Чи потрібна дитині довідка після застуди?

 

 

 

 

У дитини застуда. Лікар консультував по телефону. Сказав, на прийом не приїжджати. Лікування заочне, — а за довідкою вже здоровій дитині потрібно приїхати в поліклініку.

Довідка — це не радянська відрижка? Хіба батьки самі не побачать, коли дитина подужає іти в школу? Зрештою, якщо треба довідка, хто має прийняти рішення, щоб вона була електронна? «Держава у смартфоні», чуємо вислів, коли говорять про електронний документообіг. А паперові довідки у школу, виходить, вічні.

Що думають з цього приводу лікарі та чиновники?

Володимир Петренко, педіатр, Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги, сімейна амбулаторія №9, працює з 2006 року:

— Електронні довідки без огляду? Хочете сказати, щоб контакту лікар – дитина взагалі не було? Бувають випадки, коли огляд необхідний. У дитини, наприклад, бронхіт, вона приходить переслуховуватися. Послухаю після лікування і виписую паперову довідку.

— Чиє необхідність у них?

— На цьому етапі необхідність є. Установлює правила хто? Міністерство. Іще не врегульована система електронних довідок. Якщо буде врегульована, то які питання? Можна переходити.

Треба, щоб освітні заклади були в курсі справ, щоб електронні довідки котувалися. Що вони не просто аби що. Електронна довідка має бути з номером. Так само, як електронне направлення. Якщо буде розпорядження Міністерства, то це питання вирішиться швидко. У нас усе комп’ютеризовано. Готуємося вводити електронний лікарняний. Електронні довідки — це питання, я думаю, часу.

У радянський час з довідками суворо було. Проблема у чому полягала? У тому, що всі на роботі. І батьки не були зацікавлені пропускати роботу. Зараз, з урахуванням безробіття, батьки дома нерідко і, можливо, їм однаково, менше дитина пролікується чи більше, скільки часу витратить на відновлення.

Ольга Колошко, головний спеціаліст Прилуцького міського управління освіти:

— Не акцентуємо увагу на тому, яка буде довідка. Якщо дитина хворіє, вона має надати в школу відповідний підтверджуючий документ. Чи в електронному вигляді, чи в паперовому — це для нас не є принципово важливим.

Зручніше поки що працювати, коли довідка у паперовій формі. Згідно нормативних документів управління освіти, довідка про хворобу, яка підтверджує факт, що дитина була відсутня на навчальних заняттях, повинна зберігатися рік в особовій справі.

Василь Білогура, начальник Чернігівського міського управління освіти:

— Для повернення до навчального процесу медична довідка не потрібна. Єдине питання, якщо дитина відсутня більше 10 днів, то має бути підтвердження поважної причини. Це може бути пояснення від батьків, у будь-якому випадку вони мають вийти на зв’язок з класним керівником і сказати, що дитина захворіла, що вона вдома. Звісно, може бути й медична довідка. Дивлячись, чим дитина хворіла, від чого її лікували. Ви кажете застуда, а якщо це щось інше? Не можна у цьому питанні рівняти усі ситуації під одну гребінку.

— Раніше було — три дні без довідки, а якщо п’ять днів — треба.

— Це застаріло. 10 днів — це регламентується постановою Кабміну «Про затвердження Порядку обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів».

gorod.cn.ua, Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №9 (1816), 4 березня 2021 року

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь