлялися». Залишила на задньому сидінні пакет з 35 тисячами гривень».

П’ятниця попрямував до Чернігова. У Вертіївці його зупинили співробітники СБУ і знайшли гроші.

У суді П’ятниця намагався довести, що все це провокація. Не вийшло. Адже на засіданнях слухали записи розмов між фігурантами справи. Із результатів негласних розшукових слідчих дій вбачалося, що саме начальник ініціював зустрічі і проявляв інтерес до винагороди, яку отримає підлегла. На початку однієї розмови П’ятниця одразу ж попросив у жінки віддати телефон. Та відповіла, що він вимкнений. Хоча чекає дзвінка від чоловіка, який перебуває на передовій в зоні АТО, і вона за нього переживає. Чиновник розповідає, що погодив заяву на отримання винагороди. Далі переходить до обговорення суми: «Це виходить 35». Жінка погоджується: «Як ви скажете, зараз я в такому стані, що готова погодитися на все, що хочете. Пробачте, що я так. Скільки скажете, стільки і буде». Продовжує плакати і обіцяє віддати гроші з отриманої винагороди. Начальник заспокоює її: «Та ну, ми з тобою розмовляли, ну дивись, я не буду казати, могло би не бути зовсім нічого».

У П’ятниці є право на апеляцію.

• Історія показує: не треба виконувати незаконні вимоги начальства і віддавати йому зароблене. Я ще багато напишу про такі історії. Аби не пропустити, передплачуйте і читайте «Вісник Ч».

gorod.cn.ua, Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №6 (1813), 11 лютого 2021 року

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь