Слово священика: Прощена неділя

 

 

 

 

Євангеліє в цей день присвячене посту і прощенню образ нашим ближнім (Мф.6:14-21). Христос подає дуже просту формулу, за якою ми можемо отримати прощення своїх гріхів. Щоб Отець Небесний нам простив, ми повинні прощати своїм ближнім, і все. А тепер спробуйте простіть тому, хто вас ображав, наприклад, систематично протягом 5-10 років, і ви весь цей час накопичували образи. Або як ми можемо простити тому, хто винен в смерті вашої дитини, чи є причиною, наприклад, вашої інвалідності. Легко простити? Абсолютно ні. Людина не керує жодним з власних почуттів, вона може керувати тільки своїми вчинками, приблизну думку висловив письменник Честертон. Коли ми говоримо про Бога, що Він прощає чи карає, то ми повинні пам’ятати, що Він є Абсолютною Любов’ю і не перестає нас любити, навіть якщо ми грішимо проти Нього. Але коли людина грішить, вона не Бога гнівить, вона сама шкодить собі, бо гріх має наслідок. Наслідок такий, що ми не можемо власними силами побороти почуття гніву, ненависті. Але там, де неможливо людині, Богу все можливе. Церква, як любляча мати, пропонує ліки своїм хворим гріхом дітям, і всі Таїнства, священнодійства, спрямовані на зцілення людини. На зцілення і такої хвороби як ненависть до ближнього. Коли людина відчуває таке, то вона в першу чергу шкодить собі, а не тому, на кого має злість. Піст у цьому сенсі є ліками, які допоможуть перебороти це небезпечне почуття. Але ліки можуть бути і некорисними, а передозування можуть призвести до смерті, або погіршення здоров’я. Тому тут обов’язково потрібна консультація лікаря, священика. При цьому може виникнути інша проблема хороших лікарів мало, або кажуть, якщо гарний лікар, то він дорого бере. Священик, який орієнтується в духовних питаннях, ніколи вам не скаже про гроші. Проблема в тому, що такі священики, які мають духовну практику практично відсутні, і часто їм самим потрібна допомога. Але вони є, тому той, хто шукає знайде. А ви, коли ж постите, не будьте сумні, як лицеміри, а завжди радійте, бо наша радість в Ісусі Христі Воскреслому.

 

 

Протоієрей Сергій Олексійович Чутченко

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь